Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Jorkga,
ja mam cienie pod oczami ale taka moja uroda ;o)
Pamiętam z zajęć z alergologii, że miewają je często ludzie z azs. No ale cienie powstają też z niewyspania i nerwów.
W centrum (Łódź) też ciepło i słonecznie.
-
witam,
dzieki za swoje doswiadczenia, faktycznie malo pije wiec moze cos jednak w tym jest. do dietetyka tez chetnie sie wybiore bo widac warto. bylam dzis na eeg glowy, ale wynik dopiero za kilka dni.
a mam jeszcze jedno pytanie miewacie moze cienie pod oczami? bo ja wlasnie mam takie wielkie, a jak mnie ta glowa boli to juz wogole. musze isc do ogolnego moze by mi dal jakie skierowanie na badanie, moze moczu? kto to wie czy to taka moze moja "uroda" :)
pozdrawiam i milego dnia zycze, bo dzis ladnie slonecznie...przynjamniej na slasku ;)
-
ja tez mialam ogromny bol glowy - i okazalo sie ze to migrena :/ dostalam leki na recepte i mam spokoj juz pare lat :)
-
jorkga
Ja też miałam bóle głowy i neurolog szukała przyczyny przez 1,5 roku ( miałam rezonans magnetyczny głowy a nie tomografię i czekałam na nfz 2 tygodnie w Poznaniu także super szybko ) W końcu na usg doppler szyi wyszło, że mam coś na tarczycy i tak od neurologa przeniosłam się do endokrynologa.
Operację miałam w czerwcu, jod 3 miesiące po operacji.
W między czasie byłam u dietetyka i mi powiedział mi że głowa boli jak się pije za mało wody. I że mam pić minimum 1,5-2 litry dziennie. No i zmienić dietę na naturalną tzn nie używać gotowych półproduktów jak sosy ze słoika, proszku itp oraz konserwowych a pieczywo jeść tylko na śniadanie. Zastosowałam się do tego od razu.
Obecnie nie pamiętam kiedy ostatni raz bolała mnie głowa.
Nie wiem czy to przez zrobienie porządku z tarczycą, czy przez zastosowanie się do rad dietetyka ale nie mam żadnych dolegliwości z tej strony.
Pozdrawiam
Aga
-
Witam,
u mnie pogoda coraz lepsza więc więcej chęci na wszystko.
Jorkga,
mnie głowa nie bolała od tarczycy a z migreny i nie wydaje mi się, że od tarczycy Cię boli ale lekarzem nie jestem. Mam nadzieję, że teraz trafiłaś do dobrego lekarza i w końcu masz jakieś badania.
Ja na wynik hist po operacji czekałam ok.2-3tyg., a na biopsji ok. 10dni.
-
czesc dziewczyny, ja nadal tu jestem, ale raczej czytam niz pisze. od wlasnie tego czytania oczy mi bieleja i zastanawiam sie czy wszystko ze mna ok, bo nie mialam polowy badan jakie wy macie, na swoj wynik his pat czekalam 2 miesiacea na radio jod 1,5 roku. zmienilam teraz edno wiec zlecila podst badania takie jak sod potas morf z rozmazem, niby nic ale od czegos musi zaczac. o jod jeszcze nie pytalam, bo to byla dopiero 1 wizyta.
nadal boli mnie glowa, wiec nurolog wysyla mnie na eeg glowy.mowi ze to od tarczycy ale endo zaprzecza. musze niby miec jeszcze tom glowy ale nie ma juz kasy na nfz wiec mam sobie zrobic prywatnie !!! szok, co nie.
Moja nowa endo to naprawde szanowana uznawana lekarka, mam nadzieje ze bede mogl potwierdzic te opinie:)
pozdrawiam @ll :)
-
Ja to mam mieszane uczucia w związku z taka zbiórką Tyle jest biedy wokół, ludzie nie mają na leki a to troche ekstrawaganckie. A poza tym, żeby nie bylo jak z tymi amazonkami, co miały zdobywać Kilimandżaro -miało jechać kilkanaście, przygotowywały się, zaszczepiły poniosły koszty a potem po "dziwnej" selekcji pojechało tylko kilka w tym organizatorka.
-
no ja niestety nie wspokoge bo nie jestem w polsce - ale powiem Ci ze jak robie co tydzien zakupy i jak cos biore to zawsze jak widze ze produkt jest oznaczony rozowa wstazka to bez zastanowienia biore wlasnie ten :) wtedy czesc z ceny idzie na wspomagania fundacji ktore lecza raka i ktore szukaja leku :)
-
Dziewczyny i Chłopaku :)))
Rak'n Roll owcy wybierają się na Zwrotnik Raka by pokazać rakowi faka :D
Szukają sponsorów.
Można wspomóc wyprawę, cegiełka to 30 zł = 1 cyklokilometr wyprawy.
http://raknroll.pl/o-fundacji/z-zycia-fundacji/rak-n-rolling/2621
Łeb do słońca i miłej nocki :)))))))
-
może będzie tak jak u nas...szybka decyzja na gorąco... później "a może jeszcze zaczekamy?" a Emilka już się rozwijała...to była najlepsza decyzja hehehe
30 minął rok jak się dowiedzieliśmy że dziewczynka:)