Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witam wszystkich:) Jestem tu po raz pierwszy oficjalnie, do tej pory tylko czytałam Wasze wypowiedzi. Jestem po całkowitej resekcji tarczycy (3.12) Dziś dostałam wyniki badania histp-pat - rak typ pęcherzykowy 0,7 cm. Diagnozę zaakceptowałam, prawie z podniesioną głową. Wiem że muszę umówić się na konsultację do Gliwic i dowiedzieć się czy będę brać jod. Mam pytanko: jak długo się czeka na konsultacje i ewentualną terapię jodem? I czy przez cały ten czas mam być bez euthyroxu? Liczę że odpowiecie mi z własnego doświadczenia, a to lepsze niż wizyta u lekarza:) Pozdrawiam serdecznie
    P.S. Gratulację ona26 :) sama mam córkę (4 lata) i jest to moje oczko w głowie.
  • 11 lat temu
    ONA bardzoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo się cieszę razem z tobą ale teraz fajny czas przed tobą ciesz się i dbaj o was buziaki
    pozdrawiam całą gromadkę ja jade do szpitala na jod w styczniu i cały czas mam nadzieję że to juz ostatni raz napewno tak będzie
  • 11 lat temu
    Witam
    Jestem tu nowa. Jak w nicku: zaskoczona!!! Zaskoczona tym ,że wynik jest pozytywny i że są w wyciętym materiale komórki nowotworowe. Wyglądam jak okaz zdrowia, rana po wycięciu tarczycy już niewiele widoczna, biopsja przed operacją nic nie wykazała, a wczoraj odebrany wynik i konieczność rejestracji w Gliwicach. Konsultacja wyznaczona dopiero na początek marca. Teraz przyłączyłam do Was, mam nadzieję ,że z Wami będzie mi raźniej i łatwiej oswoić się z myślami i przez to przejść. Na razie mam gonitwę myśli. Dzisiaj czuję się fatalnie, ale ufam ,że to tylko stres uczynił swoje.
    Czytam posty. Jeszcze nie przebrnęłam przez cały wątek. Ale od dzisiaj będę tu zaglądać pewne często.
    Cieszę się tymi pozytywnymi wpisami, gratuluję ona26. Jak miło przeczytać tak radosną wiadomość. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich tutaj.
  • 11 lat temu
    Ona
    GRATULUJĘ ! TERAZ O SIEBIE DBAJ I NIE SKACZ ZE SCHODÓW ;)
  • 11 lat temu
    ona26
    Nie mogło być inaczej! :))) Teraz chyba już wierzysz! :))) Jeszcze raz gratuluję i cieszę się razem z Tobą! :))) TSH w normie, a ja mam łzy w oczach... ;))) Ściskam Cię mocno i dbaj o siebie tzn. o Was. :))
  • 11 lat temu
    kobitki

jestem juz po usg ! to juz 6 tydzien !!! widzialam swoja kochana fasolke dzisiaj :) wszystko jest ok :)
  • 11 lat temu
    Witam Kochani
    Mam ogromną prośbę. Możecie mi dokładnie opisać jak wygląda jodoterapia??
    Ile się mniej więcej leży, jak to wygląda z ciuchami>? Czy pow wyjściu trzeba je wyrzucić i jak z telefonem komórkowym??
  • 11 lat temu
    Bulka601
    Zgadzam się z Tobą odnośnie macierzyństwa. Ja do tego tematu podchodzę tak: "będzie co ma być". ;)) Nie każda musi być matką. Wielkie szczęście nią zostać, ale jak mi się to nie przydarzy to trudno. Pomimo wszystko i tak jestem szczęśliwa. ;))
    Pablo pisał o nowych lekach, bo one są. Tylko niestety nie są refundowane. Dlatego też, póki co na ścieżce do zdrowia nasze kochane państwo postawiło mi zasieki. ;)) Jedyna szansa na leczenie to udział w programie klinicznym. Spróbuję też zbadać teren w Anglii. Jak tam wygląda dostępność leczenia.
    Święta w Anglii naszego klimatu mieć nie będą, ale nie ma co narzekać. ;)) Najważniejsze z kim je się spędza. ;))
    ona26
    Nie ma innej opcji! W ciąży jesteś na pewno! Nie ma tu miejsca na pomyłki. A dla pewności zrób badanie krwi na beta hCG. Nawet jak na usg nic nie będzie widać, to ono potwierdzi ciążę. ;))) Ja nie wiem dokładnie od którego tygodnia słychać serduszko, ja miałam usg w 7 i biło głośno. ;)) Trzymam kciuki!
  • 11 lat temu
    angela
    czemu buuuu... teraz sa takie czasu ze kobitky maja dzieci nawet po 40 ! moja sasiadka w pl urodzila corke w wieku 43 lat - a bylo to 10 lat temu :)
    pozatym mloda kobietka z Ciebie wiec prosze mi tu nie narzekac ! :)

aniaw
    wczoraj bylam na urodzinach babci i mialam ogromna ochote wszystkim powiedziec ! :) (byla cala rodzina bo babcia ma juz 83 latka) no i wznosili toast ja udawalam ze tez wznosze hehe :D
    z tego co wiem juz w 5 tyg mozna uslyszec bicie serduszka - no ale najwazniejsze zeby lekarz wogole potwierdzila ze jestem w ciazy ! rozmawialam z nia przez tel to jak zapytalam czy mozeliwe jest to ze nie jestem w ciazy powiedziala ze tak ale to sie dzieje w naprawde malo przypadkow - no i dodala ze dzisiaj moze jeszcze nic nie bedzie widac na usg - juz niemoge sie doczekac dzisiejszej wizyty - mam nadzieje ze uslysze same pozytywne rzeczy :)

elza
    dzieki :)
  • 11 lat temu
    Ona SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat