Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    kasia -ogolnie pytałam o wyniki krwi -bo ja ci napisalam wyniki z czerwca tego roku.scyntygrafie mialam robioną calego ciała. i te ob mam wysokie ;( czuje sie b.zle ;(
  • 12 lat temu

kasiab

dziś sama zaczęłam się śmiać jak szłam z psem do lasu na spacer.
    sąsiadka w krótkim rękawku a ja bluza i kurtka :)))))

• 12 lat temu

Użytkownik @aniusia25 napisał:
    przeciez bylam w klinice widzieli moje wyniki . czyli tylko w odrebie szyjii pokazuje. yh ja strasznie sie czuje ob mam prawie 25 a hbb 11,4 wyniki z kliniki;(

Aniu, jeśli scyntygrafia byłą całego ciała to w obrębie całego ciała pokazuje zmiany ale jeśli miałaś scyntygrafię tylko szyi to tylko w jej obrębie.
    Myślałam, że pytasz o wyniki z krwi odnośnie hormonów. Te wyniki też są ważne ok.2 tyg. (tak przynajmniej mi mówili kiedyś mój internista).

Fasola,
    ja też ta marzłam jak odstawiałam hormony. Miałam wrażenie, że szpik mi zamarza ;o)

• 12 lat temu

Dziewczyny dzięki raz jeszcze :))

Wracam do Euthyroxu powolutku.
    Ja zauważyłam u siebie, że jak mam jakąś sytuację stresową to się spinam w sobie. Pozornie niby nic i nawet nie zwracam na to uwagi. Jak już jest po wszystkim i zaczyna mnie puszczać to potrzebuje ze 2 dni żeby dojść do siebie bo jestem taka bezwładna. :)) Ręce mnie bolą, ogólnie mięśnie jakbym urządziła przeprowadzkę z malowaniem i skręcaniem mebli co najmniej ;ppp
    Tak miałam po tej izolatce. Dziś jest już ok.

Jedyny minus tej niedoczynności, który mi dokucza bardzo to że jest mi zimno i marznę.
    Ale wracam do hormonów stopniowo zwiększając więc jeszcze chwila i będzie dobrze.

Pozdrawiam wszystkich
    Aga
  • 12 lat temu
    przeciez bylam w klinice widzieli moje wyniki . czyli tylko w odrebie szyjii pokazuje. yh ja strasznie sie czuje ob mam prawie 25 a hbb 11,4 wyniki z kliniki;(
  • 12 lat temu
    Aniusia,
    im szybciej pokarzesz lekarzowi tym lepiej, maks.10 dni. Scyntygrafia pokarze tylko zmiany nowotworowe pochodzenia tarczycowego niezależnie od ich lokalizacji (od a do z).
  • 12 lat temu
    moje tsh 150 . biore eltroxin 150 . ja dlugo są wazne badania krwi? kasia a powiedz mi jeszcze czy scyntygrafia np. wykaze jakies nieprawidłowosci z narzadami rodnymi kobiety ?wszystko od a do z pokaze??
  • 12 lat temu
    Aniusia,
    ale tyle się podaje w kapsułce diagnostycznej i to jest wystarczające. Jak wysokie masz tsh? Idź do swojego endo niech zwiększy Ci dawkę hormonów i wszystko wróci do normy.
  • 12 lat temu
    kasia w czerwcu podano mi 131 -3cmi. a te 3 cmi to jest wystarczajace by wszystko wyłapac??
  • 12 lat temu
    Aniusia,
    a kiedy była ta diagnostyka? Jesteś jeszcze w dużej niedoczynności i możliwe, że stąd to złe samopoczucie. Tak scyntygrafia wyłapuje wszystkie zmiany.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat