Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ewelina30
O ucisku w gardle to ja marudze na tym forum od dawna i dziewczyny piszą ze to normalne, że wszystko się w środku goi długo. Ty jesteś dopiero 5 tygodni po operacji wiec tym bardziej może tam cos boleć jeszcze. Dodatkowo nerwy robią swoje.
Tak jak pisze Messie każdy szpital ma inne zasady wiec myślę że powinnaś cierpliwie czekać bo na pewno lekarze w Poznaniu wiedzą co robić i w jakim terminie.
Trzymaj się dziewczyno i staraj się mniej o tym myśleć i nie denerwować się, bo to na pewno ma wpływ na Twoje samopoczucie.
-
Ewelina30 nie odświeżaj strony, bo kopiują się Twoje ostatnie posty. Taki feler tego forum :P
Weź pod uwagę, że większość z Nas tutaj leczy się w Gliwicach. Ty z tego co piszesz w Poznaniu. To dwa osobne szpitale, a jak wiadomo każdy szpital ma swoje zasady i procedury. Skoro kazali Ci czekać to czekaj i tyle. Wiem, że jest ciężko, każda z Nas to przechodziła, niejedna też ma malutkie dzieci. Badania na pewno zrobią Ci przed jodem, teraz nie są Ci potrzebne wyniki skoro masz je mieć sama dla siebie. Co do ucisku i bólu w gardle/szyi - to normalne, przeszłaś operację, wszystko się dopiero goi.
Ja jod miałam dopiero 7 miesięcy po operacji, większość z Nas tak miała. Mają takie terminy. Termin na jod dostałam miesiąc po operacji, jak odbierałam wyniki hist-pat.
-
Ewelina30.
Ja miałam operacje 28.11.2016r. a wizytę w Gliwicach miałam 01.02.2016r. i tam robili mi badania tg i anty tg. Wyniki były dobre bo tg 0,49 a anty tg chyba 13 i mam jechać do Gliwic 14.06.2017r. na jakieś dokładniejsze badania i wtedy okaże się czy będzie potrzebny jod czy nie. Wiec jeszcze nie wiem czy będę w ogóle miała jod, ale tak sobie myślę że może lepiej żeby mi go podali i wtedy będę miała pewność że jest ok. W Gliwicach chyba kazdemu podają termin jodowania wcześniej.
-
Mona
czyli robili ci juz te badanie jaki czas po operacji9,najwyzej sama sibie zrobieja własnie od dwuch ni tez czuje przy przełykaniu taki ucisk raz z jednej raz z drugiej strony na zewnatrz mam niby zagojone ale czuje jakis takiu dyskonfort w gardle i tez nie wiem co to jest,a juz wiesz kiedy ten jod bedziesz miala podawany?bo ja w dzien odebrania wyniku pojevchalam odrazu sie zapisac w Poznaiu na przybysza i powiedzieli ze dostane pismo kiedy bede miala przyjechac...a tu wszyscy pisza ze pojechali sie zapisac zrobili badania dostali termin na jod i potem przyjada....
-
Mona
czyli robili ci juz te badanie jaki czas po operacji9,najwyzej sama sibie zrobieja własnie od dwuch ni tez czuje przy przełykaniu taki ucisk raz z jednej raz z drugiej strony na zewnatrz mam niby zagojone ale czuje jakis takiu dyskonfort w gardle i tez nie wiem co to jest,a juz wiesz kiedy ten jod bedziesz miala podawany?bo ja w dzien odebrania wyniku pojevchalam odrazu sie zapisac w Poznaiu na przybysza i powiedzieli ze dostane pismo kiedy bede miala przyjechac...a tu wszyscy pisza ze pojechali sie zapisac zrobili badania dostali termin na jod i potem przyjada....
-
Mona12
ja wiem ze musze dac rade ale dobija mnie mysl siedzenia tam samej,tych wszystkich badan tego ze nie bede mogla wyjsc jak wpadne w panike,mam synka meża i nie chce tego wszystkiego stracic a takie mysli ostatnio mnie dopadaja,od 3 lat bylam caly czas pod kontrola lekarza i mowia ze wszystko bvylo w czas i bedzie dobrze,lekarz przy wypisie mowil gdyb y nie obecny minimalne naciekanie tkanek okolotarczycowych marginees do powieszchni tarczycy oznaczonej tuszem wynosi 0,1cm...nie wim co to oznacza
-
Mona12
ja wiem ze musze dac rade ale dobija mnie mysl siedzenia tam samej,tych wszystkich badan tego ze nie bede mogla wyjsc jak wpadne w panike,mam synka meża i nie chce tego wszystkiego stracic a takie mysli ostatnio mnie dopadaja,od 3 lat bylam caly czas pod kontrola lekarza i mowia ze wszystko bvylo w czas i bedzie dobrze,lekarz przy wypisie mowil gdyb y nie obecny minimalne naciekanie tkanek okolotarczycowych marginees do powieszchni tarczycy oznaczonej tuszem wynosi 0,1cm...nie wim co to oznacza
-
Mona12
-
Massie
to jak myslisz moze sama zrobie prywanie te TG anty-TG ,ale czy to normalne ze tak nie za dobrze sie czuje nogi mom jak z waty i ciagle zdenerwowana?jezeli ustąpia te dolegliwości czy to bedzie oznaczac ze tsh zaczyna sie normowac
-
Dla mnie izolatka jest gorsza niz pobyt w szpitalu na wycieciu tarczycy poniewaz był ze mna ktos bliski nie bylam sama z tym wszystkim a w tej izolatce bede zdana tylko na siebie :(:(