Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    w październiku guz był z tego co pamiętam 1,5x1,5x0,8 czy ok.(wyniki mam piętro niżej a wolę nie chodzić, cały czas osłabienie trzyma)... ale wydaje mi się że urósł bo mówili że był duży i dosyć długo trwała operacja...
    pytałyście o objawy... poza tym że 2 tyg. w ciąży bolała mnie szyja to nie miałam żadnych wyniki tsh, ft3,ft4 idealne.
    Wiecie co jest najgorsze ? nie to że u mnie się coś dzieje, tylko to że moja córcia znowu będzie bez mamusi i tym razem 2 tygodnie...aż płakać się chce... no i to że będę musiała już kończyć z karmieniem:(
    W szpitalu ściągałam pokarm rano i wieczorem, tylko po operacji nie ściągnęłam. Zrobiło się go mniej ale cały czas przystawiam małą bo pewnie po wizycie u endokrynologa będę musiała zasuszyć ale każdy dzień na miarę złota
  • 13 lat temu
    ja znam dziewczyne co miala przerzuty i jeden jod sobie z nimi poradzil :) (przerzuty miala na wezly) lekarze mowia ze przy diagnozie przerzuty na wezly nie wplywaja na rokowania

a pozatym przeciez nie wiadomo czy wogole masz przerzuty
  • 13 lat temu
    Kinia
    napewno będzie dobrze ja ostatnio leżałam w szpitalu z bardzo młodą dziewczyną która miała przerzuty i jak opowiadała to wystarczyły trzy jodowania i wszystko jest dobrze jest zdrowa i teraz już tylko raz w roku musi być na kontroli więc nic się nie martw u ciebie też będzie dobrze jestem tego pewna pozdrawiam buziaki
  • 13 lat temu
    zapomnialam dodac ze na usg lekarz widziala dwa guzy po 3 cm a po ooperacji okazalo sie ze tylko jeden byl rakowy
  • 13 lat temu
    kasia84

guz tarczycy uaktywnia sie w ciazy. bardzo duzo kobiet ktore ma raka tarczycy i nie ma o tym pojecia jak zachodzi w ciaze dowiaduje sie o guzach.

wszystko bedzie dobrze nie martwcie sie dziewczynki :)
  • 13 lat temu
    Kinia83
    moze i guz byl duzy ale juz go nie ma !!!!!!

wszystko bedzie dobrze :) duzy nie znaczy bardziej zlosliwy (znam dziewczycy co mialy mniejsze guzki od innych i byly bardziej zlosliwe od tych wiekszych) napisz jak duzy byl guz ja

chodzilam ze swoim 8-9 lat wiec moj tez nie byl malutki i popatrz jestem zdrowa :) nie mialam przerzutow i rak byl tym dobrym rodzajem raka :) jak uslyszlam ze mialam go tyle czasu myslalam ze jest najgorszy ale lekarz wytlumaczyla ze to nie ma nic do rzeczy bo niektorzy maja guzy krotko i sa gorsze. wszystko wyjasni sie po operacji

a to ze wycieli Ci wesly to tez normalne ! :) robia to zapobiegawczo i to nie znaczy ze ma sie tam przerzuty :) szczerze to nie znam osoby ktora nie miala wycietych wezlow i rzadna nie miala tam przerzutow :)

to ze dostaniesz jod to BARDZOOOO dobrze przynajmniej bedziesz pewna ze gada nie ma juz w 100% :) ja jakby mi powiedzieli ze nie podadza mi jodu wkurzylabym sie bardzooo

naprawde nie ma co sie martwic widze ze wszystko u Ciebie przebieglo normalnie (nawet wyciecie wezlow) a to ze guz byl duzy tez nic nie znaczy bo dopiero po badaniu hist. dowiesz sie co i jak

ja jak po operacji dowiedzialam ze ze mialam guzy przez 8-9 lat bylam zalamana a po badaniu hist. powiedzieli mi ze rak jest tym dobrzym rodzajem raka :) i potem jeszcze po jodzie jak dowiedzialam sie ze nie mam przerzutow :) :)

wezly wycinaja prawie wszedzie naprawde to normalne :) i pamietaj to nie znaczy te tam byl rak to znaczy ze zrobili to zapobiegawczo :)

mini

co do objaw ja nie mialam zadnych, mialam infekcje ucha (nic zwiazanego z rakiem) i jakos nie moglam sie tej infekcji pozbyc :/ wkoncu lekarz powiedziala ze zrobia mi usg zeby zobaczyc jak rozlegle jest zapalenie no i wtedy przerzylam najwiekszy szok w moim zyciu !!!!!!!!!!! zobaczyli dwa guzy po 3 cm :/ poszlam z zapaleniem ucha wyszlam z rakiem. rak tarczycy raczej nie daje zadnych objaw
  • 13 lat temu
    Mam taką nadzieję że bedzie dobrze musi.mam 2 letnią córeczke i nie wyobrażam sobie że może być inaczej.Życze szczęśliwego rozwiązania:)i dużo zdrówka
  • 13 lat temu
    Guza caly czas mam. Biopsje robilam będąc w 2 m-cu ciąży ( teraz jestem już na finiszu - 9 ty miesiac) . Wykazała raka brodawkowatego - 1,5 cm. Lekarz zakładał wersję, że jesli na usg tarczycy w II trymestrze ciąży guz sie powiekszy lub będą zmiany w węzłach konieczna będzie natychmiastowa operacja. Bardzo się bałam ... bo nie wyobrażałam sobie operacji będąc w ciąży. Okazalo sie ze jest bez zmian. W styczniu czekalo mniej kolejne usg - tak na wszelki wypadek, ale i ono nie wykazalo aby działo się coś niepokojącego. Padła wówczas decyzja że z operacją poczekamy do porodu. A zatem czekam ...i tak ogromna radosc przeplata sie z duzym strachem. Trzymam kciuki za Ciebie! Być moze okaże sie ze to nic groźnego!! Tylko niewielki procent guzów to nowotwory a zatem głowa do góry!! naprawde nie ma co sie martwic na zapas!!
  • 13 lat temu
    Duży był ten guz?złośliwy?jak teraz wygląda twoje życie?Ja czekam na wynik biopsji,ma być na początku tygodnia,moje myśli są róże,bardzo się boję,ale staram się myśleć pozytywnie.Mój guz ma 3 cm,czuje się ogólnie dobrze,szyja mnie nie boli,nie mam problemu z oddychaniem czy połykaniem,węzły chłonne nie są powiększone.No i zobaczymy co z tego wyjdzie już bym chciała wiedzieć to czekanie i nie pewność jest potworna.....
  • 13 lat temu
    U mnie wykrycie to totalny przypadek. Poszłam na pierwszą w życiu wizytę do endokrynologa - bardzo profilaktycznie. Nie chodzilo nawet o tarczyce, tylko prolaktynę ( badania zlecil dermatolog). Z prolaktyną wszystko bylo ok, wiec zeby zakonczyc konsultację endokrynologiczną lekarz zlecil jeszcze sprawdzenie hormonów tarczycy i usg ( nigdy wczesniej nie mialam wiec stwierdzil ze warto zrobic). Hormony byly ok, ale usg pokazalo guza nadajacego sie do biopsji .... No i od tego zaczela sie wątpliwa przygoda .... Żadnych objawow .... totalnie nic nie wskazywalo ze cos sie ze mną dzieje .... Az ciezko bylo mi uwierzyc ze to nowotwor ...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat