Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • Dodam tylko, że jestem już po leczeniu radio-jodem w marcu tego roku. Przyspieszona diagnostyka była spowodowana tym, że właśnie w marcu na USG lekarz miał wątpliwości co do 5 mm "czegoś" w loży po tarczycy, a z racji tego, że to coś było po stronie guza nie mogli wykluczyć, że może być to wznowa. Ale na szczęście żadna wznowa to nie jest, tylko po prostu resztka tarczycy, która została już wyżarta przez marcowy jod :P

• Kurcze, nie wiem co się stało z moim postem z wczoraj. Wszystko tam opisałam a tu go nie ma :O

No więc... Wczoraj wróciłam do domu po diagnostyce. Wyniki mam dobre, tg niewykrywalne, na scyntygrafii nigdzie nie świeciłam. Została mi znowu zmniejszona dawka leku - teraz mam brać 5x w tygodniu 100mg i 2 razy w tygodniu 125 mg (biorę Letrox). Kontrolę (tą jednodniową) mam wyznaczoną dopiero na listopad 2018 r. a kolejnej diagnostyki póki co wyznaczonej nie mam :) Także jestem prze prze szczęśliwa!

• 7 lat temu

Hej Messie, opowiedz jak po jodzie diagnostycznym? Mam nadzieję ze wszystko w porządku. Kiedy kolejne badania? 

• Hej Dziewczyny 

Wpis edytowany dnia 18-10-2017 15:14 przez Massie8989
  • Anabele

Jestem 2,5 roku od diagnozy w tym czasie jeden jod leczniczy i dwie diagnostyki. Jak sie nic nie zmieni to kolejna diagnostyka w grudniu 2018, kolejna za 3 a kolejna za 5 lat. Ale byłam na jodzie z dziewczyna co w ciągu 5 lat.3 lecznicze i dwie diagnostyki. Wszystko zależy niestety od przypadku. 

• No i dziś mały szok. Zadzwoniłam do szpitala gdzie się leczę  i okazuje się ze usunąć znamię na uchu może tylko chirurg plastyk bo ogólni chirurdzy się tego nie podejmą. A termin do plastyka czerwiec 2019 rok ups. Szukam gdzie indziej. Kurde masakra. A dermatolog stwierdziła dwa szwy i po temacie hmmm. Ech zawsze cos pod górkę:-( 

• 7 lat temu

Dziewczyny, czy macie  jak macie długie doświadczenie z chorobą tzn.   zastanawiam sie ile razy musimy przyjmować jod leczniczy i diagnostyczny i ile czasu musimy być pod opieką instytutu? 

• 7 lat temu

Często w przychodniach prywatnych mają umowy z NFZ, poszukaj przez neta może coś wcześniej znajdziesz. Poczytaj opinie i zapisuj się😆

• Chyba tak. Ale jakos tak żyłam w przekonaniu ze tylko 30 dni. Ale właśnie te kolejki i zapisy. Muszę chyba podzwonic po poradniach bo mogę sie zdziwic co do terminów. Najgorsze ze nie mam bladego pojęcia gdzie się udać. U mnie nie znam dobrego chirurga - fakt mała rzecz do usunięcia ale miejsce widoczne chce dobrze ;-) Chyba udam się do WIM w Wawie ale tam to na pewno kolejki. :-( 

• 7 lat temu

sama mam skierowanie do gastrologa z lipca i czekam na zapisy w przyszłym roku by pójść.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat