Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Bułka kochana moja ja mam 30 lat i tez mam już siwe włosy. Moja bratowa 28 i teZ już jej się pojawiło kilka. To i tak się długo utrzymałaś :)))))
Mi kiedyś lekarz powiedział że jak człowiek żyje w silnym stresie to się spina w sobie i przyzwyczaja tak jakby trochę do tego stanu. Chodzi o to że jest w stanie ciągłej gotowości by odpierać atak (choroba, brak kasy, źle w pracy itp.) z natury jesteśmy tacy że walczymy. A dopiero gdy sytuacja się stabilizuje i organizm może odetchnąć to wtedy zaczyna się wypadnie włosów, siwienie, senność, bóle głowy i ze wtedy trzeba po prostu odpocząć i się tym nie martwić, bo minie samo :))) czyli jakby to dzieje się nie w czasie wielkiego stresu tylko już po.
Buźka
-
A mnie martwi jeszcze jedno, ze zaczynam świec nie wiem czy to po tym jodzie czy ogólny stres związany z choroba ale juz wyrwalam sobie 10 siwych włosów a nigdy przedtem nie miałam a mam dopiero 34 lata
-
Dziewczyny, kolejny raz dzięki za informacje. Tym razem w sprawie "dzielenia włosa na czworo" przeze mnie. Może i się "sypię" z powodu stresu, ale coś mi się wydaje, że przyczyna tkwi gdzie indziej. W przyszłym tygodniu pogadam z endo.
I pocieszyłyście mnie bardzo, ale nie mogę przecież się cieszyć, że Wam też włos z głowy spada....Nic to, damy radę.
-
Dziękuje dziękuje :))))
Mi teraz też zaczęły znowu włosy wypadać. A już tak długo miałam spokój. Ale pocieszam się, że to może jakieś opóźnione przesilenie wiosennie :)
-
U mnie wypadnie włosów to mozna powiedzieć ze standard. Po radiojodzie to myślałam ze wylysieje ale jakoś przeszło samo. Ja mam etapy takie w życiu włosy wychodzą mi cały czas ale tak do przyjęcia, natomiast czasami zdarza sie tak ze jak piszesz garściami, ale trwa to z reguły ok miesiąca i samo przestaje. Właśnie ostatnio po jodzie tak miałam. ja biore eltroxin w dawce 100/150 pozdro
-
denim
a jak u Ciebie z dawka ? jest dobrana juz tak jak trzeba ? moja endo twierdzi ze jak jest dobrana dobrze to nie powinno sie miec takich problemow - a moze to od stresu u Ciebie ?
fasola
kochana wszystkiego najlepszego !!!! 100 Lat :) I gratuluje pierwszej rocznicy :)
-
Ona26 - ogólnie jestem ciekawy tematu dlatego tylko pytałem. W sumie to nie słyszałem o teście wykrywającym guzy łagodne i złośliwe tarczycy, ciekawe jak to działa? Muszę poszperać. A tak aby doprecyzować to czy Ona25 (korespondencja mailowa) to TY? Czy zbieg (nie idealny, ale logiczny) nicków? Pozdrawiam serdecznie
Kasiab - dzięki za info. Pozdrawiam.
Fasola - sto lat, sto lat!!!
Goska75 - Też uważam, iż jest wielu wspaniałych lekarzy; doświadczyłem wiele bezinteresownego wsparcia podczas procesu leczenia. Co do zatrzymania procesu rozwoju guza na wątrobie to gratulacje. Z tego co wiem Vendatanib tak działa - zatrzymuje proces wzrostu. Znam przypadek chłopaka po termoablacji, u którego zostały chyba 2 guzy i po włączeniu w program leczniczy obserwuje u siebie stagnację (czyli jest dobrze). Napisz jeszcze jeśli możesz czy doświadczasz skutków ubocznych, bo wiem, że niektórzy tak. Pozdrawiam cieplutko.
-
A jak u Was sytuacja z włosami? Przy niedoczynności wypadają, ale u mnie nic takiego się nie działo (usunięcie tarczycy i inne objawy jak w niedoczynności w oczekiwaniu na leczenie w Zgierzu) Natomiast teraz 2 miesiące po kuracji radiojodem, po 2 miesiącach "spożywania" Euthyroxu w dawce 200, włosy wychodzą mi garściami....Co teraz? Przecież Euthyrox trzeba brać do końca żywota. A podobno skutki uboczne po nim właśnie takie są. Skonsultuje to z moją endokrynolog, ale zwracam się do Was z pytaniem. Czy ktoś miał tak samo i jak to się skończyło?
Pozdrawiam.
-
Wszystkiego najlepszego fasola :)
-
Fasolka to pomuślności uśmiechu i radości niech cie spotykają same miłe chwile w życiu i jeszcze ze 100 takich uroczystości