Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Witam. Jak to u was jest dziewczyny jestem po usunięciu całej tarczycy 30 listopada rak brodawkowaty. bolą mnie nogi kości szczególnie wieczorem dosłownie masakra jak to jest u was czy też były takie problemy. Dziękuję za odpowiedź.
  • 8 lat temu
    Vistoria13 Jeśli miałaś operację miesiąc temu a tsh masz 70 to jaką dawkę hormonów przyjmujesz?
  • 8 lat temu
    StrachMaWielkieOczy Mi ranę po operacji odsłonili jeszcze w szpitalu żeby oddychała. Nie kazali niczym zakrywać, smarować, masować, żadnych plastrów, apaszek itp itd. Tylko delikatnie przemywać szarym mydłem (ale nie przemywałam codziennie :)) W efekcie praktycznie nie mam śladu :) trzeba wiedzieć, że miałam w ogóle operację żeby szukać czegoś na mojej szyi. Pozdrowienia
  • 8 lat temu
    StrachMaWielkieOczy dlaczego uwazasz ze masz ten bliznowiec?czy to ma jakies okreslone cechy?ja mam taka blizne raczej cienka, wydaje mi sie ze kolorem nie odbiega od reszty skory obok,tylko jak dotykam to pod skora czuje w miejscu blizny i nad takie grube cos na szerokosc ok.pol cm.moze to opuchlizna jest jeszcze,minal mies.dopiero od operacji,chyba panikuje bez powodu.,Do pracy chcialam sie juz wybrac i nie wiem sama,tsh mam wysokie ponad 70,bola mnie wszystkie stawy,kosci,miesnie ect.,boje sie zeby sie gdzies nie przewiac tej szyi,glowa tylko pelna mysli,sama nie wiem.Mnie dr.zlecil masc silaurum na blizny i ibalgin na cala szyje i smaruje tym.Nie moge pomoc w sprawie jodu bo nie mam sama doswiadczenia z tym,w moim otoczeniu mam dwie osoby,ktore maja raka tarczycy,jedna z nich byla na jodzie i minelo juz duzo lat i jest ok.a miala nawet dwie operacje,a druga nie miala jodu ,operacja w zeszlym roku i jezdzi do CO co 3 mies.na kontrole i tyle i tez jest ok.Bedzie dobrze :D
  • Witam moje drogie , Fasola Ty juz weteranka w temacie . Wiesz co Cię czeka , pójdzie szybko i sprawnie :) zazdroszczę bo przede mna wciaz duży jod , miałam przerzuty do wezlow i cholernie się boje czy to dziadostwo nie poszlo dalej . Ja mam brzydka blizne , wygląda mi to na bliznowca , nie rozlazlo sie na boki ale jest rozowe i pogrubione . Nie kazano mi smarować niczym ale oczywiście wiedzoalam lepiej i wllepywalam sauticon ? Byc moze mam tendencje do bliznowcow aczkolwiek po cc blizny nie widac w ogóle. Coraz częściej myślę o tym jodzie a to w marcu dopiero. ..
  • 8 lat temu
    sylwusiaaa87 Tak, cały czas na odziale. Choć mogłabym codziennie przyjeżdżać, bo co tam robić? Nuda! Plus taki, że czytanie nadrabiam. Opuchlizna pod oczami dramat! Jak alkoholiczka. Jeszcze 8 dni...
  • 8 lat temu
    Fasola - mam to samo z Ty - też bym wolała nawet dopłacić a mieć zastrzyk....pierwsze dwa tygodnie są u mnie Oki. Teraz to już zjazd w dół, głównie senność, apatia i rozdrażnienie i takie obrzęki pod oczami. Na wagę nawet nie wchodzę. Ale każdy to znosi inaczej, moja ówczesna sąsiadka z izolatki czuła się do końca dobrze :) Widzę, ze Ty w Poznaniu jesteś na odziale cały czas. W Wawie kontrola jest w trybie ambulatoryjnym...badania i do domu i tak przez 3 dni. Dla mnie to nawet lepiej, nie wiem jak to działa dla ludzi spoza Wawy bo chyba nie tak samo.... co do blizny - to każdy lekarz mówi co innego - ja nic nie stosowalam i teraz jest już na serio dobrze, troszkę widać i jeszcze kolor cięcia jest lekko czerwienszy muz reszta, ale duuuuzo zbladlo. Bliznowca nie miałam.
  • 8 lat temu
    Vjolka dziekuje sprobuje to masowac bo faktycznie mam to zgrubienie oby nie powstal ten bliznowiec o ktorym mowisz i jakos dalo sie temu zapobiec,oby.
  • 8 lat temu
    Vistoria, jeśli jest zgrubienia,może robić się bliznowiec. Przy wcieraniu maści masuj delikatnie,kilka razy dziennie. Miesiąc po blizna jest jeszcze świeża,może pobolewać czy ciągnąć.
  • 8 lat temu
    Nieoficjalnie pewnie chodzi jak zwykle o kasę. Wolałabym posiedzieć dwa dni dłużej w szpitalu i dostać zastrzyk niż męczyć się tak jak teraz. Zapytam w szpitalu dlaczego tak jest i czy jest możliwość następnym razem dostać ten zastrzyk. Mogę nawet za niego zapłacić....

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat