Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"
Witam!
Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam.
Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew.
Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi!
Małgorzata
-
A ile czasu od pierwszej do drugiej chemi minelo u Ciebie? My leczymy sie w IHIT w warszawie na ulicy gandi.
-
Niko
napisał:
trzymaj sie cichy a jak znosiles pierwsza chemie? Czy tez zle sie czules?
po pierwszej zle sie czułem ale wted yszyje miałem gróbszą od głowy a w brzuchu wezły 8-9 cm i muslałem ze taopuchlizna schodzi powiem tak po tygodniu wróciłem do normy ale spać nie moge to zpsychiki bo tami siadła całkiem Niko aty gdziesie leczysz
-
trzymaj sie cichy a jak znosiles pierwsza chemie? Czy tez zle sie czules?
-
Cichy oby tak bylo miejmy nadzieje ze bedziemy bawić wnuki ze cos wymysla na ta chorobe.
-
kto sie wybiera do KRAKOWA na spotkanie ja jak wszystko bedziedobrze to pojade
-
a juz zaraz będzie takieleczenie ze z choroby bedziemy sie smiac takzebodzmy dobrej mysli pozdrawiam wszystkich
-
a juz zaraz będzie takieleczenie ze z choroby bedziemy sie smiac takzebodzmy dobrej mysli pozdrawiam wszystkich
-
Niko
napisał:
carlo i tu jest problem. Moj maz jest przykladem tez tego ,,mlodego" wieu i dwojki dzieci.
NIKO nic sienie martw jeszczebedziemy wnuki bawic
-
witajcie biali przyjaciele tez jestem przed 50 no cóz chorobanie wybiera jestem juz po drugim cyklu RCFprzed drugim cyklem morfologie miałem jak u zdrowego człowieka wszystko w normie podrugim strzalewęzły zmalały ninimum nic ich nieczuje a miałem nawet7 cm ale samopoczucie okropne niewyobrazałem sobie zeby 100 kg chłopatak zwaliło z nóg czyłem sie słabo 3dnia 4 miałem wymioty inic niepomagało 5dnia bolały mnie nogi stawy ale to juz zamno naraziewszystko wraca do normy za kilka dni zrobie morfologie musi byc dobrze
-
carlo i tu jest problem. Moj maz jest przykladem tez tego ,,mlodego" wieu i dwojki dzieci.