Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Agniecha84
Tak jak piszą przedmówczyni, masz za małą dawkę hormonów. Na początku powinno się chodzić co 6 tygodni maks co 2 miesiące aby dobrać dawkę. Dlatego powinnaś pchać się do kolejki do Endo rękami i nogami ;) bo wiadomo, że normalne terminy są nie do osiągnięcia :) Np. u mnie kolejny normalny termin do wizyty u Endo to koniec marca lub początek kwietnia 2014 :)
-
moniaa
Nie ma się co bać tylko badać:) Lekarz nie zlecił biopsji guzów? Biopsja jest w tym momencie najbardziej wiarygodna, a nie jest taka straszna jak by się wydawało. Trzeba to zrobić jak najszybciej, po co sobie potem pluć, że się wcześniej nie poszło. Lepiej iść i się upewnić, że to nic strasznego i mieć to pod kontrolą i nie stresować się. A nawet jak wyjdzie straszne, to jak widzisz po świadectwach wszystkich na forum, na to się nie umiera :)
Basia49
Też idę na oddział 26 do Gliwic. Tak na marginesie masz odstawić hormony czy dostaniesz zastrzyk?
-
Denim,
Jak tajemnica to ok. Myślałam, że może Ciebie też prowadziła ta sama Pani doktor bo właśnie mało komunikatywna. Tam jest tylko 2 panie doktor, ktore same z siebie rozmawiają z pacjentem. Reszta prawie nic nie mówi jeśli się nie zapytasz. Powodzenia by udało sie zmienić nastawienie lekarza, choć szczerz wątpię w to. Ja już na izotopy nie jeżdżę bo dostaję tyrogen :o)
-
Witam
Oj tam wszyscy jesteśmy dzielni i sie nie poddamy tak łatwo
u mnie leje jak z cebra musze znaleśc sobie jakieś zajęcie miłego dnia dla całej forumowe ferajny
-
Ona, dzięki za słowa otuchy, dobrze jest wiedzieć, że nie tylko ja taka panikara jestem. DZIĘKI. Fasola TAK TRZYMAJ. w Bydzi dziś deszczowo. POZDRAWIAM
-
monia
prosze idz do Endo. :)
-
Witam dziewczyny!!! Własnie wróciłam z Gliwic po konsultacji Zadowolona? Napewno. Miła Pani doktor dokładne badania. Powrot na 26 lipca ale jz sie poloze na oddzial /jodowanie. koszalin ocenił moje probki na histo błednie Mam raka złosliwego brodawkowego ,ale w sasiedztwie lini ciecia. teraz ,aby pozabijac co moze jeszcze zostało to dostane Jod. Tsh spadło przez 3 tyg z 19 na 0,9 ogolnie wszystko O.K
-
kasiab
Mnie nadal prowadzą w Zgierzu, bo jesienią znowu wybieram się na wywczasy. Nazwisko mojej pani doktor pozostanie owiane tajemnicą. Niech pani doktor pozostanie moim sfinksem tajemniczym. Przecież to ona dba, żebym wyzdrowiała, a że mam problem z komunikacją między nami, to już zupełnie inna historia..... Może jesienią ją trochę rozruszam :-)
-
Agniecha84,
Tanowczo za mala dawka, stad tez zmeczenie i brak sily. Im wyzsze tsh tym wieksza niedoczynnosc. Sprobuj sie dostac wczesniej do endo.
Denim,
A kto Ciebie prowadzil w Zgierzu? Pytam z ciekawosci, mnie prowadzila M.Knapska. Fakt szpital (caly, nie tylko izotopy) lata swietnosci ma za soba ale najwazniejsze zedobrze lecza.
-
Witam wszystkich...troszke mnie tu nie było.
W kwestii przypomienia, dochodzę do siebie po operacji całkowiotego usunięcia tarczycy (luty). - podejrzenie raka.
Byłam dziś zrobić badania kontrolne i wyniki są takie:
TSH 42,13 norma -> 0,27-4,2
FT3 3,47 norma -> 4,0 - 6,8
FT4 14,96 norma -> 12,8 - 20, 4
Bardzo wysokie TSH, za małe FT3. Dawke przyjmuje Eutyrox 88- to nie za mało?
Ja jestem ciągle zmęczona,wejde pare stopni i juz mam zadyszkę nastrój szału nie robi...wrr...moze być to wina za małej dawki Eutyroxu? Mam 29 lat. A wizyta dopiero w połowie lipca... :(