Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witam dziewczyny. doskokuje tu od czasu do czasu i widze ze temat jakis szczepionek jest. I tu moje pytanie, a przed czym sie tak szczepicie?

Matii - czy ty mialas jodowanie w gliwicach? bo tez tak tylko dostrzeglam katem oka, a ja osobiscie tez tam ide na jodowanie. wogole nikt mi nic nie poweidzial, ani co ani jak. podali tylko termin i zeby hormony pdstawic. i taka zielona jestem :)

a jeszcze jedno do wszystkich- czy was (te co sa juz po operacji) bolala glowa? bo ja juz jestem 10 mcy po i dal miewam takie bole ze szok, wogole jakbym z innego swiata byla, no nie moge normalnie funkconowac, i oczy, oczy mam ciagle tak BARDZO podkrazone.

dzis juz bylam u lekarza bo naprawde zle wygladam, dal mi skierowanie na badania na bad ogolne i do neurologa. ciekawe co ednokrynolog powie...
    pozdrawiam :)
  • 12 lat temu
    Ona,
    pewnie-najważniejsze że wszystko jest ok. Wiesz jak to jest-co lekarz to co innego powie. Mi mówili tylko o r.brodawkowatym, a resztę nie pytałam.
    Co do testów-wynik zależy jaki rodzaj testów-skórne (nanosi się tylko kroplę alergenu na skórę) są po 30 min., płatkowe po 3 dniach., a z krwi to różnie zależy jaką metodą oznaczają (jak dobrze pamiętam po 2 do 10dni). Daj znać co Ci wyszło w testach.
  • 12 lat temu
    kasia

rozumiem co piszesz mi lekarz powiedziala co innego :) ale co tam nie bede sie sprzeczac :) kiedys jeszcze zapytam o to lekarza - ale czy to wazne :) najwazniejesze ze wszystko jest ok :)

pozdrawiam :)

ja jutro ide do lekarza sprawdzic na co jestem uczylona :) moze wiecie ile czeka sie na wynik po takim badaniu ? dzieki bogu juz nie kaszlam - ostatnio dostalam inne tabletki i pomogly :)
  • 12 lat temu
    Fasola,
    jod miałam raz i dwa razy kontrolę, kolejna kontrola w 2014r. Tak, przy kolejnych dostawianiach hormonów zawsze lepiej się czułam.

Ona,
    ja rozmawiałam i z moim endo i z genetykiem u którego miałam robić badania zanim zaszłam w ciążę-obaj powiedzieli to samo, ten typ raka nie jest przenoszony genetycznie i nie robią takich badań.
  • 12 lat temu
    zapomnialam tez dodac ze mam kolezanke z innego forum ktorej lekarz zalecil spracdzenie czy nie ma mutacji dna
  • 12 lat temu
    kasia

no dla mnie lekarz powiedziala co innego ze ten rak lubi mlode osoby - pozatym wszystkie osoby ktore znam po tym raku sa mlodziutkie :/ mam w rodzinie 2 dziewczyny i tez mlodo zachorowaly

co do genetyki to lekarz powiedziala ze jest genetyczny ale bardzo rzadko - pytalam ja o to bo rozmawialysmy o dzieciach
  • 12 lat temu
    kasiab

ile razy byłaś na jodzie? Piszesz, że za pierwszym razem też miałaś tak jak ja a przy kolejnych było już lepiej.
  • 12 lat temu
    Mój syn na temat sygnalizacji świetlnej:

" Mamooo a oni źle zlobili tą scałkę. My pzeciez jedziemy plosto a nie do góly. A oni zlobili scałkę do góly, do nieba. To co oni myślą, ze my polecimy (???), pzeciez auto nie ma sksydeł"

No!!! :))

A mama się pakuje, bo od jutra jod. Same niezbędne :) rzeczy zagościły w walizce i już nie mam miejsca na wodę.
    A skoro nikt tam mnie nie może odwiedzać i nie mogę wychodzić z oddziału to pewnie na miejscu, na bieżąco też się nie zaopatrzę.
  • 12 lat temu

Użytkownik @Matti napisał:
    mnie zmyliło forum że jednak jest garstka wybrańców którzy się z tym zmagają ale w skali całej populacji to pewnie nikły procent.

ok.1-2% wszystkich rakowców
    pamiętaj, że za rok musisz mieć jeszcze jedną dawkę szczepionki. Daj znać co powiedział lekarza z Gliwic.

Fasola,
    ja za pierwszym razem miałam tak samo jak TY (przy kolejnych było już lepiej). Wszystko zacznie przechodzić, tak ok.10 dnia brania hormonów, powoli nie od razu ale przejdzie.

Miłej niedzieli.

• 12 lat temu

Mi dziś minęły 4 tygodnie bez euthyroxu
    5 kg na plusie ;// a co dziwne apetyt żaden, jem mniej niż zwykle.
    Ostatni tydzień ospały, dłużej śpię o 20tej najchętniej bym się położyła już.. Szybciej się męczę. Kiedy działam to działam jak już usiądę to "zasypiam".

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat