Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witaj ona26 :)
To dobrze , że "macie" się dobrze. Trzymajcie się zdrowo, u nas również zimno I deszczowo. W niektórych rejonach to aż nadto. Współczuję tym co borykają się z powodziami.
-
hej
chce tylko napisac ze u mnie wszystko ok :) czekam na lato bo zimno jak cholera !
-
Anka244,
dany marker wykrywa dany rodzaj nowotworu. Nie ma uniwersalnych markerów.
-
Jestem po wizycie w Centrum Onkologii. Jak ja się cieszę że nie byłam tam operowana, jeden wielki chaos. A więc na badania (krew, Tg, markery) oraz jod jadę 7 lipca, 8 lipca mam scyntygrafię szyi, 8 lipca scyntygrafia całego ciała i dostanę wyniki. W związku z tym że dotychczas nie brałam hormonów to zaczynam od jutra brać, dawka 50. Odstawić muszę 15 czerwca i czekam na jod. Nie wiem jak to bedzie no ale czekać trzeba. Chciałabym zapytać o te markery. Czy one wykrywają również inne nowotwory czy tylko chodzi tu o tarczycę?
ppp
jak się czujesz? lepiej troszkę czy nadal źle?
-
ogólnie to jestem dziś i jutro na zwolnieniu w pozycji leżącej jak taki ponton (spuchnięta) który w pionie nie bardzo daje rade. mam tak pierwszy raz więc nie wiem co sie ze mną stało bo jeszcze w piątek byłam kłebkiem pobudzonej osobowości. heh. no ale w środe już szpital:D
-
anka244
to sprawa indywidualna:) ja operacje miałam w lutym 2010(pierwszy płat z guzkiem bo śródoperacyjne i biopsje nie wykazały raka) i drugą w maju 2010 (drugi płat bo histopatologia wyszło że nowotwór złośliwy). Duży jod miałam w październiku 2010. Potem rok przerwy i w listopadzie 2011 jod diagnostyczny na którym zdecydowali że nie potrzeba mi dużego jodu.wtedy jak odstawiłam to az tak źle sie nie czułam... teraz po trzech latach mam diagnostyczny znowu i jak nie dostane dużego jodu to następny za 5 lat uff:) także każdy ma ustalane indywidualnie wg swojego przebiegu choroby rodzaju zaawansowania miejsca leczenia heh. ja operowana byłam w Wielkopolskim Centrum Onkologi na garbarach w Poznaniu a jod mam w klinice przy akademi medycznej w Poznaniu na Przybyszewskiego:)
-
anka244
Badania wykonujesz okresowo ( co ile to ustala lekarz prowadzący ) w nuklearnej tam gdzie będziesz się leczyć ja byłam w zgierzu w kwietniu a kolejny termin mam na maj 2015. Badania te mają na celu sprawdzenie czy wszystko jest ok. Na poczatku termin ten jest krótszy a później się wydłuża ;)
-
ppp
zapomniałam zapytać... takie badania wykonuje się co 2 lata? od czego to zależy?
-
PPP
To dużo zdrówka życzę i wytrwałości. Ja operację miałam 8 maja, od 9-11 maja dostawałam w szpitalu hormony a od poniedziałku 12.05 nie biorę...i powiem że nie czuję kompletnie nic, wszystko jest tak ja było więc nie odczuwam tego wogóle że nie mam tarczycy, ale jak wiadomo każdy inaczej przez to przechodzi. W środę jedziesz na scyntygrafię? Pytam bo ja jadę jutro do Zakładu Medycyny Nuklearnej i mam nadzieję że powiedzą mi już kiedy mam się zgłosić na badanie.
-
i mam nadzieje nie dostać dużego jodu i kolejną taką "akcję" przeżywać za 5lat:)