Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

15 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • 6 lat temu

Jadziu - byłam 13 sierpnia na wizycie u hematologa, ale wynik będzie dopiero 3 września. Morfologię mam ok, gorzej AST i ALT.  Mam na razie przerwę w braniu Sprycla 3 tygodnie. Bardzo byłam słaba i senna... prawdopodobnie z powodu za wysokiej dawki. Jeśli wynik będzie dobry to będę miała zmniejszoną dawkę. A teraz nadal jestem słaba i senna, ale za to mogę wszystko jeść i wrócił mi apetyt. Mam 3 tygodnie L-4 i odpoczywam. Cały czas zastanawiam się czy nie złożyć wniosku o rentę.... A co u Ciebie Jadziu? Nala też się nie odzywa, mam nadzieję, że u niej jest już dobrze. Pozdrowionka. 🙂

• 6 lat temu

Basiu co u Ciebie nowego po wizycie u doktora 🙂Pozdrawiam 

• 6 lat temu

Iwoska25 - dziekuje i pozdrawiam.

• 6 lat temu

Probiotyków nie biorę ale jem dużo kiszonek A serce badam co 3 miesiące: dedimery,  ekg i co roku echo serca- tak mi zleca hematolog poza tym co miesiąc lub dwa morfologia, pełne watrobowe, nerkowe, cholesterol, glukoza. 

• 6 lat temu

Iwoska25 - a jeszcze mam pytanie -  czy bierzesz jakies probiotyki ?

• 6 lat temu

Iwoska25 bardzo dziekuje .Życzę Ci dużo dużo zdrowia. A czy badali Ci serce przed podaniem leku bo mi robili różne badania a serca nie.

• 6 lat temu

Oczywiście możesz pić wodę w trakcie tych 3 godzin bez ograniczeń i Tasigna wygląda wszędzie tak samo bo jest tylko jeden producent- są pod ochroną przez 15 lat i to żółte kapsułki z proszkiem - bo wchlaniają się dopiero na poziomie wątroby a nie wiem czemu tak opisali, moja rada jedz lekko przynajmniej na początku bo wątroba musi się przyzwyczaić do leku ja po pierwszych 2 tygodniach miałam ALT prawie 300 a norma jest 30 dlatego poxniej się pilnowalam 

• 6 lat temu

Iwoska25 - a jak jest goraco to wode mozna popijac w tym czasie przed i po tabletce czy tylko popic tabletki i nic poza tym? A jakie sa Twoje tabletki bo u mnie na ulotce pisze ze lek ma postac kapsulek twardych a te tabletki to jest proszek w zoltej takiej zamtkanej kapsulce .Czy Twoje tez takie sa ? czemu pisze ze to twarde kapsulki ?

• 6 lat temu

Ja też mam 2x400mg ale jak było i źle  z wątrobą to miałam 2x200mg - najtrudniejsze było przestawić się z tym jedzeniem tak pod godzinę ale konsultowalam też z innym lekarzem  i to jest ważne żeby być trochę  głodnym przed tabletką bo później miałam kołatania serca , zawroty głowy itp. Bo z jedzeniem powoduje się większe stężenie leku , więc 2 godziny przed i godzinę po dopiero jem i jest ok, wyniki mam super ponad 2.5 roku MMR 0,0%

Wpis edytowany dnia 18-08-2018 22:16 przez iwoska25

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat