Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

15 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • 6 lat temu

katazynka ja choruje od 2 lat.  . Osiągnęłam remisja cytogenetyczna, molekularna i hematologiczna po roku. Teraz mam wynik 0.013. P.doktor powiedziała, że  jest super :). Przyjmuje imatinib teva. Pozdrawiam ☺

• 6 lat temu

katazynka molekularne  z krwi. Cytogenetyczne to ze szpiku  na obecność chromosomu Ph. Pozdrawiam ☺

• 6 lat temu

Te wyniki które podajecie to mmr to remisja cytogenetyczna czy molekularna? i co ten skrót mmr oznacza? bo ja już nie wiem...

• 6 lat temu

Gregor witaj. Nie martw się  na zapas. Ja miałam mmr. 0.058. Później  0.077. Następnym razem.0. 017. A teraz ostatni wynik 0.013.  Wszystko  będzie ok. Musi być. A zamartwianie  się to nic dobrego.Pozdrawiam  i życzę  zdrówka ☺

• 6 lat temu

dzieki Jadwiga, miejmy nadzieje ze tak właśnie jest 🙂, choć mam gdzieś to z tylu głowy 

• 6 lat temu

Nie martw się, jest dobrze. Prawie każdy wynik się różni, przynajmniej u mnie. Pozdrawiam 

• 6 lat temu

witajcie, czy zdazalo wam się ze ze wyniki Bcr/abl (mmr) skakały jakos? Prze okres dwóch lat Bcr spadało do poziomu 0,04 % jaki osiągnąłem . Tym razem badanie z lipca pokazało ze niestety wzrosło do 0,08. I zaczynam się martwić czy może imatinib( biore Meaxin) przestaje dawać odpowiedz molekularna ? Myślałem ze kolejne badanie da wynik jeszcze mniejszy , a tu niestety. Mieliście czasem tak?  Lekarka powoedziala ze lek działa i mam się nie przejmować i zobaczy jak od wyniki wyjada po kolejnym badaniu w październiku , a dowiem się o nich dopiero w styczniu na kolejnej wizycie. 

Wpis edytowany dnia 14-10-2018 12:35 przez gregor
  • 6 lat temu

Rosemary, piszę bo chyba jestem tu z najdłuższym stażem choroby i jak narazie nie mam problemu z nerkami. Wyniki są ok,pomimo że jeszcze przed chorobą kilka lat chorowalam na przewlekłe zapalenie klebkow nerkowych/nefropatia iga /, ale cały czas jestem pod kontrolą. Mama musi udać się do dobrego nefrologa, bo może i dieta tu odgrywa rolę. Trudno doradzać, bo każdy organizm reaguje inaczej. Tak nieśmiało się spytam, ile lat mama choruje i ile ma lat. Bo początki są zawsze trudne i po tych lekach wszystko się czepia. Pozdrawiam 🙂 

• 6 lat temu

Dora 1119 ja też czekam, myślę, że za kilka dni zadzwonię i już będzie. Dam znać napewno. Pozdrawiam 🙂 

• 6 lat temu

Jadziu ja też czekam więcej niż miesiąc na wyniki. A sama jestem ciekawa jak ci będzie z tym nowym lekiem. Pozdrawia

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat