Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
dziewczyny mam pytanie moj aktualny wynik TSH-006 JESTEM po nowotworze co sądzicie??
-
Witajcie kobiety!
Wszystkiego dobrego z okazji minionego juz dnia kobiet!!!!!
izabelas- spokojnie. U mnie w sylwestra stwierdzono w biopsji raka brodawkowatego w odmianie pęcherzykowatej. ! lutego została mi usunięta cała tarczyca wraz z cieśnią i okolicznymi węzłami chłonnymi. Wynik histopatologiczny otrzymałam po 3,5 tygodnia- okazało się, że raka żadnego nie ma :) Mimo, że śródoperacyjnie, również nie dało się go wykluczyć. Więc idź na operacje i spokojnie czekaj na wynik końcowy- nie ma co się niepotrzebnie nakręcać.
Mnie ominęło jodowanie, ale od dziś przyjmuje wiadomo hormony. Na początek zalecono mi dawkę 88 mg.
Co do objawów, po 1,5 mc od operacji, strasnzie sucha skóra, słaba kondycja i 7 kg więcej- spuchłam przez tą niedoczynność. Ale, że byłam szczuplutka podobno teraz wyglądam zdrowo- oby więcej nie przybyło :)
Ja byłam na zwolnieniu mc- ale to głównie dlatego, że pracuje w pracy głosem.
No i chyba czekam nie wizyta u foniatry- od emicji głosu, bo podobno dźwięki mi się nie układają jak trzeba. Ale endo kazała z tym poczekać około 2 mc jeszcze :)
-
Izabelas,
pamiętaj że biopsja może się mylić ( w jedną i w drugą stronę) bo to nie jest dokładna diagnoza. PO wycięciu będziesz miała wynik histo, który pozwoli ustalić dalsze leczenie/postępowanie. Ja miałam długie zwolnienie, ale moja koleżanka po 10 dniach wróciła do pracy.
-
Witam wszystkich. Guzki na tarczycy mam już od wielu lat, 3 lata temu zrobiłam biopsje, która nic złego nie wykazała. Trzy tygodnie temu robiłam ponowne badanie i wykryto u mnie raka brodawkowego w małym guzku. Za kilka dni mam wizytę u chirurga, do tego czasu chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć co mnie czeka. Wiem już, ze na to, dzięki Bogu się nie umiera. Wiem, ze czeka mnie operacja wycięcia tarczycy i leczenie jodem i hormonami. Ciekawi mnie jak po takiej operacji mój organizm będzie reagował. Jak długo będę musiała odczekać aby wrócić do normalnych czynności, do pracy przede wszystkim.
-
Poziomka,
niestety na temat samego pobytu w CO w Wawie nic nie wiem. Podejrzewam, że będzie podobnie jak wszędzie - dostaniesz kapsułkę diagnostyczną, scyntygrafia szyi, usg szyi i ustala dawkę i termin jodowania (chyba że tak jak w Zgierzu robią to wszystko w czasie jednego pobytu w szpitalu).
-
Witam,
wszystkiego naj...
Bania,
nie robi się jakiś specjalnych badań. Dermatolog (dobry z doświadczeniem) przeprowadza wywiad, ewentualnie daje skierowanie na testy skórne - jeśli podejrzewa jakąś alergię. AZS jest zawsze stukiem alergii. Czasami jest tak że sama alergia się nie ujawni ale azs wyskoczy. Choroby niby ujawnia się w dzieciństwie i nie da się wyleczyć można zaleczyć tak by już nie męczyła. U dorosłych po raz pierwszy pojawia się najczęściej w wyniku bardzo silnego stresu - nawet do 2 lat po przeżyciu. Poszukaj dobrego dermatologa, jak opiszesz jak wyglądała skóra, powiesz że pomógł krem emolient, obejrzy Twoją skórę to będzie wiedział czy masz azs czy nie.
Ona,
:o)) oj, Ty nasza panikaro. Do do końca tygodnia wszystko się wyrówna nie tylko do maja.
Jednej zapomnianej tabletki na 100% nie widać w wynikach.
U mnie było podobnie z tym, że mi najpierw pobierali krew a 3 godziny później miałam zastrzyk. Dodatkowo ja miałam jeszcze inne badania już dzień przed podaniem zastrzyku, później jeszcze o 2 dni dłużej niż Ty. Ja miałam dodatkowo robione badania, których będąc w domu i pracy trudno byłoby zrobić. Same wyniki mają być pod koniec następnego tygodnia ale wypis za jakiś 1-2 m-ce. Gdyby coś było nie tak to będą dzwonić wcześniej.
-
napisala do mnie dzisiaj moja lekarz na temat syropu hihi :) powiedziala ze nie ma problemu i ze tabletka napewno sie wchlonela cala :)
-
fasola
super wiadomosc :) bardzo sie ciesze :)
kasia
mialam Ci opisac jak wygladalo u mnie leczenie ktore Ty mialas
a wiec tak pierwszy dzien szlam sobie do pielengniarki ktora robila mi zastrzyk w miesien tylka i odrazu po tym szlam na pobranie krwi - na drugi dzien robilam dokladnie to samo (zastrzyk i pobranie krwi) a na trzeci dzien juz nie mialam zastrzyku tylko szlam na samo pobranie krwi :) po 4 dniach mialam wyniki
-
Kasiub jakie badania trzeba zrobic żeby stwierdzić czy ma się AZS może ja tez bym zrobiła zamiast kombinować a swoja drogą to ten krem bardzo mi pomógł pozdrawiam serdecznie
-
ona26
kostniak to łagodna forma nowotworu. ALE JA GO NIE MAM :))))))))
byłam rano w szpitalu, zrobili mi nowe zdjęcia i d razu zebrali się lekarze na konsultację i NIC TAM NIE MA :)))
a to co poprzedni radiolog wziął za kostniaka to mogło być jakieś zgrubienie śluzówki ale w tej chwili nic tam nie ma :))
Dziś mijają mi 2 LATA BEZ FAJKA !!!! :)))))
Same święta :)))
Wszystkiego najlepszego kobietki!!!!!!! :)))))))