Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

15 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4838 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    A odstęp czasowy dotyczy tylko Tasigmy (Nilotyb) Przy imatynibie koniecznie jemy! A może Misiek masz anemie? Mało potasu? Żelaza? Być może już o tym pisałam, to przepraszam :D :D
  • 8 lat temu
    Misiek - skoro czujesz się na 90 lat to tym bardziej szkoda, że Cię z nami nie było na wyjeździe! Szykuj się na wyjazd wrześniowy :D :D :D I pogadaj z lekarzem - masz jedno życie i masz się w nim czuć dobrze.
  • 8 lat temu
    Misiek - rozumiem Cię. Imatynib nie był mi przyjazny. Czułam się jakbym codziennie wstawała z łóżka z wielkim plecakiem .... i na plecach i na głowie i na brzuchu. Miałam dość! Potem przeszło, poczekać niestety trzeba. Dziewczyny mają racje - może masz za silną dawkę leku?/ Może wystarczy Ci 300 mg?? Zapytaj lekarza? W końcu też masz prawo o sobie decydować. Może wystarczy na trzy tyg zmniejszyć dawkę leku? U nas tak robili.
  • 8 lat temu
    Misiek a po co Tobie Tasigna? Łykaj jak najdłużej imatinib bo on jest najsłabszy. Jak się coś pokićka to dostaniesz z innej półki. Ty byleś najbardziej optymistycznie nastawiony a teraz 90 lat wyskoczyło. Każdego coś gniecie ja mimo 2 lat choroby to jak wypełniam ankietę przy wizycie u lekarza w jakim stopniu pogodziłam się i przyjęłam chorobę to zawsze jest ze nie godzę się i nigdy się z tym nie pogodzę, bo mnie to po prostu wk......a. Miałam inne plany a nie łykanie chemii i jak tylko będzie możliwość odstawki leku w próbie klinicznej to ja pierwsza.
  • 8 lat temu
    Misiek nie doluj się. Czy Cię coś boli, że się źle czujesz? Może rzeczywiście ten Twój lek tak działa na Twój organizm. Ja brałam glivec a od 3lat nibix, ale tylko 300 mg bo przy dawce 400mg czułam się fatalnie, porostu nie mogłam normalnie funkcjonować. Moja dr podjęła decyzję o zmniejszeniu dawki ipoczulam się dobrze i tak jest nadal. Może trzeba trochę czasu. Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Tylko tyle że imatinib musi na mnie źle wpływać, nigdy się nie czułem tak bezsilnie. Mój lekarz którego sobie chwaliłem nic sobie z tego nie robi bo wyniki mam zadowalające. Czuję się jak bym miał 90 lat. Gdzieś musi być przyczyna ale to może wykaze dopiero sekcja zwłok ;-);-);-);-);-)
  • 8 lat temu
    Misiek co masz na myśli pisząc -obciążony organizm
  • 8 lat temu
    Aha. Nie wiedziałem dziękuję za uświadomienie. Może kiedyś i ja ją będę łykał. Imatinib póki co odebrał mi chęci do życia. Jestem zmęczony mam obciążony organizm. Ale zdrowy póki co :-D:-D:-D:-D:-D.
  • 8 lat temu
    Misiek Tasigna (nilotinib) wymaga odstępów bezwzględnie!!!! Przy imatinibie przyjmujesz w trakcie posiłku :-)
  • 8 lat temu
    Nala pierwszy raz słyszę o odstępie czasowym. Czyżbym ulotki nie docztal? A jeśli chodzi o owoce to wiem tylko o grejfrucie. Z tego co się iem to nawet należy przyjmować z posiłkiem żeby zminimalizować możliwość podrażnienia żołądka.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat