Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    dziewczyny chyba przeniosły się na fb anka50 wiesz chyba go wyśle na badania profilaktycznie do własnego spokoju. martwie się o niego zawsze był przy kości a za dziecka troche otyły teraz szczuplutki dobrze mu ale ???? cholera czy ja jestem przewrażliwiona ???dziękuje ci aniu i życzę siły napewno będzie dobrze ...
  • 10 lat temu
    A wyniki tsh, ft3 i ft4 mial w normie :(
  • 10 lat temu
    Iza Wyszlo przypadkiem,też trochę schudł,ale nic się nie działo lekarz tak profilaktycznie zalecil usg no i wyszedl guzek ,potem biopsja rak no i operacja.Znosi to jakoś chociaż są wakacje i chcialby zyc jak większość nastolatków,a po operacji trochę wysilku unika.Jest bardzo dzielny,chuba dzielniejszy od nas r rodziców :P
  • 10 lat temu
    anka50 powiedz w tym wieku chłopak od czego mu się to zaczeło ? mam synów 16 i 18 l ten starszy bardzo schudł od stycznia chodziło mi po głowie zrobić mu samo tsh ale tak schodzi ....w końcu tarczyca to też coś dziedzicznego .. powiedz w tym wieku ma świadomość co ma jak to znosi ??
  • 10 lat temu
    Bulka601 Fakt-być może zmiana euthyroxu na coś innego wyszła by na dobre...
  • 10 lat temu
    Jak nie bedzie szło to moze spróbuj zmienić tabletki. Ja biorę eltroxin i jest rewelacja. Biorę 125 każdego dnia i osiągam nasz cel. Czuje sie swietnie. Te tabletki różnią sie tylko składnikami pomocniczymi ale główny jest ten sam.
  • 10 lat temu
    Badania Tsh, ft3, ft4 wykonuje co miesiąc, nawet częściej aby mieć kontrolę nad tym co sie dzieje. Dzisiaj endo zgodziła się na to abym spróbowała brać euthyrox na noc z zastrzeżeniem min 4 godz po ostatnim posiłku. Poczekam jednak co powiedzą za tydzień w Gliwicach.
  • 10 lat temu
    Izaa76 Bulka601 Biorę euthyrox min pół godz przed śniadaniem, przeważnie jest to ok 45 min przed. Jednak zaczynam pracę o 4 rano wiec budzik nastawiam na 3 i wtedy tabletka. Potem dosypiam jeszcze ok pół godz zanim wstanę ;) kawa w pracy czyli min godzine po tabletce.
  • 10 lat temu
    Izaa 17 :-)
  • 10 lat temu
    Duze znaczenie własnie ma branie na czczo pól godzinny przed jedzeniem. Jak masz taki problem z wchłanianiem to tez nie zaczynaj śniadania od potraw mlecznych. Podobno to ma tez wpływ na wchłanianie sie hormonu. 225 to bardzo duża dawka wiec musisz sie pilnować zeby nie popaść w nadczynnosc bo serce wtedy dostaje w kość.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat