Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Fasola dziekuje :)nie sposob przeoczyc jak widac z tego co piszesz gdyby takowy atak nastapil.Przeszlas wiele,ale silna dziewczyna z Ciebie z tego co piszesz i jeszcze Cie tu" trujemy "pytaniami i odpowiadasz nam bez problemu:).Jezeli cyfry z Twojego nicku to data ur.to jestesmy prawie w tym samym wieku.Ja wlasnie wrocilam od swojej endo i kazala mi odstawic calparos bo mam coraz wiekszy wapn w wyniku,ale w normie,praktycznie od szpitala mialam ok.tyle ze byl w dolnej granicy,a teraz w gornej i co robie to wiekszy.Tsh jeszcze nie robilam,szkoda pieniedzy ,narazie za malo wzielam dawek letroxu,dopiero za mies.mam zrobic i zobacze czy spadlo tsh.
  • 8 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź :D
  • 8 lat temu
    Ewem2 Euthyrox bierzesz rano na czczo, nie wejdzie w żadną reakcję z lampką wina wypitą na imprezie wieczorem :) To hormony, syntetyczne bo syntetyczne, ale jednak hormony, a nie antybiotyk :)
  • 8 lat temu
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest jeśli chodzi o alkohol podczas brania tych leków w moim przypadku akurat eutyrox 100 i 150 chodzi mi o jakąs okolicznościowa imprezę.
  • 8 lat temu
    Vistoria13 Związane ze zbyt słabą pracą przytarczyc i poziomem niskim poziomem wapnia. Zaczynało się od mrowienia w okolicach ust. Potem odręrwienie. Idzie to bardzo szybko. W ciągu kilku minut odrętwienie twarzy oraz wykręcone palce u rąk i stóp. (Nie chwycisz nic w dłoń). Na szczęście po podaniu w żyłę wapnia puszcza w miarę szybko. W domu miałam delikatne mrowienia w okolicach ust na początku. Ataku nigdy po wyjściu ze szpitala nie miałam.
  • 8 lat temu
    Strach ja miałam badane Tg miesiąc po operacji, w Gliwicach na wynikach hist-pat. I też mi teraz nikt nie kazał, dopiero znowu w Gliwicach sprawdzą. Pewnie po jodzie dadzą jakieś zalecenie, żeby badać co jakiś czas tak jaku Fasoli, żeby spr czy coś się nie dzieje :)
  • 8 lat temu
    fasola1983 Mogę zapytać jakie miałaś objawy przy atakach tężyczki? czy to głównie chodzi o niedobory wapnia i stąd te ataki czy ma na to wpływ coś innego ? a w domu już od leczenia szpitalnego zdarzyło ci się mieć taki atak?
  • Ja mialam we wrześniu tg 1.09 . Teraz nie badałam bo lekarz powiedział ze będziemy badać po jodzie
  • 8 lat temu
    Gatta Nic nie robimy... dożylnie wapno dostawałam w szpitalu, przy atakach tężyczki. Nikomu nie życzę.
  • 8 lat temu
    Moje PTH 3 .... jestem 16 miesiący po operacji. Biorę 3 calperosy, 1 alfadiol. Co robicie żeby dostać dożylnie wapno?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat