Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Wczoraj była masakra...ale dzisiaj jakiś super dzień,złaziłyśmy się z moimi dziewczynami po lesie( 14 i 8 lat),byłyśmy na"skoku"na czereśniach w opuszczonym starym ogrodzie,drzewa tam mają chyba po 50 lat,karmiłyśmy konie.Cudne leśne powietrze,jak w herbapolu...Dzisiaj we mnie moc,jutro zobaczymy jak będzie. Wiecie,operacji,zabiegów też się nie boję,jestem dosyć wytrzymałana ból,jedyny strach to efekt końcowy. Staram się myśleć pozytywnie,tylko w moim przypadku jak po grudzie,dwa razy leczyłam depresje.Taka osobowość8-) Dziękuję wam bardzo<3
  • 10 lat temu
    Mi nic takiego nikt nie mówił ale wapno miałam w normie. I nawet na drugi dzień po operacji na śniadanie dostałysmy twarożek :) Ale jedna pacjentka co miała bardzo niski poziom wapna dostała takie zalecenia jak pisałam wyżej.
  • 10 lat temu
    Syn jest krotko po operacji i kazano mu stosować dietę bezmleczna :-),operacja byla w ,Gliwicach
  • 10 lat temu
    Dużo różnic widzę miedzy Gliwicami a Warszawą i też pytanie gdzie sie jest operowanym. Ale suma summarum nie ważne jak ważne żeby być zdrowym :)
  • 10 lat temu
    No i tu czegoś nie rozumiem bo nam w Gliwicach kazano wystrzegać się nabiału po operacji tarczycy......co lekarz to inne zalecenia.
  • 10 lat temu
    Hejka Asica ciesze sie ogromnie ze u Ciebie ok :) Na takie wyniki to warto bylo tyle tam siedzieć ;) Jak ja bym juz chciała wiedzieć czy jestem czysta :( bo samego jodowania sie nie pękam tylko badania po. Bo w sumie pod katem przerzutów itp żadnych badan nie miałam. Jak mi lekarz kiedyś powie ze muszę hormony odstawić z cala świadomością mu powiem żeby mnie dobił. Nie wyrażę zgody za żadne skarby świata. Wiem że każdy inaczej to przechodzi. Mam organizm obciążony dodatkowo silnymi migrenami - już ładnie byłam podleczona przed rakiem a tu doszedł stres ataki wróciły. Pocieszające przytyłam tylko 5 kg mimo że czuje sie jak napompowany balon dzis sie w lusterku nie poznałam ;) Ale to juz jutro szpital i mam nadzieje ze juz od jutra bede mogła brac hormony. Vjolka tez tak uwazam jak Asica ze bedzie dobrze. Nie ma co panikować. Będziesz po konsultacji to daj znać. A w takich ciężkich chwilach pisz od tego tu jesteśmy. W każdym razie ja służę ramieniem jakby co ;) Anka50 wynika że ma niedobór wapna. A miał usuniętą tylko tarczyce czy przytarczyczki też? Chirurg polecił po operacji aby jeść bardzo dużo nabiału - różnego rodzaju serki, pić mleko. Osobiście problemu z wapnem nie miałam po operacji przez 10 dni brałam 2 tabletki wapna a teraz 1. Zresztą nawet nie kontroluje tylko raz sprawdziłam po odstawieniu hormonów było w normie.
  • 10 lat temu
    Mój syn ma 17 lat guz został przypadkowo wykryty podczas usg, nie miał żadnych objawow oprócz lekko powiekszonego wola.
  • 10 lat temu
    anka50 to ile twój syn ma lat i jak go wykryliście?
  • 10 lat temu
    Poryczałam się...Super że w porządku,tak sobie myślałam źe nic nie piszesz...
  • 10 lat temu
    Hej dziewczynki wczoraj pózno wróciłam . Wyczekałam się tam za wszystkie czasy od 9 do 15, dałam szkiełka i mam następną wizytę 9.07 ,ale wczoraj zrobili mi badania krwi w tym markery i wszystko jest super ,usg też dobrze nic się nie dzieje w środku także wszystko w porządku :) co do jodowania to decyzję podejmą na następnej konsultacji Vjolka nic się nie bój nie panikuj kochana będzie dobrze ,atmosfera w Gliwicach bardzo przyjemna personel sympatyczny nastawieni dla pacjenta a nie przeciw zresztą sama się przekonasz Anka50 trochę dużo tego wapnia bierze twój synek ale pewnie tak musi być dopóki mu się wszystko nie unormuje ,ja brałam na początku 3 tabletki pozniej 2 a teraz 1,pojedziecie na konsultacje to ci wszystko powiedzą ,trzymam kciuki za was będzie dobrze jest młody silny pozbędzie się go raz na zawsze Kalmara jak tam kochana twoje męczarnie bez hormonu, już niedługo wyjdziesz czyściutka i odetchniesz pełną piersią :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat