Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Bulka
    GRATULACJE !!!
    Ania
    Moge sie zalozyc- zawsze przegrywam zaklady ;)
    Basiunia
    Strach ma podobno wielkie oczy :) grunt zes zdrowa kobieto!
    Angi
    "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego ze jego osiagniecie wymaga czasu. czas i tak upłynie.' :)
    MIŁEGO DNIA WSZYSTKIM
  • 11 lat temu
    Hej witam dziś wróciłam z Gliwic zmęczona tyle stresu się najadłam koleżanki po 3 dniach dostały wypisy a ja miałam być do zatrzymania powodem było to że jeszcze wyników z biopsji węzła nie było byłam pewna że wezmą mnie na operacje wyciąć tego węzła 7 mm ale okazał się czysty scyntygrafia wyszła dobrze jak i szyi i całego ciała:) dopiero wizyta w sierpniu ambulatoryjna tsh po 4 tyg od odstawienia 104,980 anty tg 32,15 trochę się przeraziłam jak na usg ten węzeł był powiększony i skierowali mnie od razu na biopsję ale jest dobrze:) Buziaki pozdrawiam i wszystkim życzę dobrych wyników
  • 11 lat temu
    Bułka601
    Serdeczne gratulacje!!! Witamy w gronie ozdrowieńców. A Wy dziewczyny na początku drogi jesli chodzi o leczenie, czytajcie i uwierzcie, że zaraz też bedziecie zdrowe.
    angi_83
    Należę do szczęśliwców, którzy w tym roku juz 2 razy zdążyli być w Zgierzu na leczeniu. Lepiej nie mogłaś trafić. Lekarze i opieka super. Weź coś dobrego do jedzenia, bo catering taki sobie, chociaż panowie przemili i wszystkich pacjentów pamiętają i pieczywa nie żałują :-) Co do leczenia radiojodem, warto chwilę pobyć bez bliskich jeżeli to cena za wyzdrowienie. Przy wypisie każdy ma inne wskazówki i nie martw się na zapas. W szpitalu będziesz tydzień ( o ile faktycznie będą Cie leczyć radiojodem), a potem w najgorszym razie 2 tygodnie z dala od dziecka (branie na ręce, przytulanie). Ale pamiętaj, to nie forum "decyduje" i informuje o takich rzeczach, tylko lekarze na miejscu, więc lepiej pytaj u źródeł = szpital. Każdy z nas miał różne wytyczne. Jak ktoś słusznie napisał, osoby na tym forum to nie lekarze, opowiadamy jedynie o swoich przeżyciach, subiektywnych odczuciach.
  • 11 lat temu
    Dzwonilam do zgierza i sie podlamalam bo prawdopodobnie bede musiala dostawac jod pomimo tego ze mialam mikroraka.wszystko przez to ze guz byl nieotorebkowany a linia ciecia bez marginesu....mam malutkie dziecko i zostawic ja na tak dlugo to dla mnie strasznie smutne
  • 11 lat temu
    Dzw
  • 11 lat temu
    Bulka601
    Super wieści! :)) A zakupy to bardzo dobry pomysł! :)
  • 11 lat temu
    Cześć dziewczyny i chłopaki
    Byłam dziś u endo i jestem mega szczęśliwa. Potwierdziła tylko moje wyzdrowienie. Powiedziała ze marker nowotworowy jest ok reszta tez w porządku. Tylko z hormonomami jest zle bo biorę za mała dawkę. Endo powiedziała ze mam miec tsh od 0.1 do 0.4 nie tak jak osoby zdrowe, zeby ten rak juz nie wrócił. Ja mam ok 2 czyli za duzo. Oczywiście w normie osób zdrowych sie mieszczę ale jak juz pisałam my po raku mamy inne normy. Ale wszystko mi endo ustawi trochę czsu to wymaga. Z tego szczęścia poszłam sobie na zakupy i wydałam trochę kaski tylko na siebie. Pozdrawiam i trzymajcie sie cieplutko.
  • 11 lat temu
    angi_83
    Z tego co wiem, to na przyjęcie do Zgierza długo się nie czeka. Ja tam byłam, ale akurat choruję na RRT, więc w kwestii jodowania nie wiele wiem. Ile tam będziesz zależy od lekarza. O przerzutach nie myśl, bo na pewno ich nie ma. ;))) Myśl pozytywnie. ;)
    inezka
    U Ciebie też będzie wszystko dobrze! Ja to wiem i mogę się nawet o to założyć! ;)))
    A tak poza tym to dziękuję za wsparcie i pomoc. ;))
    Pozdrowienia dla wszystkich!
  • 11 lat temu
    Angi- witaj w naszych skromnych progach :) Dobrze że wyrzucili wszystko. Teraz będzie juz tylko lepiej. Niestety nie pomoge w kwestii jodowania, u mnie rak pęcherzykowy ale wycięty jeden płat i co dalej nie wiem. :) Trzymam kciuki za najkrótsze leczenie!
  • 11 lat temu
    Witam, mam30lat dwa tyg temu wycieto mi cala tarczyce.planowo mial to byc tylko prawy plat gdzie byl4cm guz ale w trakcie operacji okazalo sie ze w lewym placie jest guz3mm zriobiono biopsje i zapadla decyzja o wycieciu calej tarczycy.dzis odebralam wynik histo:rak brodawkowaty typ pecherzykowany.dostalam skierowanie do zgierza.jutro bede dzwonic zeby sie umowic.mam kilka pytan:ile wy czekaliscie na termin? Czy skoro wycieli mi wszystko musze tam lezec tydzien i dostawac jod? Jest szansa ze wyjde np po3dniach? I hesli rak mial tylko3mm i wezly czyste czy moze byc tak ze scyntygrafia pokaze jakies przerzuty? Z gory dziekuje za odpowiedzi:-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat