Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
fasola dzieki serdeczne
Kosiab dziekuje serdecznie
Ja mierze cisnienie na jednej rece ,ale nie zawsze po chwili odpoczynku:)
Cisnienie jest rozne ,ale chyba nie bede panikowac bo to pogorszy moje samopoczucie:)
Do swojej Endo mam sie zgłosic w listopadzie jak wroce do kraju z nowym wynikiem tsh. Wiec spoko:) NaTak wspanialego lekarza szczescie mi było trafic :)Zawsze do mojej dyspozycji jest:)
A wiecie ze złozyłam papiery na rente hahaha była komisja ,ale mnie nie było w kraju czekam na nastepna i wtedy musze pojechac do Polski . Sama jestem ciekawa jak to wyjdzie z ta renta chociaz nie nastawiam sie na nia:)
Dziewczyny Miłego weekendu i zdrówka wszystkim
Dziekuje ze jestem na tym forum :):)
-
Hej,
napisałam długiego posta i mi go skasowało, ehh. Wczoraj byłam u endo, bardzo zadowolony z wyniku. Następna wizyta u niego za 5 m-cy, dawkowanie bez zmiany.
Angi,
z guzami jest różnie, u jednych rosną szybciej u innych wolniej. U mojej siostry było podobnie i po wycięciu okazało się, że to otorbiony guz łagodny. Zapewne lekarz skieruje Cię na operację i dopiero po wycięciu będzie wiadomo na 100%. Biopsja i usg nie dają takiej pewności. Głowa do góry będzie dobrze.
Basiu,
dobrze, że lek pomaga. A powiedz mi jak mierzysz ciśnienie? Zawsze na tej samej ręce, po chwili odpoczynku? Bo bardzo ważne, szczególnie jak ma się skoki ciśnienia i zaczyna się leczenie. U mnie często pacjenci popełniają taki błąd, że mierzą na różnych rękach, w różnych pozycjach itd., wyniki w cały świat a my się głowimy od czego.
Co do menopauzy to podobno objawy są 10 lat przed i 10 lat po - tak tylko słyszałam, jednak sądzę, że to albo stres albo pogoda.
Odnośnie tsh to przez pierwszy rok do dwóch (w zależności od wieku, stopnia zaawansowania choroby i samopoczucia) tsh ma być w granicy dolnej wartości normy. Jak kontrole po jodowaniu wyjdą dobrze to dawkę można zmniejszyć tak by tsh było wyższe. W nadczynność nie popadniesz, spokojnie za ok.6 tyg. zrób badanie tsh (wcześniej nie ma sensu bo wyniki nie będzie miarodajny). Twój wynik jest bardzo niski więc dlatego endo zmieniła Ci dawkowanie by ciut podnieść tsh i by nie wystąpiło kołatanie serca.
Wodniczka.ala,
oczywiście, że możesz zajść w ciążę. Musisz mieć tylko ustabilizowane tsh i minimum rok po jodowaniu. Przez całą ciążę będziesz musiała być po kontrolą endo, badanie hormonu co miesiąc bo ono zmienia się w zależności od stopnia zaawansowania ciąży. Moja zmiana była podobna 7mm, rodziłam po leczeniu, syn ma ponad 2 lata.
-
Basia49
P.S. Biorę euthyrox 175 i raz w tygodniu 200.
Z wapniem miałam problem rok. (Brałam 3xcalperos 1000 i 3x alfadiol 1mg) od dwóch miesięcy (kiedy zajął sie mną chirurg naczyniowy)biorę calperos 1000 raz dziennie i alfadiol 1mg raz dziennie i jestem w normie. Bede odstawiała w ogóle zeby sprawdzić czy przytarczyce obudziły sie na tyle zeby dać radę same.
Pozdr
-
Basia49
My mamy mieć tsh poniżej 0.1 więc jest ok. (Ja przez ostatni rok mam poniżej 0,01... i endo zadowolona)
Pozdrawiam.
-
Witam.
Mam 28 lat.rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja tarczyca była duża z wieloma guzkami.Wyniki TSH, FT3 i FT4 miałam w normie. PO jej wycieciu okazalo sie ze jeden z guzkow byl zlosliwy miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych.Po jodzie moje TSH skacze raz jest 1,5ulU/ml a po 3-4 miesiacach jest 52,4 ul.Zażywam Euthyrox300 i TSH sie uspokoiło i wynosi 1,2. Zastanawiam sie czy kiedys bede mogła jeszcze zajsc w ciąze bo marzeniem męża zawsze było miec 3 dzieci, ale wiadomo zdrowie ważniejsze.Na przypominajaca dawke jodu mam na październik przyszłego roku w gliwicach.
-
Witam!!
Teraz to ja was proszę o wyłozenie mi wartosci TSH gubie sie tzn nie rozumie juz tego ,a przez tel z Endo to nie rozmowa Wizyta w listopadzie :) Długo mi czekac aby zaspokoic swoja ciekawosc. Byłam dzisiaj po wyniki i sie okazuje ze moje TSH wynosi 0.06 . Wiem ze po jodowaniu mamy poziom trzymac w granicach 0.1-0.4 . Jak sie ma to do mojego wyniku. Jest to zaduzo czy za mało? Moja endo zmienila mi dawkowanie i tak do soboty mam brac 150 Eutyroxu a w niedziele 0.75 . Czy ja nie wpadam w nadczynnosc?
Co do wapnia do Gott sein Dank podniósł mi sie z 1,97 do 2,22 leki dalej 3x Calperos i 2x po 0.5 Alfadiol. Ale najbardziej interesuja mnie te okreslenia TSH. Prosze napiszcie jak mam to rozumiec>
Pozdrawiam
-
A niech mi tam bedzie :) wzielam dzisiaj tabletke na nadcisnienie i co sie okazuje głowa nie pulsuje moze bedzie ok. I zrobilam dzisiaj TSH i poziom wapnia w surowicy. Tak pozatym nie robilam tutaj innych badac ,bo AOK Versicherung nie chce płacic za dodatkowe badania dla nas turystów:) Jade za jakis czas do Polski bo czeka mnie komisja na rente( ! wezwanie juz było ,ale mnie nie było w Polsce ) wiec bedzie nastepne jak mi powiedziano no i wtedy musze sie wstawic. Wtedy tez zrobie sobie inne badania wiadomo prywatnie ,bo rodzinna nie taka szybka do dawania zlecen na zawołanie:) Odezwe sie jutro powiem co i jak z TSH :)
Miłego dnia w zdrowiu zycze wszystkim
-
angi_83 Twoje wyniki hormonów są w miarę dobre moim zdaniem. Z tego co ja wiem, to guzy łagodne szybciej rosną, a nowotwory złośliwe powoli. U Ciebie rośnie dość szybko. Żaden lekarz nie mówił nic o operacji? W każdym razie staraj się nie martwić, wszystko będzie dobrze. Czekaj spokojnie na wizytę u lekarza. Wiem, że to trudne, ale nie ma innego wyjścia. Ja trzymam kciuki. :))
Basia49 robiłaś może jakieś inne badania, poza tarczycowymi oczywiście? To Twoje ciśnienie nie jest aż takie wysokie, no ale na pewno takie skoki są trochę niepokojące. Być może tak jak pisze ona26 wszystko od stresu, albo przez zmianę pogody, w końcu jesień do nas zmierza. ;)
A ja od jutra zwiększam dawkę euthyrox, bo moje tsh jest 'wywalone w kosmos' od brania 75mg przez m-c czasu. Będę powoli zmierzać do dawki 150. No i poziom wapnia znowu muszę trochę podnieść, bo jest na granicy normy. Ale to akurat najmniejszy problem. ;))
-
basia
kurcze ja tez mialam takie skoki - no i niestety tez lekarz przepisal mi leki na nadcisnienie - ciezko takie dobrac bo czasem cisnienie bylo ok czasem skakalo - i tak jak u Ciebie zmienialo sie normalnie co godzinke :/ moja endo twierci ze to nie od hormonkow a bardziej od stresu - kazala mi przez rok brac tab na nadcisnienie a potem odstawi i zobaczy czy jest ok bez nich :)
niestety ale wydaje mi sie ze nie masz wyjscia i bedziesz musiala trac tab :/ ja tez odwlekalam to jak najdluzej ale wkoncu musialam zaczac brac
lekarz twierci ze taka zmiana cisnienia - jest od stresu
-
Angi jestem swieza z ta choroba moze ktos bardziej doswiadczony sie wypowie w twojej sprawie.
Ja natomiast od tygodnia borykam sie ze skokami cisnienia. powod nieznany nie wiem co moze to powodowac. Moja endo mowi ze to nie dawka eutyroxu 150 biore.
Poziom wapnia w surowicy 21 sierp był 1,97 podwyzszono mi Calperos 1000 do 3 x dziennie no i 2x0,5 Alfadiolu. Lekarz tutaj w Niemczech dał mi lek na obnizenie cisnienia ,ale zastanawiam sie czy brac ,bo to sa skoki np. o 10 rano 150/90 po godzinie 146/96 i dalej po nastepnych godzinach 127/87 i 135/92 . Dziwne to. Menopauza ? cholera po tym jodowaniu wszystko w rozsypce. Jedno sie poprawiło to nastepne wali sie.
Macie jakies zdanie na moj post?