Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    wicia

dokladnie :) i wiesz co masz racje takich lekarzy nie ma wielu ! jest super specjalista do tego bardzoooo mila osobka :) no i jeszcze psychologiem :) wiec lepiej trafic nie moglam :) ona ma bardzo duzo specjalizacji i czasami jak mam jakis inny problem zdrowotny zwracam sie do niej :) nigdy mi jeszcze nie odmowila :) nawet nie wiesz ile razu juz sobie pomyslalam jakie to ja mam szczescie ze na nia trafilam :)
  • 12 lat temu
    Widizsz Ona twoja lekarka miala" to coś " ta intuicje i mimo wyniku biopsji namówiła cie na usuniecie. Miałaś szczęście ale takich lekarzy to chyba nie ma zbyt wielu.
  • 12 lat temu
    Marzuska,
    ja w szpitalu dostawałam wapno i potas dożylnie, a przy wypisie dostałam receptę na wapno w syropie. Przez tydzień piłam 2xdziennie, a przez kolejny tydzień zmniejszałam dawkę do 0. Co tydzień miałam kontrolę poziomu wapnia.
  • 12 lat temu
    wlasnie w szpitalu nic mi nie powiedzieli tuz po operacji tez mialam spadek wapna dlatego zostalam dzien dluzej a potem kazali mi pic duzo mleka i jakby sie cos dzialo to odrazu do szpitala
  • 12 lat temu
    Tak kasiu dokładnie tak jak piszesz mi lekarz zalecił brać wapno po operacji profilaktyczne przez 6 tyg a ze wszystko było ok to juz nie muszę. Tak samo mo tez tłumaczył o co w tym chodzi. Mi juz 6 tyg minęło bez hormonów i wszystko jest ok. I jod przeszłam i tez jest ok. Dopiero 2 dni temu zaczęłam brać hormony.
  • 12 lat temu

Użytkownik @marzuska napisał:
    Ai po 2 operacji po 6 tyg.mialam jod w tym czasie nie bierze sie hormonow i spada rowniez poziom wapna

To nie brałaś wapna zaraz po operacji? Lekarz nie zlecał Ci oznaczyć jego poziom we krwi w ciągu 2 tyg. od operacji? Problemów z zębami współczuję.
    Poziom wapna nie wszystkim spada i brak hormonów (tyroksyna i trójjodotyronina) nie jest tego przyczyną. Za poziom wapna we krwi odpowiadają przytarczyce, a dokładniej parathormon który produkują. Przytarczyce po operacji musza podjąć prawidłową pracę.
    Mi poziom wapnia spadł tylko na chwilę w pierwszej dobie po operacji (skurcze rąk i nóg). Potem było już ok bo przytarczyce pracowały dobrze. Mojej koleżance nie spadł poziom wapna.

• 12 lat temu
    A
    i po 2 operacji po 6 tyg.mialam jod w tym czasie nie bierze sie hormonow i spada rowniez poziom wapna wowczas wystepuja skurcze ,ktore ja mialam a poza tym skrzywil mi sie zab -dwojka wskoczyla mi na jedynke.a teraz-wczoraj- wrocila na miejsce ale tak mi sie skrzywil ,ze napewno mi wypadnie takze dbajcie o poziom wapna bo jak widac to wazne
    pozdrawiam wszystkich
  • 12 lat temu
    izabelas
    ja chodzilam z2 guzkami 5 lat mialam dwie biopsje ,ktore tez nic nie wykazaly (druga biopsja pol roku przed operacja) ale guz rosl wiec zdecydowano go usunac.po operacji badanie histo wykazalo ze to rak i po 3 tygodniach od pierwszej mialam druga operacje a ten drugi plat byl czysty.w moim przypadku obie peracje to "pryszcz" po drugiej czulam sie gorzej ,poniewaz w krotkim czasie dwie narkozy,a poza tym to po operacji dwa dni i do domu balam sie odkleic plaster i obejzec rane ,bo zle znosze takie widoki ,ale okazalo sie ze po 3 dniach po operacji rana wygladala jak strup po wiekrzym zadrapaniu.mam nadzieje ze w twoim przypadku operacja bedzie wygladala podobnie ,nie ma sie czego bac pozdrawiam ipowodzenia
  • 12 lat temu
    Ile osób tyle doświadczeń. Ja mam okropne doświadczenia- ale to dlatego, że miałam powikłania i źle znoszę narkozę.

Nie będę pisać...by nie straszyć. Każdy przechodzi ją inaczej, życzę by u wszystkich było tak jak wyżej :)

Miłego weekendu i dużo wypoczynku!
  • 12 lat temu
    izabelas

wiesz co ja tez z guzami chodzilam bardzo dlugo bo az 9 lat u mnie biopsja tez nic nie wykryla (brak komorek rakowych)
    lekarz mowila zebym wyciela - zgodzilam sie - po operacji okazalo sie ze to rak !!!!

wiesz co trudo powiedziec jak sie bedziesz czula po operacji - moja operacja trwala 7 godzic (nie martw sie mormalnie one trwaja od 2-4 godzin) a czylam sie po niej super !!! tak jakbym poprostu wstala po nocy - szyja bolala mnie przez moze 4 dni tak jak przy przeziebieniu
    moja operacja skonczyla sie o 20 a ja juz o 4 rano smigalam po korytarzu :) a o 11 pojechalam do domku -wzielam przysznic - i pojechalam z pieskiem do parku :)

po takiej operacji szybko dochodzi sie do siebie :) ale jak ma sie prace fizyczna trzeba jedna troszke poczekac

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat