Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • Ewka22 - chyba nie jest tak tragicznie z Twoimi przytarczycami, skoro tak krótko od operacji a dajesz radę na 2 Calperosach. Ja jestem prawie 3 m-ce po operacji, zaczynałam od 5 Calperosów, stopniowo schodzę, jestem na 2 i mam nadzieję dalej dawkę zmniejszać. Mi endokrynolog radziła kontrolować wapno, utrzymywać je w dolnych granicach normy - tak jak pisała Massi8989 - żeby pobudzić pozostałe przytarczyce do pracy a nie je rozleniwiać. Ja miałam wyciętą jedną przytarczycę, a pozostałe mocno niedokrwione po operacji.
  • Massie8989 Póki co stosuję się do zaleceń lekarza. ;) Jak mi zapisują tak biorę. ;)
  • Ewka22 ja po operacji PTH miałam 8. Część przytarczyc mi wycięli. Musiałam brać 3xCalperos 1xAlfadiol. Potem stopniowo schodziłam na 2 i na 1 tabletkę. Teraz jestem 7 miesięcy po operacji i Calperosu już nie biorę, bo PTH wzrastało. Moja endo od samego początku mówiła, że trzeba tym przytarczycom które zostały dać minimum pół roku, żeby się rozrosły i przejęły funkcję po tych które wycięli. Żeby zaczęły pracować trzeba wapń utrzymywać w dolnych granicach. Bo tak to się rozleniwią. Po co pracować jak samo przychodzi :P Aniaw12 a jak bierzesz Alfadiol to Vigantoletten to już nie za dużo witaminy D? Mona12 ja jestem 7 mkiesięcy po operacji i dalej mnie blizna ciągnie. Nie stresuj się, to normalne. Do dwóch lat może blizna boleć :)
  • Ewela tak wiem, w środę mam przyjęcie na oddziała w piątek podanie jodu. Tak pisze na kartce z Gliwic :) Ja już na L-4. Dziś już nie poszłam do pracy. Jakoś w domu lepiej to znoszę. Strach no tak myślałam, że zwykłe. Ja moje już pokazywałam w sierpniu na wynikach hist-pat i nikt nic nie mówił, że mam przyjść z czymś innym, tym bardziej z jakims zdjęciem :)
  • 8 lat temu
    aniaw12, earlgrey :) Dzieki za odpowiedz. Może rzeczywiśnie coś w tym jest, że jak się więcej myśli, to dolegliwości są większe. Juz sama nie wiem :( ciągle coś czytam, ciągle myślę o tym i chyba sama szukam sobie jakiś objawów różnych chorób. A jak się naczytam to wszystkie objawy pasują mi do przeróżnych schorzeń i wpadam w panikę. Rzeczywiście musze wyluzowac trochę, to i samopoczucie sie pewnie poprawi. Tylko dlaczego to jest takie trudne?
  • 8 lat temu
    Ewka22 To mój syn ma problem z wapniem :-) nerki ok.Jesteś krótko po operacji więc może niedługo ruszą te przytarczyce.Młody nawet w dolnej granicy normy nie jest.Bierze 3 razy calperos długo po operacji brał 6.Tak jak pisze aniaw 12 trzeba będzie się pewnie do tego przyzwyczaić :-)
  • Mona12 Hej ja też odczuwam ten ucisk w gardle, miałam robione nawet usg aby wykluczyć powikłania. Moja endo na to powiedziała, że to na tle nerwowym zaleciła relaksację, spacery i melisę. I faktycznie jak nie myślę o tym wszystkim, znajduję sobie zajęcie to nie pamiętam o ucisku. A jak sobie przypomnę to ucisk wraca. Tak jak aniaw12 radzi wrzuć na luz. Nie jest to proste ale to chyba by nam pomogło :D
  • ewka22 i anka50 Mnie w lipcu tego roku miną 4 lata od operacji i cały czas mam problem z poziomem wapnia. Jest albo poniżej normy albo w dolnej granicy i tak cały czas. ;) Przestałam się już tym przejmować. Łykam calperos, alfadiol, vigantoletten i tyle. ;) A moje nerki mają się bardzo dobrze. ;) Mona12 Taki ucisk jest normalny. Pamiętam, że długi czas po operacji go odczuwałam. A jak będziesz bardziej się tym przejmować, to mocniej będzie uciskać. Stres robi swoje. Wrzuć na luz. ;)
  • 8 lat temu
    anka50 ja to mam dziwnie bo niby odłączam calperos bo mam teraz 2 tabletki teraz i 2 alfadiolu i 2 magnezu z potasem( tego nikt mi nie zalecił ale sama jem:0 ) po operacji jestem 5,5 tyg wapno w dolnych granicach normy ale dobre tylko pth poniżej 3 żadnego drętwienia i ttp sama nie wiem co jest grane. po pierwszej operacji było ok w Gliwicach mówili że przytarczyce powinny pracować bo 1 nadcięta i 2 wycięta rodzinny mi mówi że to koło roku zejdzie.... a jak ty sie czujesz? jak nerki po takim czasie sie maja i oczywiscie psychika?
  • 8 lat temu
    Ewka22 My już prawie dwa lata walczymy z wapniem.Jedna przyłączyć wycieta i ciągle niedobór.Daj znać akurat znajdziesz sposób :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat