Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ja zawsze badam tsh przed wizytą u endo. Bywa różnie, ale przeważnie co 2-3 miesiące ;), nie wspomnę o Gliwicach,
mniej więcej co pół roku muszę się pokazywać.
-
gdzieś czytałam ze badanie tsh to jest miarodajne co 3 miesiące ale czy to prawda tego jeszcze nie wiem
-
-
Witam. Farmakologiczna nadczynność jest potrzebna by komórki nowotworowe nie miały możliwości się odrodzić. Nowotwór tarczycy lubi niedoczynność, więc nie możemy mu stwarzać dobrych warunków ;) Ja też czuję się nieswojo i czasem wyklinam na wszystko ale chyba nie ma innego wyjścia jak pogodzić się z tym. Pozdrawiam i dużo uśmiechu życzę
-
Tymi - mój endo mi tłumaczył ze w nadczynności tarczyca jest jakby uspiona, natomiast im wyższe tsh to może zacząć nawet odrastac. .. ja to tak zrozumiałam, może ktoś zna inna odp
-
Cześć wszystkim, Jestem rok po usunięciu tarczycy (rak brodawkowaty Gliwice) Przez 8 miesięcy stosowałem euthyrox 125 czułem się ok, jednak przy przyjęciu na podanie jodu tsh wyszło 1,27 czyli w normie. Po wypisie lekarz przepisał letrox 150 i rzeczywiście tsh spadło do oczekiwanej wartości < 0,4. Od tego momentu strasznie wypadają mi rzęsy, okulista oczywiście nic nie stwierdził zwalił wszystko na hormony zastanawiam się czy to nie jest wina letroxu i tej farmakologicznej nadczynności cała twarz strasznie się przetłuszcza. Czy ktoś może wie dlaczego po wycięciu całej tarczycy musimy być podtrzymywani w farmakologicznej nadczynności? Osobiście o wiele lepiej czułem się mając tsh w normie. Dzięki z góry za odpowiedź pozdrawiam
-
przeraża mnie to czekanie . ja o guzie wiem od 18.08 a operacje miałam 28.09 i wydawało mi się ze to tyle czekania..... ale jak myślę o tym, ze jod może być dopiero na wiosnę...
spokojnej nocy wszystkim w tym dniu bo mnie niestety złe myśli dziś naszły ale jutrzejszy dzień będzie lepszy musi być!!!
-
Sami do końca nie wiemy ile w nas siły dopóki bycie silnym nie stanie się naszym jedynym wyjściem. ... chyba każda z Nas to zna , prawda?
Ja tex się boje czy to się po mnie nie rozlazlo. ...ale zobaczcie ze w przypadku tego raka nikt nie robi nam tomografii czy innych badań w celu stwierdzenia czy są przerzuty odległe. .. dopiero po scyntygrafii się dowiemy wszystkiego. Ja akurat czekam na jod do marca, kiedy zapytałam lekarza w Gliwicach dlaczego tak odległych termin powiedział - spokojnie, nawet jeżeli coś jest to dajmy temu czas niech sobie podrośnie żeby jod miał się z czym rozprawić. Nie ukrywam ze średnio usatysfakcjonowala mnie taka odpowiedź :/
-
Massie8989
Teraz też nie mamy w Gliwicach swojego onkologia.Ale my przed operacją ze względu na kartę Dilo, która miała ułatwić dostęp do specjalistów musieliśmy zaliczyć 4wizyty ,masakra.A po operacji syn miał Tak jak Ty ,po miesiącu wyniki i ustalenie daty jodowania.
Ewka22
Też mi się wydawało,że gdyby moje dziecko kiedyś zachorowało na raka to byłoby po mnie,ale siła która jest w nas matkach kiedy trzeba walczyć i być silnym dla swoich dzieci jest przeogromna i do dziś nie wiem skąd w tej rozpaczy, żalu ,bezradności znalazłam siłę do walki z tym skorupiakiem :-)
-
Kurcze tak Was czytam i mam wrażenie, że u mnie to jakoś inaczej było o.O Ja miałam jedno spotkanie w Gliwicach gdzie wyznaczyli mi termin operacji, potem operacja, nastepnie miesiąc po operacji wyniki hist-pat i wyznaczenie od razu terminu na jodowanie. I tyle o.O Nikt mi nie wyznaczył "mojego onkologa" ani nic w tym stylu :/ Jedyni lekarze z jakimi w IO miałam styczność to chirurg, internista, anestezjolog i endokrynolog która podała mi ten termin jodu i wytłumaczyła dlaczego będę go mieć. No i oczywiście chodzę do mojej endo tu gdzie mieszkam, ale to chodzę od 4 lat.