Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    w wyniku histo ma: Podsumowanie Carcinoma papillare glandulae thyroideae G1, pT(m)3 N1b.
  • 10 lat temu
    Badanie klatki piersiowej czysty i tyle miał robione
  • 10 lat temu
    Andzia.pl - czy brat ma jakies przerzuty odlegle ?
  • 10 lat temu
    Andzia.pl - czy brat ma jakies przerzuty odlegle ?
  • 10 lat temu
    andzia.al spokojnie, my tu w większości z takim rozpoznaniem. Będzie dobrze. Lekarz, który powiedział że teraz jest już czysty onkologicznie i czeka go tylko jodowanie i po wszystkim dalej tylko kontrol u endokrynologa - ma racje. Taka drogę przeszliśmy tutaj jak wspomniałam już w większości. Nie myśl stereotypowo, jak wielu, którzy słyszą słowo rak. Nie ma znaczenia czy zmiany były tylko na jednym płacie, na obu czy były przerzuty na węzłach- to i tak kończy się wycięciem całej tarczycy- takie są zalecenia i podaniem jodu. dawka już dobierana jest indywidualnie. Ale nie przynosi to skutków ubocznych jak bywa w innych terapiach przy innych rodzajach raka. Poczytaj to forum, albo zerknij tutaj http://www.io.gliwice.pl/dla-pacjenta/informatory-dla-pacjentow i zajrzyj do broszurki o raku tarczycy. masz myśleć pozytywnie i tak nastawić brata- stres jest w tej diagnozie chyba gorszy jak ten rak.
  • 10 lat temu
    Andzia.al - strasznie to dziwne, Twoj brat bylby chyba pierwsza osoba tak jak przegladalam to forum, ktora by uslyszala, ze rokowania ma nie za dobre.... moze ktos to zle zrozumial ? Mam nadzieje, ze tak. Symbolem C73 sie nie przejmuj - taki numer ma ta jednostka chorobowa o niczym to nie swiadczy, Wazne sa potem te oznaczenia po zbadaniu wycinkow w histo - pacie. 3mam mocno kciuki
  • 10 lat temu
    Dodam że miał raka brodawkowatego, bo zapomniałam tego napisać. Nowotwór złośliwy tarczycy C73
  • 10 lat temu
    Hej. Znowu jesteśmy w rozsypce. Dziś brat był w W-wie CO na Ursynowie ma wyznaczone jodowanie na 24 sierpnia 2015 r. Nie byłam z nim, bo pojechała mama i brat wrócił załamany znowu. Mama inaczej zrozumiała panią doktor i brat też. Brat miał już przerzuty do węzłów chłonnych i zajęty zarówno prawy jak i lewy płat tarczycy i wszystko zostało usunięte. Lekarz prowadzący powiedział że teraz jest już czysty onkologicznie i czeka go tylko jodowanie i po wszystkim dalej tylko kontrol u endokrynologa a ta pani dziś podobno rokowania nie są za dobre. Dodam, że brat ma 34 lata jest młody był w pełni zdrowy do tej pory. Ratujcie co o tym wszytskim myśleć?
  • 10 lat temu
    Zaskoczona to super :) Teraz te takie pogody były zwłaszcza u mnie ze nic dziwnego można było sie przeziębić. Ale z tym i z całą reszta sobie poradzisz raz dwa :) No właśnie wszystko zależy od organizmu przecież. Niby przyzwyczaiłam sie juz i bez soli żyć ale jak coś trafi mi się słonego hmm z przyjemnością wszamie ;) wystarczy mi to złe samopoczucie :) Asica pozbędziesz sie tego raz dwa jak my wszyscy tu :)
  • 10 lat temu
    Zetka hahaha szczęściarą to ja będę jak pozbędę się tego gada ze mnie. Chociaż sama jestem rakiem to tego czegoś nie traktuję przyjaznie

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat