Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Agata z tego co opisujesz to się trochę zmieniło , my moglismy chodzic po instytucie karmilismy rybki w parku ale najważniejsze sa wyniki cieszę się że u ciebie ok .Ja wczoraj też byłam w Gliwicach ,widziałam kobietki na scyntygrafi może tez tam byłaś i się mineliśmy,u mnie marker i usg w porządku tsh trochę mi skoczyło 3 miesiące temu 0,1 a wczoraj 0,3 niby w normie no ale...
  • 8 lat temu
    myslicie ze gdy poprosze lekarza aby podjal sie wyciecia terczycy to zrobi to ma prawo nam odmowic mowiac ze nie sa to guzy zlosliwe bo tak wyszlo na biopsji,tylko sek w tym ze pojawilo sie nowe ognisko i stan zdrowia zony jest gorszy dziekuje z gory za porade
  • 8 lat temu
    Vjolka nie nakręcaj sie naprawdę. Zobaczysz że dr z Gliwic Ci potwierdzi że to od tsh. A miałaś kiedyś tomografie głowy robioną? Może coś z zatokami masz. Męczenie i potliwość od tsh. 1963agata1 ze mną rok temu była kobietka co miałam 7 jod - 2 duże i pozostałe diagnostyki. I to w terminie rok po roku czasami wcześniej. Prawda taka jedni wcześniej inni później ale każdy z nas z tego wyjdzie:). Sama idę za półtora tygodnia 3 raz. Mam pietra ale będzie co ma być :/
  • 8 lat temu
    Była z nami pacjentka która już szósty raz miała jod. I co powiedziałybyście w tym wypadku. I jakoś wcale nie była załamana. W Gliwicach jesteśmy naprawdę w dobrych rękach i jak widzę, na wszystkie sposoby starają się nam pomóc wygrać walkę ze "smokiem".
  • 8 lat temu
    Jeszcze raz witam wszystkie koleżanki! Massie8989 - przed pójściem do izolatki kąpiel robiłyśmy w piątek rano.W izolatce myłyśmy się w umywalce i korzystały z chusteczek nawilżających. Dopiero w niedzielę wieczorem można się było porządnie wykąpać. Scyntygrafia to jak już pisałam nic strasznego. Badanie promieniowania w moim wypadku wyniosło 3 na 20 dopuszczalnych - nie wiem jak określa się to promieniowania. Powyżej 20 trzeba zostać w izolatce jeszcze jeden dzień. Ja i jeszcze jedna pacjentka (a było nas 11 osób) miałyśmy najmniej. Do domu wracałam 2 godziny też w samochodzie z mężem. Ale przecież go nie dotykałam. Zalecenia - 7 dni kwarantanny od dzieci do 18 roku życia i kobiet w ciąży. Ale z dorosłymi można na odległość 1 metra spokojnie rozmawiać. Jedynie osobne sztuce, ręcznik, itp. mycie po sobie prysznica, dwukrotne spłukiwanie toalety. Ogólnie dbać o czystość wokół siebie. Nawet przygotowanie obiadu wchodzi w grę przy zachowaniu czystości ale jeśli już naprawdę nie ma kto tego robić. Jeśli chodzi o mnie to czuję się bardzo dobrze choć wyszło mi w szyi jakieś "coś" 8x5mm (na wypisie z pytajnikiem, czyli nie wiadomo jeszcze co to jest, ale do obserwacji). Kontrola w lipcu. Pozostałe wyniki w normie, żadnych przerzutów do innych części ciała. I tego się trzymam. Jeśli trzeba będzie przeżyję kolejne jodowanie. i kropka. Na razie ciesze się tym co jest.
  • 8 lat temu
    czy ja dobrze mysle zeby usunac ta tarczyce skoro sa guzy na niej ale zona nie chce i nadal sie meczy z roznymi objawami to trwa juz rok
  • 8 lat temu
    czy przed wykryciem guzow mialy panie takie objawy jak ogolne oslabienie,wysokie cisnienie,szum w uchu,latwo lapane byly infekcje przeziebienia bo lekarz nam powiedzial ze to nie jest od tarczycy a my myslimy ze tj.przyczyna tych guzow bo po nastepnym usg wykryto wiecej guzow niz dotychczas ale ze niby nie sa one zlosliwe bo tak wykazala biopsja .ale z tego co czytam to po wycieciu tarczycy dopiero sie okazuje ze one sa zlosliwe
  • 8 lat temu
    1963agata1 czyli już będąc w izolatce po jodzie tylko jedną kąpiel mieliście? Przez te 3 minuty? Wydawało mi się, ze wcześniej jak któraś opisywała to kazali im się myć dwukrotnie, porządnie. A tak w ogóle jak się czujesz? Jak po scyntygrafii? Mnie zastanawia też fakt, czy już po wyjściu ze szpitala mogę normalnie wrócić samochodem z mężem? Mam ok. 40 minut do domu z Gliwic, nie chciałabym go napromieniować :( I co w tych zaleceniach było mniej więcej?
  • 8 lat temu
    Kilka rzeczy które mi się przypomniały! Telefon miałam w małym foliowym woreczku ze strunowym zamknięciem, trochę gorzej się nim operowało więc nie korzystałam z pisania przez internet choć można to było robić. Dostęp do internetu po wpisaniu hasła podanego na tablicy informacyjnej.
  • 8 lat temu
    witam mam prosbe ..kiedys bylem tyutaj na forum moja zona ma guzy na tarczycy bardzo slabo sie czuje praktycznie caly czas jest chora zrobilismy ponowne usg tarczycy i okazalo sie ze guzow przybylo pojawily sie nowe biopsja rowniez byla i powiedzieli ze nie sa to guzy zlosliwe ale jak wiemy jest wiele przypadkow gdzie pozniej po usunieciu tarczycy okazuje sie ze byly zlosliwe czy ktos moglby podac do siebie numer tel ja niezwlocznie zadzwonie aby porozmawiac bede bardzo zobowiazany..chodzi mi o osoby ktore mialy podobna historie..za tez niechcieli wyciac tarczycy bo nie ma powodow a stan ten sie pogarszal jest coraz gorzej prosze o jakis numer tel zeby porazmawiac z gory dziekuje

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat