Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13029 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    ulakar
    ile jestes juz po diagnozie ?
    wiesz co mysle sobie - wazne ze macie coreczke :) :) niektorzy niestety nie moga wogole miec babasa i to jest tragedia :/ ja tez jakbym miala jedno dziecko to jakos pogodzilabym sie z tym ze lepiej juz nie miec drugiego

jadzia
    zgadzam sie z Twoba :) dla mnie jak lekarz mowil ze wszystko bedzie dobrze to mu niedowierzalam- tylko to forum mi pomoglo w to uwierzyc :) i powiem powili jak zaczelam czytac tutaj wypowiedzi zaczelam tez wierzyc w to ze lekarz mowil prawde
  • 13 lat temu
    Nie dopytywałam się dokładnie o tą wznowę - kasiab ma rację to indywidualna sprawa - być może u mnie było takie ryzyko ponieważ miałam przeżuty do płuc i kości.
    Teraz to nieważne - oswoiliśmy się z myślą, że mamy jedną córkę. W niedzielę idzie do komunii i naszła mnie refleksja - jak chorowałam w drodze na badania zajeżdżaliśmy na Jasną Górę i prosiłam żebym dożyła chociaż do komunii dziecka. Doczekałam i wiecie co...mój apetyt na życie wciąż nienasycony.
    Ściskam Was mocno
  • 13 lat temu
    Witam
    ciesze sie że znalazłam to forum bo bardzo mi pomogłyście!:) dajecie takie poczucie wręcz pewności że wszystko będzie ok po operacji! poczucie siły!!:)nawet najlepsze zapewnienia lekarza nie dają tego uczucia!! :)
    Pozdrowionka :)
  • 13 lat temu
    Witam miłego dnia słonka i usmiechu pozdrawiam
  • 13 lat temu
    dzieki dziewczyny za odpowiedz :)

pozdrawiam :)
  • 13 lat temu
    Ona,
    Mi też endo powiedział, że mogę mieć drugie dziecko bo w moim przypadku nie ma przeciwwskazań. Co do wznowy to można ją mieć w każdym momencie.

Kinia,
    ja z każdym lekiem to sprawa indywidualna.

Miłego dnia.
  • 13 lat temu
    ja tak sie wypytuje bo chce wiedziec kazde - za i przeciw :)

• 13 lat temu
    byłam u 2 endo i też mówiły że jeszcze będę mogła mieć kolejne dzieci
  • 13 lat temu
    dodam ze jak rozmawialam z moja endo to powiedziala ze nie ma zadnego zagrorzenia i moge spokojnie miec dzieci :) mam w rodzinie dziewczyne po tym raku ktorej engo powiedzial to samo i ktora ponad rok temu urodzila dziecko
  • 13 lat temu
    ulakat

wow ja nigdy nie slyszalam ze jest jakiekolwiek ryzyko wznowy w czasie ciazy- znam pare osob co urodzily dziecko i zadna z nich nie miala wznowy- pozatym moja lekarz powiedziala mi ze takiego niebezpieczenstwa nie ma :/
    w ciazy guzy rosna 2 razy szybciej ale nigdy nie slyszalalam ze mozna miec wznowe
    to ze hormonki szaleja to prawda ale dla kobiet ktore nie mialy raka tez szaleja poprostu trzeba byc pod kontrola lekarza

dziewczyny Wy tez slyszalyscie ze mozna miec wznowe w czasie ciazy ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat