Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Iwi29 w hist-pat wyjdzie Ci to samo, spokojnie. Jak na biopsji masz VI to lekarz oceniający materiał pobrany przy biopsji nie miał wątpliwości, że to rak brodawkowaty. U mnie też było na biopsji VI tylko, że ja dopiero niedawno dowiedziałam się co to w ogóle oznacza. Spokojnie, wszystkie w tym siedzimy, więc rozumiemy Twój strach. Ale będzie lepiej zobaczysz. Ewka22 aa to już rozumiem :) Biopsję węzłów zapewne zrobią Ci podczas operacji, chyba nie ma innej opcji. W Gliwicach robią tak, że podczas operacji jest biopsja węzłów i od razu analizują te wycinki - jak wyjdzie jakiś przerzut to od razu wycinają, żeby nie powtarzać operacji. Wszystko za jednym zamachem i do domu :) Pewnie chirurg Ci powie, że wytną drugi płat i poinformuje o tej biopsji + poda termin operacji. Dostaniesz od niego kartkę na której będzie ten termin + czy masz się jeszcze przed operacją u nich stawić na badania.
  • 8 lat temu
    Mona12 jeszcze nie zdecydowałam gdzie sie dalej leczyć, chyba wolałabym w Gliwicach, jutro mam jeszcze wizytę u endokrynologa to podpytam co ona o tym myśli. Narazie jestem zapisana na konsylium na Kopernika w połowie stycznia ale jak cos to wybiorę papiery i zawiozę do Gliwic. Daj znac jutro jak po wizycie.
  • 8 lat temu
    Bedzie dobrze napewno.
  • 8 lat temu
    Po operacji wszystko się zmieniło i jestem spokojniejsza. Owszem cały czas o tym myślę, bo inaczej się nie da, ale jestem dobrej myśli i czuję że będzie dobrze. Mam nadzieje, że po jutrzejszej wizycie się nie rozczaruje.
  • 8 lat temu
    Mona12. Masz racje mam tak samo. Noce nie przespane... Budze sie w nocy mokra... Dokaldnie wszytsko mnie boli i wiaze to z tym rakiem ze mam go wszedzie...jak opisujesz to jakbym o sobie czytala wlasnie mam tak samo jak Ty
  • 8 lat temu
    Oj wiele nieprzespanych i przeplakanych nocy. Bolała mnie praktycznie każda część ciała i wszystko wiązałam z tym guzem. Czytałam przeróżne informacje w internecie i wszystkie dolegliwości pasowały mi do różnych rodzajów nowotworów. Doskonale wiem co czujesz. Strasznie bałam się operacji, ale teraz już wiem że niepotrzebnie, bo nie jest to takie straszne. Rozmawiałam z osobami,które przeszły taką operację i zapewniały mnie, że nie jest tak straszna, ale dopiero jak sama się o tym przekonałam, to uwierzyłam i Ty pewnie też tak będziesz miała. Większość operacji przebiega bez problemów i szybko dochodzi się do siebie.
  • 8 lat temu
    Drogie koleżanki mam pytanko .jade dzis w nocy do Gliwic i chciałabym wiedziec jakie dokladnie dokumenty potrzebuje na pierwsza wizyte .jestem po operacji tarczycy rak brodawkowaty
  • 8 lat temu
    Jestem osoba wierzaca. I zawierzam wszystko Panu Bogu.... Naprawde tez tak mialas jak ja?
  • 8 lat temu
    Iwi29 czytając Twoje wpisy, to tak jakbym siebie słyszała przed operacja. Ja tez bałam się wszystkiego, ale teraz wiem, że nie mam na to wpływu. Chciałabym być zdrowa i mam nadzieje ze niedługo tak będzie. Najgorsze co możemy zrobić to załamać się, bo to w żaden sposób nam nie pomoże. Ja oprócz tego forum nie czytam juz nic na temat raka w internecie i Tobie też tak radzę, bo to tylko pogarszalo mój stan psychiczny. Trzeba zdać się na lekarzy i wierzyć, że będzie dobrze. Nie wiem czy jesteś osobą wierząca, ale mnie dużo daje modlitwa. Odmówiłam nowennę pompejanską i myślę że to też dało mi taki wewnętrzny spokój.
  • 8 lat temu
    Mona12 tak tylko teraz sie boje ze moze wyjsc innym wyniki histopato. W sumie wszystkiego sie boje....a jakiej wielkosci mialas guzka? Jesli moge zapytac

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat