Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Bardzo dziękuje za odpowiedz,jesteście super. Zazywam leki Calperos3x2, WitD 2x1, Magnez z b6 2x1 ,Hydrochlorothizad pół tabl 2 razy dziennie.Euthyrox125 ,wapno w surowicy miałam w normie ,tylko PTH poniżej normy ,mam leki zażywać do końca miesiąca i wtedy przed wizyta zrobić Wapń ,tsh i PTH. Dieta bezmleczna tez zlecona lekarza pytałam ,powiedział żebym przez tydz stosowała.Gdybym miałą jakies problemy to mam dzwonic do niego ,tylko ze to specjalista od nowotworu piersi ,operowana byłam w Katowicach ,przez świetnego chirurga ,blizna ma może z 10 cm,z głosem tez ok. Mam jeszcze pytanie ,jesli chodzi o przybieranie na wadze ,to kiedy zauważyłyście różnicę ?Ja na razie schudłam 2 kg ,ale przez problem z połykaniem bardzo mało jem ,zresztą apetytu tez mi brak. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuje.
-
anetta 78
z tego co wiem, większość osób ma 1 atak tężyczki i po otrzymaniu wapna, to się nie powtarza. Niestety ja miałam w sumie 8 razy taki atak, 3 razy w szpitalu i 5 razy w domu, mimo, że cały czas brałam wapno i byłam po operacji 2 tygodnie w szpitalu. Ale nauczyłam się minimalizowac skutki ataku, aby jak najmniej cierpieć i przetrzymałam to wszystko. Moje przytarczyce nadal nie pracują, ale biorę leki i ataków nie mam, tylko drętwienia. Ale to już można przeżyć. Życzę Ci dużo cierpliwości, to minie, wcześniej lub póżniej, pa
-
anetta78
Teraz będzie już z górki co dzień lepiej ja miałam problemy z przełykaniem ok 2 tygodni kupiłam leki nawilżające na gardło w aptece i przyniosło ulgę kawę piłam już na drugi dzień po operacji z tym że ja piję rozpuszczalną z mlekiem ale nie ma przeciwwskazań żeby nie pic na temat snu nic ci nie powiem bo ja po każdych tabletkach nawet gdy biorę apap to spie jak suślica w domu można chodzić bez opatrunku tylko jak sie wychodzi na dwór to trzeba mieć opatrunek tak ok 2 tygodnie przynajmniej ja miałam takie zalecenia a co do tężyczki to może pojawić się następny atak ale nie musi nie wiem co by tu jeszcze ci napisać trzyam kciuki żeby wszystko było super bez niespodzianek i żebyś szybciutko doszła do siebie
Całej gromadce buziaczki i miło spędzonego czasu pozdrawiam
-
anetta78
Problem ze snem pewnie jest wywołany stresem i reakcją organizmu na nową sytuację, pewnie dostałaś jakąś dawkę hormonu? Może to przez to? Opatrunek zmieniono mi 1 raz w szpitalu. Do domu wyszłam już bez opatrunku. Szwy rozpuszczalne. Mogłam się myć już normalnie.
Dużo sił Ci życzę
-
anetta78
Pewnie już z każdym dniem będzie lepiej..Pierwsza doba chyba jest najgorsza. Problem z połykaniem miałąm przez ok 5 dni. Też miałam atak tężyczki, wyszłam ze szpitala(Gliwice) po 10 dniach! właśnie przez tężyczkę, obstawiona wapnem 6x calperos, witamina D 3xna dzień i 3 xmagnez B6. Po dwóch tygodniach robiłąm badanie na poziom wapnia ale przezde wszystkim na poziom parathormon i ten ostatni wskoczy mi w normy, więc endokrynolog zredukował wampno do 2xdziennie. Atak tężyczki może się powtórzyć jeśli: przytarczyce nadal nie podjęły pracy, a Ty nie zażywasz wapna, witD3. Tężyczka jest spowodowana spadkiem poziomu wapnia w surowicy krwi i to wywołuje mrowienia i skurcze. Co do kawy...przy takim niskim poziomie wapnia mialam zleconą dietę bezmleczną... Czyli kawa tak, byle czarna;)
-
hej dziewczyny
Jestem po operacji która odbyła sie w środe ,od piątku jestem w domu.Powiem szczerze że po tym co poczytałam w necie nastawiłam sie ze bedzie lepiej,chyba że ja jakaś wrazliwa jestem.Mam kilka pytan i naprawde nie mam siły szukac na necie,Po pierwsze jak długo utrzymuje się problem z polykaniem i bólem gardła? Czy mogę pic kawę?Czy to naromalne ze mam problem z snem? Jak długo zmieniac opatrunki?Czy jak miałąm atak tężyczki w szpitalu,to może pojawic się nastepny? wizyte mam wyznaczona na 31 lipca ,akurat mam urodziny tak że ciekawe jaki prezent mi sie trafi. Jak ktoś bedzie miał czas i ochote napisac ,będe bardzo wdzieczna
-
Basia49
Dziękuję, cierpliwie czekam na wizytę w Gliwicach. Cierpię podwójnie, bo właśnie mam syndrom opuszczonego gniazda, ostatnie dziecko wyjechało na zawsze, ale się nie daję, trochę daję popalić znajomym, i tak jak nie miałam dla nich czasu, to teraz nadrabiam. Jak na razie znoszą to cierpliwie, to działeczka u nich, to ploteczki, kawka itp. Można nauczyć się nic nie robić w pośpiechu i mieć czas dla siebie :) Hotel już sobie zarezerwowałam na 16 lipca w Gliwicach, a krótko przed wyjazdem przestudiuję jeszcze raz całe to forum, żebym wiedziała o co pytać. Będę się odzywać i napiszę co mi zaplanują. Serdecznie Cię pozdrawiam i też czekam na relacje, jak się w ogóle czujesz, jak znosisz to czekanie, buziaki :)
-
Renia co u Ciebie słychac?
-
Pogoda się zrobiła i chyba wszyscy wypoczywają na łonie natury, bo cisza się zrobiła ...
Serdecznie wszystkich pozdrawiam!
-
Sława05 a gdzie byłaś leczona?