Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kasia
sorry ale teraz Ci nie odpowiem wpadlam tylko na chwilke a troche musialabym pisac - jutro napisze jak wygladalo moje leczenie :)
ja do szpitala mam 5 min wiec wolalam chodzic codziennie :)
-
kobitki mam pytanie
czy jak sie jest w ciazy i ma sie rozpoznanego raka tarczycy to czy konieczna jest cesarka ?
dla kolezanki lekarz powiedzial ze musi miec cesarke bo podczas wysilku rak moze i lubi sie przenosic lub rozprzestrzenic - ja w zyciu czegos takiego nie slyszalam ! i nie wiem jakim cudem moze sie przeniesc i rozprzestrzenic jak kobieta rodzi !
-
Ona,
mnie właśnie po to zostawili w szpitalu bym codziennie nie musiała biegać do szpitala na 5.30 na pobranie.
A jak u Ciebie wyglądało to badanie? Pytam z ciekawości, bo co kraj to obyczaj.
Monka,
witam. Fajnie, że odezwał się ktoś kto jest już tyle lat po leczeniu.
Bania,
ja mam często takie plamy na policzkach albo skroniach albo powiekach - zawsze na wiosnę, tylko że ja ma stwierdzoną alergię i azs. Sądzę, że to uczulenie a nie hormony. Gdyby to były hormony to skóra na innych partiach też by się łuszczyła.
-
Cześć Dziewczyny!
No, no z tą weteranką to chyba przesada :) ja miałam 18lat jak mnie sie przyczepiło to raczycho. Przyznam, że od kiedy mam dzieciaczki to stres jest wiekszy przed wizytami :) no ale jest ok i musi byc ok!!
Dużo zdrowia i pozytywnego myślenia!!!
-
Kupiłam krem posmarowałam twarz i narazie jest dobrze troche mi zlagodzil objawy i jest ulga moze bedzie dobrze dzięki za radę pozdrawiam serdecznie miłego dnia
-
Witam
ONA robiłam ostatnio hormony ale wynik ma lekarz nawet go nie widziałam ale ostatnio zmniejszył mi dawke może to faktycznie z tego ta skóra zrobila mi sie taka dziwna kupie sobie krem emolium i zobacze moze mi przejdzie jak nie to trzeba bedzie poszukać dobrego dermatologa pozdrawiam serdecznie miłego dnia
-
dodam ze w czasie tych badan nie leze w szpitalu tylko do niego codziennie chodze
-
kasia
nic nie pisalam ze kontrole mam dopiero miec - ja co roku mam to badanie co Ty wlasnie mialas :) a na wynik czekam do 4 dni
co pol roku mam zwykla kontrole u endo - usg i marker
co 5 lat mam jod
-
Ona,
o jakim Ty badaniu piszesz bo już się gubię :/ myślałam, że Ty kontrolę to masz dopiero mieć i poza jodowaniem nic nie miałaś (nie licząc wizyt u endo). Nic wcześniej nie pisałaś, że podawali Ci thyrogen.
Ja jak miałam kontrolę w Zgierzu to przy wypisie dostawałam wszystkie wyniki. No ale tym razem miałam kontrolę najnowszą metodą, dokładniejszą. Próbki trzeba zamrozić, potem wyizolować i trochę to trwa. A dodatkowo sporo mają roboty bo pobierali krew przez 5 dni po kilka probówek.
Jak robię badania przed wizytą u endo to wyniki mam po 2 dniach.
-
kasia
strasznie dlugo czekasz na wynik :/ ja to badanie mialam juz 2 razy i wynik mialam po 3 dniach - no ale co tam i tak szybko minie :)
ika70
termin nasz normalny :) jesli o to pytasz :)
bania
jak u Ciebie z hormonami ? wiesz co mi endo mowila ze jak hormon jest zaniski i potem sie go podnosi (wyrownuje) to moze cos takiego sie dziac ! skura robi sie sucha a potem sie sypie :/