Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Bulka,
    niestety to prawda wybuch w Czarnobylu miał duży wpływ na nasza chorobę. U mojej siostry chirurg po operacji powiedział od razu, że to był guz poczarnobylowy bo one są podobno dość charakterystyczne. Zresztą ja pochodzę z lubelszczyzny więc tam chmura przeszła. Teraz jest tutaj w PL wzrost zachorowań na choroby tarczycy głównie właśnie wśród naszych roczników.
  • 12 lat temu
    Hej przypomniała mi sie taka sytuacja kiedy poszłam na wizytę kontrolną po operacji. To ze usłyszałam diagnozę ze to rak to nic. Doktorek taki hindus wtedy był, najbardziej obchodziło go gdzie ja mieszkałam i jak daleko leży Toruń od Czarnobyla. Odpalił komputer włączył mapę Google i mu pokazalam Polskę. Powiedział ze nie dawno tez miał pacjentke w moim wieku z rakiem tarczycy z polski. Może prowadzą jakieś sondaże czy co. W każdym bądź razie myśle ze tez mogło miec to niejaki wpływ na to ze zachorowalam. Tu w irlandi to niektórzy mówią ze wy to jesteście takie dzieci czarnobyla. Kto wie? 78 rocznik. Wszystkie moje rowiesniczki maja kłopoty z tarczyca ale tylko ja mam raka. Więc może coś w tym jest. Mam tez brata bliźniaka. Kiedy usłyszałam diagnozę to kazazalam mu iść sie przebdać dla pewności ale mnie wysmial. A podobno choroby tarczycy są dziedziczne. Z tego co wiem kobiety chorują częściej niż mężczyźni, ale z nowu ich sie trudniej leczy.
  • 12 lat temu

Użytkownik @ona25 napisał:
    szczerze to nawet nie czuje sie tak jakbym to ja byla chora na raka :) tylko na jakols inna chorobe ktora juz dawno wyleczylam :)

Ja dokładnie takie same mam odczucia :o)
  • 12 lat temu
    cos mi klawiatura szwankuje haha ''ze to nie byl rak'' o to mi chodzilo :)
  • 12 lat temu
    kasia

wiesz co teraz juz nawet nie mysle o tym ze bylam chora :) nie wspominam tego co bylo - szczerze to nawet nie czuje sie tak jakbym to ja byla chora na raka :) tylko na jakols inna chorobe ktora juz dawno wyleczylam :)

tak jak to moja 82 letnia babcia mowi - to nie byl rak :) lekarze gowno wiedza haha - ona do dzisiaj mowi ze to nie byla tak I ze lekarz sie pomylili :D

• 12 lat temu
    Bulka,
    to jesteśmy w podobnym wieku i nastawieniem do życia z tą różnicą że ja 5 lat po leczeniu i mamą do prawie 20 m-cy :o))

Co do objawów chorób tarczycy to są i jest ich sporo ale nie tylko chory ich nie rozpoznaje (bo skąd ma wiedzieć, że to tarczyca rozrabia) ale i sami lekarze często mylą z innymi chorobami. Ja nie miałam powiększonych węzłów, ani chrypki, problemów z oddychaniem ani nie chrząkałam. Za to włosy leciały mi na potęgę, paznokcie też co chwila się łamały. Zgadzam się z Wami, nie ma co gdybać bo niczego to nie zmieni i w niczym nam nie pomoże.

Kilkanaście lat temu zrobiono badania (już dokładnie nie pamiętam w którym kraju) na osobach zmarłych w wieku 20-70lat i ponad połowa miała problemy z tarczycą (w tym różne i w różnym stopniu zaawansowania nowotwory) ale żadna z nich nie zmarła przez problemy z tarczycą.

Ona
    to posłuchaj wróżki i nie myśl o chorobie. Jesteś zdrowa i tyle.
  • 12 lat temu
    I tak trzymać nic dodać nic ująć
  • 12 lat temu
    bulka

pewnie ze nie umrzesz :) lekarze mowia ze na tego raka sie nie umiera :) wiec tego sie trzymajmy :)
    co do wezlow - powiem Ci ze endo mi powiedziala ze wielkosc nie ma znaczenia tylko ich wyglad na usg :)
    wezel moze byc duzy a wcale nie powiekszony :) powiem Ci ze moje wezly w szyji sa ogromne !!! nawet do 2,5 cm dlugosci moze nawet wiecej - I nie sa wcale powiekszone :) tylko poprostu taka jest ich wielkosc :) ja moge widziec swoje wezly w lustrze jak wygne szyje lekko do tylu

troche ostatnio sie nauczylam o wezlach - mialam powiekszonego wezla pod pacha - lekarz tlumaczyla mi ze wezly moga byc naprawde ogromne ale to nie oznacza ze sa powiekszone - tylko ze poprostu taka ich wielkosc - powiedziala ze jedynie usg moze powiedziec czy sa w normnie czy nie :) bo oni patrza obwodke na okolo wezla czy jest gruba czy nie i po tym poznaja czy wezel jest ok :) u mnie pod pacha ta obwodka byla gruba po tym poznali ze wezel sie powiekszyl :)

wiec kochana nie martw sie jak masz jakis wezel duzy :) moze taki poprostu jest - moje sa naprawde duze - na ostatniej kontroli endo powiedziala mi ze jeszcze nie widziala pacjenta zeby mial tyle wezlow w szyji i na dodatek takie duze :) ale odrazu uspokoila mnie ze nie sa powiekszone - bo wszystkie obwodki na okolo sa w normie :) no i pocieszyla ze im wiecej wezlow tym szybciej organizm walczy z chorobami :)

dodam ze nie mialam przerzutow na wezly :) ale nawet jak ktos ma przerzut na wezly przy diagnozie endo powiedziala ze nie wplywa to na rokowania :)

co do mojego wieku mam juz 26 latek :) mam kolezanke ktora zachorowala duzo mlodziej i jest juz podan 5 latek po :) Ty tez jestes jeszcze mlodziutka :) i powiem Ci ze jestem pod wrazeniem jak podchodzisz do tego wszystkiego :) ja przez rok bylam zalamana :/ ale teraz juz wiem ze wszystko bedzie ok :) na to sie nie umiera :) nie jeden lekarz mi to powiedzial :) tego sie trzymam :)

pozatym kiedys bylam na imprezie gdzie wrozka powiedziala mi ze bede bardzo dlugo zyla haha :) i ze choroba to moja przeszlosc i ze moze juz o tym zapomniec :D
  • 12 lat temu
    Ona 25 otóż to. Ja ma już 34 lala i umniejsza zaczęło sie wszystko w lato a operacja była 5 listopada także jestem swiezynka i dopiero zaczynam sie interesować tarczyca i jej funkcja w organizmie i teraz już dużo wiem. Gdybym wiedziała o tym wcześniej napewno bym jakoś zareagowała, ale jak już mowilas nie ma co gdybac bo to bez sensu. Ważne zeby to cholerstwo zwalczyć i cieszyć sie życiem. Ty jesteś jeszcze bardzo młoda macierzyństwo przed tobą dopiero a już taka chorobę przeszłas. Pozazdrościć tylko takiego podjscia do życia. Ja zreszta tez sie nie przejuje bynajmniej staram sie dla ,nie to jeszcze wszystko takie świeże jest. Diagnozę postawilimdopiero 2 tyg temu. Jeszcze czeka mnie kolejne leczenie. Węzły chlonne ma 16 mm nie wiem czy to norma czy są powiększone i tam już są przerzuty ale już nie myśle o tym bo bym osiwiala. Zreszta co ma być to będzie. Lekarze w każdym bądź razie powiedzieli ze nie umrę ha ha. Zreszta nie mogę dzieci mam do wychowania. Hi hi pozdrowienia. Mimo wszystko humorek mi dopisuje.

• 12 lat temu
    bulka

wiesz co ja kaszlalam przez pol roku codziennie juz mnie wszystko bolalo od tego kaszlu !!! pisalam kiedys tu o tym - latalam po lekarzach- przerazona ze to znowu rak - bylam juz po chorobie - I okazalo sie ze to nie mialo nic wspolnego z moja choroba - wszyscy lekarze mowili ze to alergia - powiem Ci ze minelo lato I kaszel przeszedl sam - ale ile ja sie przy tym nadenerwowalam :/

wiesz co chrzakanie I chrybka jest objawem raka tarczycy - wiec to moglo byc u Ciebie to - chociaz takie cos tez moze byc na tle nerwowym - mozemy kochana tak gdybac I gdybac :) endo mowila mi ze chrypa I chrzakanie jest pierwszym objawem raka tarczycy - potem powiekszone wezly problem z oddychaniem (ale nie chodzi ze przez nos tylko jak guz jest spory moze uciskac na tchawice) kaszel nie jest raczej objawem raka tarczycy

ja mialam problemy z okresem jak bylam mlodsza - I jak lekarz powiedziala mi ile czasu mialam swoje guzy to powiem Ci ze tez wszystko sie zgadza - teraz tak mysle ze to pewnie przez tego cholernego raka - ale rzaden lekarz tego nie sprawdzil przepisali mi tylko tab anty zeby wszystko sie wyrownalo - endo twierdzi ze raka mialam przed 18 rokiem zycia I wlasnie wtedy zaczely sie moje problemy :/ dostalam tabletki I wszystko wrocilo do normy - o raku dowiedzialam sie jak mialam 24 lata

rak tarczycy daje takie objawy ze czlowiek nie zwraca zabardzo na nie uwagi - no ale nie ma co gdybac :) juz I tak nikt nam nie powie czy to wszystko bylo objawami raka czy nie

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat