Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witam
    Ona tyle się u ciebie dzieje mam nadzieję że wszystko poukłada sie i juz od teraz bedzie super i nic złego sie nie stanie buziaczki
    Justynko posłuchaj dziewczyn i nie zamartwiaj się na zapas ja też miała przeżuty i żyje przeszłam już kilka dawek jodu w styczniu czeka mnie następna ale jestem pogodną i usmiechnięta osobą o mojej chorobie wiedzą dzieci i mąż i nie zamierzam mówic nikomu ze swojego otoczenia po co komukolwiek taka wiedza właśnie zrezygnowałam z pracy robie to co lubie i juz nic nie muszę cieszę się życiem póki co i nie zamierzam się poddawać ani rakowi ani innym chorobą które mnie nękaja więc dziewczyno głowa do góry i myśl pozytywnie wszystko da sie wytrzymać a synek za jakis czas nie bedzie nawet pamietał o waszej rozłące
    CAŁEJ GROMADCE MIŁEJ SOBOTY BUZIACZKI I TRZYMAJCIE SIĘ CIEPLUTKO
  • 11 lat temu
    sporo czasu Cie operowali ale mojego rekordu jeszcze nikt nie pobil hihi ja bylam operowana 7,5 godziny zewzgledu na wielkosc tarczycy i bardzoooo uzylona szyje
  • 11 lat temu
    Shanta84

wiesz co kazdy jest inny i tak naprawde nie da sie powiedziec jak bedzie wygladala Twoja blizna - ale moze Ci powiedziec ze do roku bedzie czerwona :/
    u mnie naciecie bylo male ale blizne bylo widac do roku - lekarz odrazu powiedziala ze taka bedzie - dla mnie hirurg ZABRONILA czymkolwiek jej smarowac ! przypominala mi nawet o tym pare razy - tak tez zrobilam :) przez dwa tyg nie moglam jej wogole myc tylko jak sie kompalam to piana z glowy mogla zplywac po ranie - tak jak Ty muslalam unikac slonca i nie moglam lezec sobie w wannie - u mnie blizna jest tak niewidoczna ze sama musze sie przygladac zeby ja zobaczyc :) jak rozmawiam z ludzmi nie widza jej :) no i naszczescie nie odstaje :)

znam dziewczyny ktore maja widoczne blizny a u innych wogole ich nie widac - kazdy organizm jest inny wiec trudno powiedziec jak bedzie u Ciebie - ale u wiekszosci wszystko goi sie super to napewno u Ciebie tez tak bedzie

co do jodowania - niestety nic nie moge napisac - bo u mnie wygladalo to wszystko inaczej
  • 11 lat temu
    Shanta84
    Witaj co do rany to ja też mam taką dużą,lekarz nawet śmiał się ,że mam znak nike na szyji:) zagoiła się bez rzadnych specyfików choć na początku używałam jakieś maści,a póżniej dałam na luz:)oczywiście unikałam słońca i na początku ok 2 tyg przemywanie ,a po czasie sama zobaczysz jak rana się goi.
    Na dzień dzisiejszy trzeba się przypatrzyć,aby zobaczyć linię cięcia:)pozdrawiam....
  • 11 lat temu
    Pewnie dziewczyny ci napiszą jak to jest w pl z tym jodem bo ja nie wiem. Co do rany. U mnie to było robione trochę inna technika. Ja miałam operacje w poniedziałek a we wtorek juz wyszłam do domu. (2.30 godz) Ja nie miałam szwów na zewnątrz tylko takie plasterki zszywki. I opatrunek na to. Opatrunek zdjelam w czwartek rano, a te plasterki to dopiero w piątek wieczorem pod prysznicem. Bo do tego czasu tez nie mogłam zamoczyć rany. Ja nie miałam zadnych drenów. Pozdro.
  • 11 lat temu
    Bulka Dzięki za odp.
    Wiesz przy naszej służbie zdrowia boję się, że dadzą mi wynik biopsji i dopiero wówczas skierowanie na jod do Zgierza lub Gliwic a tam pewnie też się czeka na przyjęcie ...
    A jak długo zmieniałaś opatrunki i ją zaklejałaś?? bo mi we wtorek ściągnęli szwy i kazali unikać przed słońcem i nie kapać się w wannie. Więc codziennie narazie ją przemywam Octeniseptem i zmieniam opatrunek ale nie wiem jak długo to ma trwać :)
  • 11 lat temu
    Shanta
    Skoro nie przyjmujesz zadnych tabletek to pewnie zaraz cie wezmą na ten jod. Nie martw sie ja aż 6 tyg czekałam na wyniki. Moja rana miała tak z 10 cm bo lekarze mówili ze bardzo duża ta moja tarczyca była. Teraz prawie nic nie widać, i nic na to nie stosowalam samo wszystko sie ładnie zagoilo.

• 11 lat temu
    Mi sie wydaje ze z tym moim nosem to raczej grubsza sprawa bedzie. Ja juz z tym walczę 10 lat, myśle ze bez zabiegu operacyjnego sie nie obejdzie. Próbowałam rożne take tam ale to tylko doraźnie pomagało. Jak przestawalam brać to znowu to samo albo jeszcze gorzej. Mój nos jest trochę krzywy moze to cos z przegrodami, a moze alergia juz sama nie wiem dlatego juz tej wizyty nie odpuszcze muszę rozwiązać ten problem raz na zawsze. Pozdrowienia dla wszystkich trzymajcie sie cieplutko. Chyba sobie rozpale w kominku bo zmarzlam jak nic. U nas znowu pada. Ale do tego to juz przywyklam.
  • 11 lat temu
    Witam!
    Mam 29 lat jestem z Gdańska :) Piszę na tym forum 1 raz.
    Moja historia jest krótka, w tym roku diagnoza: wiadomo choroba hashimoto, USG, biopsja i rak brodawkowaty z przerzutami na węzły chłonne.
    17 września miałam operacje w MSWIA w Gdańsku operował T. Osęka, operacja niestety trwała ok 5 godzin, okazało sie że muszą usunąć całą tarczycę i węzły chłonne z prawej str.
    Wyszłam ze szpitala w czwartek, z poczuciem nie do informowania... co właściwie "odkryli" gdyż lekarz powiedział, że po wynikach biopsji będą wiedzieć więcej czyli minimum za 3 TYG. ;/ dla mnie to strasznie długo...
    Teraz nudzę sie w domu, nie przyjmuję leków i ciężko mi patrzeć w lustro gdyż moja blizna ciągnie się od ucha i ma ok.15 cm. :(
    Czy też tak długo po operacji czekaliście na wyniki biopsji? i po tym mam mieć leczenie jodem wiec już sie zastanawiam ile na to będzie trzeba czekać?
    Pozdrawiam

• 11 lat temu
    poprawka SINUPRET

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat