Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Dziewczyny mój chirurg naczyniowy jest genialny :)))

Morfolofgia mi się poprawiła, nawet neutrofile są już 1,48 a d-dimery spadły z 0,50 na 0,30 ale mało tego i najważniejsze: wapń miałam mimo leków 3razy dziennie przy dolnej granicy a teraz mam 2,48 a Max jest 2,50. Mam zejść z dawki i będziemy sprawdzać. Ale może być tak ze miałam za gęsta krew. A teraz jak mi rozrzedził lekami to dotarła nawet do tych wąziutkich naczyń i przytarczyce zacZely pracować bo do tej pory były nieukrwione albo bardzo słabo. noo!, nikt wcześniej na to nie wpadł. Teraz będziemy to sprawdzać kilka miesięcy zmniejszając dawki i zobaczymy czy teoria się sprawdzi ;))
  • 12 lat temu
    Dziewczyny nie panikujcie choć zdarzają się czarne myśli to trzeba z nimi walczyć i się nie dawać życie jest piękne i trzeba się nim cieszyc można robić tyle wspaniałych rzeczy i cieszyć się światem i tego życzę wam
    Fasolka twój synek jes supeg chłopak oj widzę że ci się nie nudzi znim ani chwilki i tak trzymać
    Całemu forum życzę miłych dni słonka i ciepełka pozdrawiam serdecznie
  • 12 lat temu
    Ja tez walczę z różnego rodzaju schizami, ciągle wydaje mi się, że gdzieś mam przeżutyqalbo nowego raka dotykam szyi, potem mnie boli, mam doła, później sobie racjonalizuję i znowu jest dobrze .Miłego weekendu życzę Całej Gromadce. Słoneczko pięknie swieci , więc cieszmy się z pięknej pogody. Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Renia6363

Ja jestem rok po operacji i jeszcze mi sie nie unormowało. Biorę 3xdziennie calperos1000 i 3razy dziennie alfadiol 1mg . Lekarze powiedział ze przytarczyce mogacsie obudzić do 2lat po operacji ale mogą sie nie obudzić nigdy :) fosfor mam ok cały czas.
  • 12 lat temu
    witam wszystkich!
    Byłam dzisiaj u mojego endo i nareszcie zaczął ze mną rozmawiać. Potwierdził to, co pisaliście wcześniej, że przy tym raku, jeśli nawet wszystkiego mi nie wycieli, nie trzeba tak bardzo się spieszyć, bo on nie rozwija się szybko, jod sobie z tym powinien poradzić.
    Oczywiście nadal mam hipokalcemię, zwiększył mi jeszcze wapno, ale mam za dużo fosforu. Lekarz twierdzi, że to wszystko się unormuje, tylko trzeba na to czasu.

Potwierdzam, że to forum jest bardzo pozytywne i cieszę się, że tu trafiłam. Pozdrawiam!
  • 12 lat temu
    Motyl,
    Glowa do góry! Nie ma takiej opcji, że umierasz na tego raka. Poczytaj forum to przekonasz się sama.

Fasola,
    Fajny teksty ma Twój synek :o)

Bulka,
    Ja robie zawsze przed wizyta, a te ostatnio ma co 2-3 m-ce. Ja mam dobierana dawke to wizyty co 6 tyg i wtedy badanie. Zawsze mam robione tsh, czasami ft3 i ft4. Norma dla osób po raku na poczatku leczenia wynosi 0.2-0.4.

Yunus,
    Witaj.
  • 12 lat temu
    Macie racje tez czytalam te ksiazke, i jeden cytat utkwil mi w glowie "rak to nie wyrok, to tylko informacja" Rowież polecam te książke pozdrawiam wszystkich
  • 12 lat temu
    czesc kochani
    Facetow nam przybywa na forum hi hi. Mam pytanko. Jak czesto robicie sobie badania na TSH i T4? Radiojod mialam w 5 marca i od tamtej pory zrobilam sobie tylko raz 3 maja. THS wyszło 1.09 a T4 27.1 a norma jest do 22. Dla mojego lekarza to wszystko jest ok. Ja czytalam ze TSH powinno byc nizsze dla ludzi po raku. Czuje sie calkiem dobrze chociaz dlugo spie.
  • 12 lat temu

"Antyrak" polecam jak najbardziej.
    Chociaż autor niestety już nie żyje (przed śmiercią napisał jeszcze książkę "żegać można się wiele razy" ) to wygrał wiele, wiele lat z chorobą i nawrotami. i udowodnił ze jedzenie, nastawienie i tryb życia mają wielki wpływ na nasze życie i zdrowienie.
  • 12 lat temu
    Hej, super forum i super klimat sie tu utrzymuje! Bardzo mi sie to podoba i dziekuje wszystkim za wpisy, ktore moglem przeczytac!

Dolaczam jako przedstawiciel plci meskiej, jestem po calkowitym usunieciu tarczycy z diagnoza raka brodawkowego, wynik histo: 1 x guz 5/7/8mm z przerzutami do wezlow chlonnych. Jutro jade do CO w Gliwicach na radiojod i wierze, ze bedzie dobrze!

Anioszka,
    Moja Endo tez nie kazala mi odstawiac hormonow, bo bedzie zastrzyk, wiec ide ta sama sciezka, co Ty.

Od zabiegu jade na eutyroxie, najpierw 125, pozniej 150, bo TSH bylo 19 po miesiacu, od latroxu rozni sie tym, ze nie ma zwiazkow pochodnych laktozy chyba, wiec lepiej znosi go wiekszosc ludzi, a przede wszystkim Ci, ktorzy maja alergie lub nietolerancje na laktoze (tak slyszalem, juz nie pamietam czy od endo czy od znajomej, ktora jest w temacie)

Motyl403,
    Pamietaj. ze tak jak tutaj pisza, na tego raka sie nie umiera lub inaczej, bardziej profesjonalnie, ta choroba nie ma wplywu na dlugosc zycia :). Jezeli mozesz, podejdz do psychologa, nawet na 1/2 sesje, jezeli nie mozesz, sa ksiazki, swietna napisana przez lekarza, ktory sam choruje na raka mozgu: Antyrak. Do tego pojawil sie Kod uzdrawiania, ktora dotyka bardziej sfery duchowo-emocjonalnej.

glowa do gory
    pozdrawiam wszystkich!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat