Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witajcie
    ja sądzę że nie powinno sie p;rzejmować takimi osobami moze ta pani wcale nie jest chora tylko udaje bo sprawia jej to przyjemność i ja też nie pojmuję jak można obrażać inną osobę Ona nie przejmuj się dziewczyno a tą pania trzeba po prostu ignorować
    Matti cieszę się że już jesteś po operacji wracaj do zdrowia
    pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
  • 12 lat temu
    Matti,
    To super, że samopoczucie bardzo dobre. Na bloku niestety jest zimno, choć ja nie zmarzłam przed (bo za szybko wszystko się działo) ale po operacji też musieli mnie przykryć drugim kocem bo się trzęsłam. Moja siostra podobnie do Ciebie za to wróciła po operacji podziębiona.
  • 12 lat temu
    kasia

to dokladnie ta sama osobka :) ona jest jeszcze na innym forum i pisze to samo :) jest jeszcze pod nikiem ''rokunia'' czy cos takiego - ja nie chcialam sie klucic ale nie moge zrozumiec ludzi ktorzy zle sie czuja przez tyle lat i nic z tym nie robia - pozatym osoby po raku tarczycy maja kontrole i przeciez endo juz dawno by cos z tym zrobila :) to wszystko nie trzyma sie kupy
    i tak jak napisalas jej komentarze tylko swiadcza o jej kulturze :) '' bezdzietna'' haha takiego czegos jeszcze nigdy nie slyszalam

matti

supet ze jestes juz po operacji :)
  • 12 lat temu
    KasiaB

Bardzo dobrze, trochę jestem przeziębiony, gardło mnie rano bolało, i katar się pojawił, biorę jakieś ferweksy, ascorutical itd. Przy kichaniu trochę mnie boli ale to pryszcz :-)
    Rano byłem po kolejną dawkę 3-cią szczepionki ale mnie odesłała i przepisała jakieś lekkie leki na przeziębienie, mam nieznaczny stan podgorączkowy ale nie ma nawet o czym wspominać.
    Kilka osób wychodziło przeziębionych po operacji, bo po prostu tam jest zimno i już.

W sumie pogoda się popsuła u nas na południu, jakby było ładnie ciężko byłoby mi usiedzieć, ciągnęło by mnie na rower.

• 12 lat temu
    Dziewczyny,
    spokój, bez kłótni!

Anusia,
    Twój tekst (mimo iż nie do mnie napisany) jest bardzo nie na miejscu i świadczy o braku Twojej kultury.
    Tu na forum jest jedna bardzo ważna zasad-nikt nikogo nie obraża, a Ty to właśnie zrobiłaś. Nie Twoja sprawa czy ktoś ma czy nie dziecko więc bez takich tekstów bardzo proszę!!!
    Dziwię, się że nie robiąc badań od czerwca stwierdzasz, że nadal masz wysokie tsh i że w klinice widzieli wyniki. Od czerwca mineło 4 m-ce więc tsh na 100% ma już na innym poziomie-może wyższe może niższe. Zrób badanie i idź do lekarza-endo, tyle w tym temacie.

Ona,
    jak teraz napisałaś o tej dziewczynie to sobie przypomniała, że tu też pisała i to pod dwoma nikami (aniusia25 i ANIUSIA25). I tak jak piszesz-wszyscy radzili idź do lekarza ale nie tylko płacz bo się źle czuję itd. (wiesz o co chodzi).

Matti,
    dobrze że jesteś już po.
    U mnie było trochę inaczej z przygotowaniem do operacji-dostałam białą koszulę i nie mogłam mieć bielizny.
    A jak teraz się czujesz?
  • 12 lat temu
    hehehe kobieto powiedz mi czemu od tylu lat tak zle sie czujesz a twoj endo nic z tym nie robi ? ja na poczatku myslalam ze to co pisalas bylo prawda i bylo mi cie szkoda - ale po roku dalej nie moge zrozumiec co ty robisz na tych forach przeciez tu lekarza nie ma

przepraszam bardzo ale ja siedze tylko na 2 forach :)

''bezdzietna kobieto'' ? hahaha a to co ma byc ?
  • 12 lat temu
    ona -tej ty juz przestan pisac do ciebie nie pisalam ty tez siedziesz z dupą i wszedzie wypisujesz bezdzietna kobieto!
  • 12 lat temu
    sorry ale nie rozumiem jak mozna zle sie czuc od tylu lat i nic z tym nie zrobic - tylko pisac na kazdym forum jakie jest
  • 12 lat temu
    anusia

nie moge uwierzyc ze przeszlas na to furum hahahaha

dziewczyny anusia z tego co podejrzewam pisze na forach dla zabawy ! widzialam ja na kazdym mozliwym forum na jakie zagladalam i czasami pisze jedno takiesamo zdanie nawet jak sie jej odpisuje - operacje miala 2009 roku a pisze '' ciagle sie zle czuje'' my odpisujemy idz do lekarza a ona '' zle sie czuje'' i tak juz przez jakis rok

nawet juz dziewczyny jej nie odpisuja - pisze tez pod innymi nickami i tez te samo zdanie :/

anusia
    nie wiem jaki jest Twoj cel pisania na tych forach nawet jak ludzie mowia Ci zebys poszla do lekarza to dalej piszesz to samo :/ my nie jestesmy lekarzami a ty operacje mialas niby w 2009 i nie wierze ze endo ci nie pomogl - bo przeciez kontrole jakies sie ma - jesli masz problem ginekologiczny idz do ginekologa :)
    a jak z czym co jest zwiazane z twoim przebytym rakiem tarczycy to napewno chodzisz do engo

• 12 lat temu
    Witam Moje Drogie Panie

A więc wróciłem z Gliwic, zatem pragnę się podzielić moim doświadczeniami.

W dniu 26-tym przyjęto mnie do szpitala, w tym dniu były konsultację z lekarzami, pierwsza z anestezjologiem druga z chirurgiem, wcześniej badania krwi zaraz z rana po przyjeździe do COG. Operacja 27-ego o 14-tej od rana przygotowania do operacji ok, 12-tej mnie zabrano na blok.

Jeżeli chodzi o ból to raczej była kwestia marginalna, wszystko w znieczuleniu ogólnym, a po operacji tabletki przeciwbólowe dają na życzenie, można poprosić o tabletki na sen przed operacją warto to zrobić. Jest to tak wszystko zorganizowane aby tą kwestię zminimalizować.

W moim przypadku usunięto całą tarczycę z węzłami szyjnymi środowymi oraz zrobiono biopsję śród operacyjną węzłów chłonnych szyi lewa strona – wynik bez przerzutów. Funkcja przytarczyc została zachowana, na następny dzień po operacji robią badanie krwi pod względem poziomu wapnia zjonizowanego i parathormonu wszystko w normie i to jest najważniejsze.

Takie spostrzeżenie, przed operacją trzeba się przebrać w cieką płachtę materiału, można zostawić bieliznę dolną, jak już jest się przygotowywanym do zabiegu człowiek trzęsie się jak galaretka, po wybudzeniu zresztą również. Dobrze że dogrzewają taką nagrzewnicą z ciepłym powietrzem, bo podczas operacji ciało też jest ostro wychłodzone, na sali operacyjnej jest zapewne chłodno.

Zaraz po wybudzeniu, człowiek jest bardzo szczęśliwy że już jest po, a w ogóle to się zastanawia się czy aby na pewno jest już po, a jeżeli jest po operacji to dlaczego go nic nie boli. Można to przyrównać do imprezy urywa Ci się film i budzisz się na kacu odwleczonym o kilka godzin, bo tak popołudniu zaczyna się odczuwać skutki zabiegu ale przy tabletkach przeciw bólowych nie jest to szczególnie uciążliwe.

Zwolnienie mam do 15-tego, na ten dzień ustalony jest również termin wizyty konsultacyjnej oraz ewentualne dalsze zalecenia, do tego czasu zrobią badanie histopatologiczne guza i będzie więcej wiadomo czy to wszystko czy jeszcze radiojod, dostałem Euthyrox 125,00 mg.

Teraz o wiele lepiej się czuje pomimo iż skutki operacji jeszcze są odczuwalne, w czwartek będzie tydzień od operacji i również wówczas pozbędę się szwów. Ze względu na dość rozbudowany zabieg mam szerokie cięcie ale nie robi to na mnie wrażeni bo jest na tyle nisko że większość moich podkoszulków zakrywa cięcie a nie mówiąc już o koszulach które i tak znacznie wyżej mają kołnierzyki.

Fajne są panie Pielęgniarki, całkiem sympatyczne miło się pod ich opieką wraca do formy, lekarze to zleży na obchodzie są różni niektórzy więcej przekazują informacji niektórzy mniej.

Wydaje mi się że również biorą pod uwagę przy przydzielaniu łóżek wiek oraz ogólny stan pacjenta ja leżałem z kolegą o rok starszym. On miał usuwaną jedną przytarczyce oraz połowę płata tarczycy, także czas szybko mijał bo samemu to trochę było by nudno.

Dziś po południu będę na forum kilka razy zaglądał,

Dużo zdrowia wszystkim,

Matti

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat