Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13029 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Justin a jakie miałaś wyniki tyrroglobuliny i anty-tg? Byly niskie czy budzily podejrzenia?
  • Justin00! Ile operacji miałaś a ile razy podawany jod? Kiedy były te operacje w jakim przedziale czasowym?
  • ewem2 ja tak miałam, jak w biopsji wyjdzie rak to niestety znowu operacja, też byłam operowana w Gliwicach i mimo wszystko nie wycieli wszystkiego a ten guz to pewnie węzeł u mnie znaleźli jeszcze cztery przy drugiej operacji i wszystkie z rakiem:-(
  • Witajcie dziewczyny! Tak czytam wpisy i mogę powiedzieć że u mnie wykryto niewielką zmianę (8x5 mm) ale jak pisałam to podobno kawałek mięśnia. Nie guz. Nawet mój endo to potwierdził po USG. Trzeba to obserwować. Prawdopodobnie puścił jakiś szew środkowy i kawałek mięśnia wystaje. Ja po operacji za bardzo się nie oszczędzałam, musiałam coś dźwignąć i takie efekty. Nie ma szans żeby coś urosło w tak krótkim czasie lub żeby przegapili guza podczas operacji. To raczej nie jest możliwe.
  • Ruda1313 bardzo Cię proszę, przestań siać pesymizm na wątku :/ Serio jest to męczące. Tu staramy się wspierać, a nie ciągnąć w dół :/ Ewem2 ja jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Czyli ten guz zrobił się na niewyciętych resztkach tarczycy? 1,08 cm w tak krótkim czasie, to pewnie nie jest rak. Przenosiłaś się do Gliwic z tego co pamiętam tak?
  • Ewę M A kto Cię operowal? Hmmm kiepsko zawsze czytałam o wznowach U ludzi co byli gdzieś źle zoperowani w Polsce A o Gliwicach Nie.Gliwice zawsze raczej naprawiali to co inne doktorzy zawalił. Albo tłumaczyli się ze odrosl kikut a u Ciebie to ewidentnie zawalil w tak krótkim czasie nic by nie odroslo. Eeeh lapiduchy. Chyba czas przejść na medycynę niekonwencjonalna
  • 8 lat temu
    Witam. Wizyta w Gliwicach i mały dołek. Tarczyca usunięta całą 30 listopada 25 stycznia usg w Gliwicach i okazuje się ze jest guz 1.08 cm miał ktoś może taki przypadek jadę teraz 6 lutego na biopsje do Gliwic później jakąś kolejna konsultacja 23 lutego i ogólnie jod wyznaczony na termin 5 czerwca.
  • Tak jak pisałam 1/3 przytarczyc mi wycięli więc większość została pewnie dlatego zaczęły pracować. Poza tym to wszystko zalezy od organizmu. Moja mama zmarła na raka dlatego jak zobaczyłam wynik z biopsji to się załamałam. Osoby na tym forum pomogły mi się pozbierać, pokierowały gdzie trzeba za co będę Wam zawsze bardzo wdzięczna <3 pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco :D <3 <3 <3
  • Jak widac kazdy przypadek jest inny. Nie ma co porównywać! Mi moj endo powiedział ze jeżeli moj rak okaze sie wersja najlepsza z możliwych i bez przerzutow a będzie mial 1cm lub więcej msm się nastawic na jod. Jak wudac i Gliwice juz zmieniaja formy leczenia i odchodza od standardow skoro Mona pisze ze jej rak misl 2.5cm i jodu nie będzie :) :)
  • No to widzę ze u Was olej.czyli tak jak myślałam każdy przypadek jest indywidualny i to mega. Skorupiak 2.3 i jest okej skorupiak 0.5 mikro i jest źle.skorupiak 1.3 jak u mnie i też źle.A reszta okaże się za parę dni Ale co tu się spodziewać jak w tym lekarskim belkocie P T m1 B N 1 A M i (tu trochę słownik mi nie działa bo P M B A z małych liter jest zapisany .Z tego co to rozszyfrowalam w sierpniu oznacza przerzuty odległe.A pharathormon miałam sprawdzany aż 2 razy w czerwcu po operacji i w sierpniu na 1 kontroli.i oba wyniki byly 3(norma od 16 ale twierdzili ze tylko 2 przytarcze usuneli )mimo to ze chodziłam później z kartą dil o prywatnie do endokryn.to nigdy już mi nie zalecił badania parathormonu.Ale ostatni wynik wapna pokazał ze mimo 4 calperosow 1000 po 7miesiacach od operacji jest nadal w dolnej granicy normy więc bajka o tym ze przytacza kiedyś podejmą pracę nie wierzę! Dla wybranych owszem ale nie dla męczenników.Kogoś przecież musi to zabić i uratować aby w statystykach się zgadzało.jesteśmy tu z całej Polski a i nawet z poza granic jak ktoś czyta to forum od 2006 roku z uwagą.Mi po biopsja powiedziały doktorzy tak mikro rak lepiej się to leczy niż zapalenie płuc !ta jasne!!! Kazy lekarz gada inaczej. Tym smutnym akcentem kończę mą wypowiedź ....

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat