Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Pablo
    Jeśli chodzi o termoablację to nie miałam konsylium zdecydowało rozważając trzy możliwości,leczenie miejscowe,postępowanie chirurgiczne i program kliniczny .Załapałam się na program w Warszawie,doktorowi zależało na czasie bo to trwało jakieś 1,5 roku od wykrycia ogniska na wątrobie.Monitorował mnie przez ten czas tk i badania co 3 msc w Gliwicach.Załatwił miejsce w Warszawie i od prawie roku jestem na leczeniu, jestem mu bardzo wdzięczna za to wszystko! są jeszcze wspaniali lekarze ,którym zależy tak jak mam...Narazie ognisko stanęło w miejscu nie rośnie i to dla mnie najważniejsze co bedzie dalej zobaczymy.....? Nadzieja.................Pozdrawiam walczących!
  • 12 lat temu
    Kochani skończyłam 30lat dwa dni temu :))) rok temu 17maja dowiedziałam się ze mam guzy na tarczycy, pózniej ze to rak. Po roku nie mam tarczycy i nie mam raka :)) i dlatego były dwa torty :) jeden na trzydziestkę a drugi na pierwsza rocznicę.

Pozdrawiam Was wszystkich :)) buźka :***
  • 12 lat temu
    Pablo,
    robi się badanie poziomu hormonów nadnerczy -kortyzol (z krwi i w dobowej zbiórce moczu), plus aldosteron, plus hormony plciowe.
  • 12 lat temu
    Pablo
    niestety nie wiem jak to sie nazyw bo moja lekarz powiedziala jaka nazwe ma ten caly test (ktory wykrywa lagodne i zlosliwe guzy) nie wiem czy wiesz ale ja nie mieszkam w polsce wiec nie wiem czy to by cos pomoglo
    moj jeden test nazywal sie -plasma metanephrines (jest on na wykrycie pheochromocytoma- czyli lagodnych i zlosliwych guzow)
  • 12 lat temu
    Goska75, dziękuję za opinię nt bloga. Domyślam, że na Vandetanib "załapałaś" się w Gliwicach? Jeśli możesz to napisz również czy miałaś wykonywaną termoablację na wątrobie? Jeśli wolisz poza forum to pisz na rrt@poczta.onet.pl Wypytuję, bo w sumie mało jest informacji o RRT więc pozyskuję je od tych co doświadczają "spotkania trzeciego stopnia" ze skorupiakiem.
    Ona26, co się bada w krwi kierunku raka nadnercza? Pytam z ciekawości, bo jak ja miałem wykluczyć guzy nadnercza to zalecono mi TK (było to konieczne przed zabiegiem tyreoidektomi, ze względu na ryzyko wystąpienia przełomu nadciśnieniowego).
    Pozdrawiam cieplutko
  • 12 lat temu
    Ona,
    cieszę się razem z Tobą. Mądrą masz lekarz!
  • 12 lat temu
    eliza

mysle ze jest z tym juz lepiej - moja endo powiedziala ze one niestety nie znikna same trzeba nauczyc sie z tym walczyc ! mysle ze mi to wychodzi calkiem dobrze :)

brak tarczycy niestety robi swoje - ale jak to moja lekarz powiedziala nad wszystkim da sie zapanowac tyko trzeba sie tego nauczyc :)
  • 12 lat temu
    Ona, super informacje! A te chwile nerwowego niepokoju już cię opuściły?
  • 12 lat temu
    Ona
    gratulację cieszę się razem z tobą dobrymi wynikami
    pozdrawiam serdecznie całą gromadkę
  • 12 lat temu
    dziewczynki dostalam wyniki - wszystko jest ok marker 0 hormony w normie

endo nic mi nie mowiac (bo wie jaka jestem panikara) wpisala w karte (dla pani ktora pobiera krew) zeby pobrala tez krew na raka nadnercza !!!!!!
    wczoraj otwieram lisc z wynikami - a tam pisze ze chciala sie upewnic ze nie mam raka nadnercza (z powodu uczucia goraca i wysokiego cisnienia) no ale dzieki bogu wynik dobry :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat