Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Fasola,
    dokładnie tak jak napisałaś-najpierw badania (cały szereg różnych różnistych) potem diagnoza i leczenie. Zgadzam się z Tobą w 100%, że to iż u mnie alergia to nie oznacza, że u innych też tak jest. Choć w moim przypadku o jakimś spektakularnym leczeniu nie ma mowy jak to przy alergii, na pewno zmniejszają się dolegliwości ale nie wyleczę do końca nigdy.
    Ja też nigdy nie stawiam ludziom diagnozy jak ktoś się mnie pyta co może mu dolegać. Zawsze zaczynam zdanie "idź do lekarza bo to może być......i poproś o skierowanie na badania". Lekarzem nie jestem więc mogę gdybać i być dociekliwa tak jak Ty. Podobnie jak u Ciebie, zanim ostatecznie mi postawiono diagnozę przeszłam przez wielu lekarzy i wiele badań (pasożyty też). Słyszałam tylko ma pani alergię, a na cienie pod oczami-z przemęczenia, ze stresu itd. Dopiero 4 lata temu trafiłam na dobrego dermatologa, który postawił dokładna diagnozę i wszystko mi wyjaśnił co i jak, a tułaczka po lekarzach od liceum.

Ona,
    u mojej siostry było podobnie jak u Ciebie-wywalał węzeł chłonny i 3x usłyszała że to przeziębienie. Nikt nawet nie pomyślał, że to tarczyca. U niej jednak było odwrotnie-biopsja-podejrzenie raka, po operacji (a właściwie już w jej trakcie)-że jednak zwykły guz.
    Co do objawów raka tarczycy, a właściwie to wszystkich chorób tarczycy, to dają oznaki ale bardzo, bardzo często są mylone zupełnie z innymi chorobami. U nas jakiś czas temu była nawet akcja by badać tarczycę bo wiele osób ma ją chorą a leczy się na coś innego.
  • 12 lat temu
    fasola

ja bylam u lekarza 5 razy zanim zobaczyli u mnie guzy na tarczycy :/ i to przez przypadek - bo chodzilam do lekarza z zapaleniem ucha - ktorego jakos nie moglam sie pozbyc - wkoncu po 5 wizytach wyslali mnie na usg zeby zobaczyc jak rozlegle jest te zapalenie - no i przerzylam szok !!!!!!!!! lekarz jak zobaczyla guzy na tarczycy odrazu zapomniala ze przyszlam tam z zapaleniem

na tej samej wizycie mialam biopsje pobrana 5 razy - zrobiona przez moja endo ktora mam do dzisiaj - mialam nadzieje ze to nie rak bo moja mama tez ma guzy na tarczycy od 18 lat (sa lagodne) biopsja nie wykryla komorek rakowych moja nadzieje byla jeszcze wieksza - no ale niestety po operaji diagnoza - rak

nie chce nawet pamietac tego dnia jak lekarz powiedziala mi przykro mi ale masz raka - tylko tyle uslyszalam reszta juz do mnie nei dochodzila - siadzialam tylko i plakalam

rak tarczycy przewaznie nie daje zadnych objawow - i to jest duzy minus przy raku tarczycy - ja chodzilam ze swoim rakiem 8 lat :/ nie mialam o nim zielonego pojecia - i zeby nie moje zapalenie ucha napewno do dzisiaj chodzilabym z guzami :/
  • 12 lat temu

kasiab

Rozumiem, że u Ciebie jest to alergia i azs i szczęściara z Ciebie, że jesteś zdiagnozowana znasz przyczynę i możesz leczyć problem. :))))

Chodziło mi raczej o to, że bóle głowy i cienie pod oczami mogą mieć wiele przyczyn i nie u wszystkim musi być to alergia.

Czyli jasne jest dla mnie, że najpierw do lekarza i badania, badania, badania.
    Tak jak jorkga pisała na początku, że najpierw morfologia, mocz, OB, TSH, próby wątrobowe, usg nerek. testy alergiczne. Są to badania ogólnodostępne, wystarczy poprosić internistę o skierowanie bezpośrednio na badania albo do specjalisty.

Moje bóle głowy minęły w czasie gdy:
    - odwiedziłam dietetyka ( zmiana diety)
    - wzięliśmy leki przeciw pasożytom
    - rzuciłam palenie
    - zaczęłam się więcej ruszać i schudłam 16 kg.
    Okazało się, że na ten problem nie potrzebowałam żadnych leków.
    U kogoś innego może być oznaką groźnej choroby dlatego nigdy nie mówię " A weź pij dużo wody i Ci przejdzie" tylko zawsze mówię " Idź do lekarza i przebadaj się kompleksowo"

Ja uważam, że trzeba robić wszystkie badania po kolei żeby postawić TRAFNĄ diagnozę.
    Niestety ale nauczona doświadczeniem wiem, że trzeba samemu sugerować lekarzowi badania a wręcz domagać się skierowań bo wielu lekarzy leczy "szablonowo"
    Mnie też próbowano leczyć neurologicznie, że niby migreny. Później, że niby alergia. Nawet znalazł się "AS" który po 3 minutowym badaniu stwierdził, że wszystko mam na tle nerwowym i zapisał mi psychotropy. ( których nie wykupiłam)

A po 1,5 roku mojego tułania się po lekarzach przy kolejnym badaniu wyszło przy okazji, że coś jest nie tak z tarczycą. I tym samym wycięli mi raka we wczesnym stadium zaawansowania. :) Jak dla mnie same plusy tej mojej dociekliwości. :))))))

Miłej nocki.

P.S. Jeszcze 6 dni i wracam do moich Chłopaków :))))))

• 12 lat temu
    dzieki :) juz zakupilam sobie leki i sie kuruje :) chyba zalatwilam sobie zatoki :/ no ale coz moja wina bo okna w samochodzie pootwierane mialam :/

sorry za bledy :/ moja ortografia jest tragiczna musze ciagle sie zastanawiac jak cos napisac - zal hehe
  • 12 lat temu
    Oj, bidulko, mnie wczoraj bolała. Zdrówka życzę.
  • 12 lat temu
    kasia

u mnie pada juz tydzien :/ glowa mi peka od tej pogody :/
  • 12 lat temu
    Fasola,
    u mnie to od alergii i azs i nasilają się w okresie pylenia tego co mnie uczula lub silnego stresu. A te sposoby pozbycia się ich na mnie akurat nie działają.
    U m nie właśnie zaczęło padać.
  • 12 lat temu

Zainteresowanych odsyłam d otwartego listu Dr Wojciecha Ozimka na temat pasożytów.
    Osobiście dało mi to trochę do myślenia :)))

http://ekomama.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=310:posozyty&catid=29:artykuy&Itemid=29

• 12 lat temu

jorkga

Jak piszesz o cieniach pod oczami to od razu przypomina się moja koleżanka z liceum, która tez miała takie cienie. Mówili jej, że taka uroda a po kilku latach okazało się że miała piasek w nerkach a później kamienie. Wyleczyła nerki i cienie się zmniejszyły.
    Moje dziecko miało cienie pod oczami i nawet był leczony pod kątem alergii, mimo że testy wyszły mu dobrze. W końcu ja wpadłam na pomysł że może ma pasożyty. Cała rodzina dostała pyrantelum i minęło wszystko łącznie z "alergią" i moimi bólami głowy. Teraz przypomniało mi się, że ten mój dietetyk i ta kuracja składały się w jednym czasie. Od pasożytów też może głowa boleć. Nasz pediatra zaleca każdej rodzinie całej minimum raz roku leki na pasożyty zwłaszcza jeśli dzieci chodzą do przedszkola lub są w domu zwierzęta.

Oprócz tego znalazłam takie przyczyny cieni:
    Przyczyny powstawania cieni pod oczami:
    - zły przebieg krwi i/lub limfy
    - niedotlenienie
    - niedobór żelaza
    - niedobór witaminy K
    - problemy z wątrobą lub nerkami
    - zaburzenia hormonalne
    - alergia na pleśniowego grzyba unoszącego się w pyle w dużych miastach
    - uwarunkowane genetycznie
    - pasożyty w organizmie

Sposoby żeby się ich pozbyć: (Jeżeli hormony, nerki, wątroba itd. działają sprawnie)
    - codzienne picie 1,5 litra wody mineralnej
    - 8 h snu
    - zimne waciki na cienie
    - Ograniczenie spożycia kawy i czarnej herbaty
    - Nie palić
    - Przebywanie na świeżym powietrzu min. 3 razy w tygodniu po pół godziny
    - Zimne okłady z zielonej herbaty, z czarnej herbaty, nagietka, kwiatu lipy, bluszczu zwyczajnego, kasztanowca, arniki, kory dębu, miłorząbu japońskiego

Pozdrawiam

P.S. U mnie zimno i pda
  • 12 lat temu
    jorka
    moze masz anemie ? moze tez byc od niewyspania albo tak jak pisze kasia taka poprostu Twoja uroda :)

jak masz to od zawsze to poprostu tak juz masz :)

a ja sie gdzies zalatwilam nawet nie wiem gdzie i siedze chora :/ mam ogromny bol glowy :/

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat