Rak szyjki macicy (leczenie bez operacji) a skutki ubocznymi leczenia

14 lat temu
Raj szyjki macicy (bez operacji leczenie: radiochemioterapia i brachyterapia) - po 5 mies jak radzic sobie ze skutkami ubocznymi leczenia jak np drazniace wezły chłonne, jajniki, wieczne wzdecia i gazy, wiecznie pełny pęcherz? Kto moze pomóc?
1088 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    Dzięki Taterniczko za pamięć. Nie zaglądałam tu,bo oddawałam się błogiemu lenistwu na cieplej plaży :). Po odpowiednio dużej dawce słońca i ciepełka czuję się cudnie! moje biegunki odpuściły na dłuższy czas. Mimo wszystko na podróż zaopatrzyłam się w ulubiony stoperanik. Ale żeby nie było tak słodko,po niedzielnym mięsku z grilla, znów musiałam uprawiać biegi:(. 12-go października odbieram wynik kolejnej cytologii. I choć wszystko wskazuje że będzie o.k. mam trochę pietra. Miłego dnia!
  • 14 lat temu
    Barbara59, dlaczego nieodpowiadasz na maila? Tolla, najbardziej to chodzi o "gospodarkę" związaną z estrogenamimi ( raz to lęk przed osteoporozą a raz nawroty ???, przerzuty ???...) Taka huśtawka myśli... Pozdrawiam
  • 14 lat temu
    Taterniczko a co bys chciala wiedziec o menopauzie, jak juz wczesniej pisalam nie zazywalam zadnych lekow, czasem bywalo ciezko ale to mija, ja juz mam spokoj. Barbara59 napisz jak mozna ci pomoc. Pozdrawiam
  • 14 lat temu
    Masz racje Agasiu że to co nas spotkało to nic w porównaniu z innymi o których juz wiemy lub jeszcze nie wiemy. Barbaro czy miałaś konsultacje chirugów plastyków?
  • 14 lat temu
    Witaj barbara59 jak się czyta historie osób chorujących to wtedy własna wydaje się takim niczym.
    Napisz z jakiej części Polski jesteś i czego oczekujesz jak Ci pomóc?
    Pozdrawiam A.
  • 14 lat temu
    Witam wszystkich tutaj na forum .Ja mam ogromny problem ponieważ w 2008 roku przeszłam radykalną operacje usunięcia narządów rodnych ponieważ , po wcześniejszym pobraniu wycinka stwierdzono u mnie raka szyjki macicy G1 średniego stopnia IB ,po zabiegu przeżuty były oddalone a mimo to skierowano mnie do instytutu onkologi na radioterapie i brachyterapie w tym samym roku przeszłam 25 naświetlań 50Gy w tym bez osłony 30 po miesiącu miałam zastosowaną brachyterapie 5 naświetlań po 25Gy . wszystko było pięknie do marca 2009 r kiedy zaczoł się odczyn popromienny , przez rok wracałam do lekarzy z instytutu onkologi o pomoc dostawałam tylko ketanol i na miesiąc wzięto mnie na obserwację na środkach przeciw bólowych nie było naj gorzej , ale efektów żadnych za czeły się robić przetoki wtedy oddano mnie do hocpicjum gdzie omal nie zapłaciłam życiem .Dopiero lekarz o cudownym sercu z chocpicjum zabrał mnie do instytutu wojskowego gdzie zrobiono mi kolo stomie a urolodzy z Tuszynka urostomię . Teraz żyję z dwoma workami na brzuchu i dziurami w pochwie przez który wydostaje się pęcherz i nie wiem co dalej mam z sobą robić do kogo się zwrócić o pomoc , bo nikt już nie chcę zemną rozmawiać na temat moich problemów . Mówią że tak można żyć ---- ale nikt mnie nie zapyta czy ja chcę tak żyć .Jeżeli jest ktoś kto może mi pomóc lub pokierować gdzie mogą mi pomóc to kontakt zemną barbara59spoko@onet.pl
  • 14 lat temu
    Tolla, czy mogłybyśmy juz prywatnie porozmawiac/popisac o menopauzie? Bardzo Cie o to prosze.
  • 14 lat temu
    Doris42, jak sie mewasz? Jak tam problem z biegunkami, moze przeszły albo znalazłas na nie sposób?
  • 14 lat temu
    Zosiu co u Ciebie?Jak zdrowie męza?
  • 14 lat temu
    Ja tez słyszałam że takie rzeczy jak biegunka po radioterapii się zdarzaja ale to mija. Moaj kolezanka miała podobne problemy ale po dwóch latach mineły.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat