Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
dodam ze kaszlam juz tak dlugo ze nachodza mnie glupie mysli ze to moze .... :/
-
dzieki
kasia - a czy takie badanie wykasze wszystko na co jestem uczulona ? ide do lekarza we wtorek zobacze co tam wymysla :) moje gardlo jest spuchniete z jednej strony i czerwone
znajac tych lekarzy pewnie nic nie zrobia :/ no ale zobacze - sa dni kiedy prawie nie kaszlam a sa takie co kaszlam prawie caly czas - dobrze ze przynajmniej w nocy mam spokoj :)
na jakiej rozmowie bylas ? kontrola ? i jak tam ?
c do tabletek anty biore je bo mialam problemy z okresem !! i lekarz kazala brac - mialam okres caly czas !!!! no ale naszczescie juz od dawna wszystko jest ok :)
czasami mysle sobie zeby je juz odstawic ale boje sie zeby nie bylo powtorki z rozrywki :/
-
Hej dziewczyny,
ja właśnie wróciłam z Wawy z rozmowy.
Co do tabletek anty-może a nawet powinno się brać na początku leczenia szczególnie. Ja nie biorę bo nie mogę-strasznie nasilają mi się migreny, niestety i mam zakaz ich brania jak na razie.
Ona,
ja mam alergie sezonowe. Ile może trwać to zależy na co jesteś uczulona i kiedy ma to największe stężenie, a właściwie takie które u Ciebie wywoła reakcję alergiczną. Ja mam na grzyby (takie rosnące na drzewach, starych domach a nie te do jedzenia),pleśnie i topolę. U mnie najgorzej jest w styczniu/lutym, koniec lipca do września/października. Powinnaś zrobić testy tak jak pisze fretka ale nie rób tych z krwi bo często nic z nich nie wychodzi albo wychodzą błędnie. Najlepiej zrobić takie testy skórne.
Moja mama kiedyś miała źle wyleczoną infekcję i kaszlała tak chyba 6-8 m-ce ale tak mocno, że nawet zaczęliśmy podejrzewać czy nie ma gruźlicy. W końcu trafiła na innego lekarza, dał jej jakieś inne leki i przeszło. Wtedy też lekarz powiedział, że infekcja zaostrzyła alergię więc musiał dać jej leki od astmy na tyle alergicznym.
Miłego dnia.
-
-
Ona chodziło mi czy badałaś na co masz alergię? czy robiłaś testy?
a odnośnie alergii to Ci nie odpowiem.
-
dziewczynki teraz ja mam pytanie ale troche inne - czy ktoras z Was ma alergie sezonowe i moze mi powiedziec ile to moze trwac ? jakie miesiace sa najgorsze ? mam dosyc tego kaszlu !!!!!!!
-
dodam ze 3 miesiace temu z tym kaszlem bylo gorzej kaszlalam doslownie caly czas - teraz jest lepiej ale nie przeszlo do konca :/
co do tabletek - moja lekarz tylko pytala czy je biore - w niczym one nie przeszkadzaja - raz zmienialam nawet firme tabletek - zapytalam endo czy moge - powiedziala ze nie ma problemu :)
-
ja biore i nie ma rzadnych przeciwskazan :)
co do badan to napewno nie jest to od tarczycy - niedawno mialam kontrole - moja endo powiedziala ze wyglada to na alergie ale ile to moze sie ciagnac :/
-
to koniecznie porób badania!
dziewczyny bierzecie tabl antykoncepcyjne? sa jakieś p/wskazania do stosowania dla pacjentek po raku?
-
moze poprostu bralam zle tabletki - ale znajac lekarz wysla mnie jeszcze gdzies :/ i zacznie sie bieganie od lekarza do lekarza - wiem ze alergia moze trwac bardzo dlugo ale mnie to juz meczy