Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Renia nic sie nie martw wszystko w swoim czasie, jod mogą ci mawet do roku czasu podać. Domyślam sie ze stwierdzili u ciebie raka brodawkowatego lub pecherzykowatego bo przy tych typach podają jod. Nie stresuj sie pare miesięcy w ta czy w tamta nie robi różnicy te raki są bardzo wolno rosnące także spokojnie czekaj. Najpierw i tak musisz miec wizytę zeby wszystko ustalić jak twoje leczenie bedzie przebiegać itd. Także nie stresuj sie ze tak to. wolno idzie a jod i tak ci wszystko dobije.
  • 12 lat temu
    Jestem tu pierwszy raz i proszę pomóżcie mi! Jestem miesiąc po wycięciu tarczycy z powodu nowotworu złośliwego. Właśnie dostałam wynik badania histopatologicznego, w którym wyraźnie napisano, że "rak ogniskowo nacieka poza torebkę narządowa tarczycy, również w liniach odcięcia chirurgicznego". Dla mnie oznacza to, że nie wszystko zostało usunięte i należy jak najszybciej poddać się działaniu jodem, a mnie zarejestrowali na koniec lipca!!!
    Na wizytę do lekarza, a kiedy leczenie?!
    Może jakaś wizyta prywatna, może wiecie do kogo mam się z tym terminem udać? Pomóżcie proszę, bo psychicznie wysiądę całkowicie.

• 12 lat temu
    Z tym wypadaniem włosów juz tak jest to chyba zależy od organizmu każdy inny i pewnie inaczej reaguje na te wszystkie leki pozdrawiam serdecznie miło spedzajcie czas
  • 12 lat temu
    dla mnie lekarz tez powiedziala ze wlosy nie beda wypadac jak dawka hormonkow jest dobrana dobrze - ale juz sporo osob pisze o wypadajacych wlosach jedni mowia ze to od jodu inni od tab - hormonkow - wiec nie wiem gdzie jest prawda
  • 12 lat temu
    Droga kasiub, musisz mi wybaczyć mój upór i drążenie tematu. Ja tylko usiłuję odkryć przyczynę wypadania włosów. A mam ich już połowę mniej niż miałam przed chorobą. Cytuję publikacje internetowe na temat leku, ale i tak skonsultuje wszystkie wiadomości z moją endokrynolog. Pozdrawiam serdecznie.
  • 12 lat temu
    Denim,
    w nowej ulotce (obowiazujacej, zatwierdzonej) takiego zapisu nie ma. Ba, nie ma tez w chartkerystyce dla lekarza. Jak nie wierzysz to sprawdz na stronie http://leki.urpl.gov.pl/index.php Wlosy moga wypadac ale nie przy dobrze dobranej dawce (jak zostalo to zacytowane).

Anetta,
    glowa do gory, bedzie dobrze. Pamietaj tylko, ze biopsja tez moze sie mylic.
  • 12 lat temu
    kasiab
    Hej, niestety w opisie Euthyroxu widnieje fakt wypadania włosów, jako jedno z działań niepożądanych :-(
    Wiadomo, że włosy wypadają przy niedoczynnośći, ale przy naszym leku możliwe dodatkowe "atrakcje" również:
    "Możliwe skutki uboczne: Lek jest na ogół dobrze tolerowany, objawy uboczne występują przy niewłaściwym dobraniu dawki i odpowiadają objawom nadczynności tarczycy. Podczas leczenia należy zwrócić uwagę na takie objawy jak: niepokój, zaburzenia snu, spadek wagi ciała, nadmierną potliwość, przyspieszenie czynności serca, podwyższenie ciśnienia tętniczego, uczucie kołatania serca, bóle głowy, skłonność do biegunek, bóle w klatce piersiowej, wypadanie włosów"
    Opis dotyczy Euthyroxu N. Jestem laikiem i nie wiem jaka jest różnica między "normalnym" euthyroxem, a tym z oznacznikiem N.
  • 12 lat temu
    Dzięki dziewczyny za wsparcie,nie mówię ze się nie martwię w końcu mam dwójkę małych dzieci ,przeraża mnie myśl o operacji i ewentualnym jodowaniu.Najdziwniejsze ze czuje się naprawdę dobrze ,tsh wprawdzie ostatnio mam na granicy 5 ale zupełnie tego nie odczuwam,i to Usg: guz nic się nie powiększył przez półtora roku?
    Mam nadzieje ze jutro będę wiedzieć coś więcej.
  • 12 lat temu
    tak zgadzam sie w 100%lekarze w gliwicach sa wspaniali pielegniarki i wszyscy tam ja mialam wizyte juz po wycieciu tarczycy 1 raz ale lekarze naprawde wszystko tlumacza z usmiechem dokladnie tak zeby kazdy zrozumial lezalam tam 6 dni bo mialam jodowanie bylam w izolatce lekarze dzwonili na pokoj pytali czy wszystko wpozadku
    naprawde tam pracuja wspanialiludzie
  • 12 lat temu
    czesc mam pytanie ja juz po jodzie jestem od ponad roku mam miec wizyte to 3 dniowa w szpitalu zeby wszystko sprawdzic powiedzcie mi jakie badania beda mi robic szpital w gliwicach

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat