Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Najlepszego Mamuśki :))))))
-
anetta 78
Witam ja leczyłam się w Gliwicach uważam,że to najlepsza klinika i wspaniali lekarze.Napewno ponownie zrobią Tobie biopsję i dalsze leczenie będzie zależało od wyników..Nie nastawiaj się na najgorsze, bo nic to nie da.Bądz dobrej myśli i słuchaj lekarzy,a wszystko będzie ok!!!Pozdrawiam i trzymam kciuki:)
-
Witam
Mam 35 lat ,półtora roku temu robiłam usg węzłów chłonnych,przy tym badaniu lekarz znalazł guzka w tarczycy 1.3na 0.9.Zlecił biopsje ,wynik przemawiał za rakiem brodawkowatym tarczycy.Wysłałam szkiełka z biopsji do Gliwic i termin wizyty wyznaczyli mi za 3 miesiące,dla mnie to było strasznie długo.Miedzy czasie umówiłam się na wizytę w Ośrodku w Katowicach,zrobili mi biopsje usg i tu wynik przemawiał za przewlekłym zapaleniem tarczycy.Lekarz odradził mi wizytę i Gliwicach ,stwierdził ze operacja byłaby błędem i kazał przyjechać do kontroli za rok.Wszyscy Ci lekarze zresztą pracują w Instytucie. Na początku maja miałam umówiona wizytę i akurat w tym dniu zadzwonili do mnie z Gliwic ,odnośnie szkiełek za mam zapłacić za badanie .Po kilku przełączeniach co i jak mam zrobić ,dodzwoniłam się do gabinetu patomorfologa i dowiedziałam się ze na moich szkłach jednak jest rak. W poniedziałek jadę do Gliwic ,zrobiłam usg tarczycy po za tym ze jest bardzo mała ,guz jest taki sam.
Ciężko mi to wszystko ogarnąć to ze z Gliwic zadzwonili po tak długim czasie,że lekarz w Katowicach się mylił i co to półtora roku zmieni w leczeniu.Nie mam pretensji do nikogo lekarz powiedział ze komuś zaufać muszę zaufałam jemu.
w poniedziałek mam mieć biopsje w Gliwicach. To pierwsza wizyta ,możecie doradzić co i jak tam wygląda ,na co się przygotować?
-
Ja też popijam. Skrzyp dodatkowo wzmacnia paznokcie a z tym miałam problem,
-
Jeśli możecie to popijajcie miłe Panie skrzy + pokrzywę kupione w aptece.Ja kupuję firmy Humawita ,dużo tabletek i włosy fajnie sie regenerują .Pozdrawiam :)
-
Kasiab
Dziękuje za życzenia.
Dziewczyny ja też farbuję. Tylko troszkę częściej muszę. 1,5 miesiąca to max i już muszę fryzjerka odwiedzać bo siwe włosy pojawiają mi się na lini czoła więc wyglada to "ekstra" :))
I jak kasiab pisze przestać się stresowac to przestaną wypadać :)))))
Buziaki dla wszystkich
-
Fasola,
Sto lat i jak najwiecej usmiechu na twarzy :o)
Bulka,
to rowiesniczki jestesmy. Siwych wlosow tez mam juz troche ale kolorek i po sprawie.
A, ktos pisal o wypadaniu wlosow - od euthyroxu wlosy nie wypadaja. Wypadaja przez niedoczynnosc. Ok 6-8 tyg. od przerzycia stresu zawsze wlosy wypadaja, a jak jest sie ciagle w "gotowosci" to wlosy leca garsciami. Niestety. Dodatkowo teraz po zimie tez zwieksza sie ilosc wypadajacych wlosow.
Milego weekendu.
-
Pablo
Oczywiście skutki uboczne są i to czasami uciążliwe jest ich troszkę,ale te które ja doświadczam to są do ogarnięcia:na początku pojawiła się wysypka na ciele,biegunka,pogorszenie apetytu ja straciłam na wadze jakieś 6kg. suchość skóry,wrażliwość na promienie słoneczne to jest masakra ubolewam strasznie uwielbiałam słońce natomiast teraz bez faktora50 nie wychodze nie wspominając o lnianych ciuszkach,które zakrywają prawie wszystko.... pojawiły się zmiany w czynności serca,lek powoduje zmiany w obrębie oczu u mnie juz są....krwawienie z nosa, ostatnio wypadanie włosów i łamliwość paznokci masakra .....a czasami uczucie depresji i lęku.No to chyba wszystko...a lista ubocznych jest długa....Trzeba dużo znosić ,ale co się nie robi dla cennego życia..............Pozdrawiam
-
Oj tam mi po jodzie tez włosy wypadały jak szalone siwków też mam więcej jak swojego właściwego koloru więc jak pisze Bułka zostaje kolorek sobie strzekić i nie martwić sie przecież to tylko włosy dobre samopoczucie i nastawienie jest niezbędne nic sie nie martwcie będzie dobrze pozdrawiam serdecznie miłego dnia uśmiechu życzę
-
Hi hi zostaje farbka i kolorek sobie strzelić pozdrawiam wszystkich