Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
dzieki kasiab
lekarze twierdza ze pluca sa ok - kurde meczy mnie to juz troche :/
co do tabletek - pojde zobacze co powiedza hehe nigdy na takim czyms nie bylam I jestem troche ciekawa :) ale moze tak jak mowisz przerwe juz za miesiac branie tabletek - chociaz nie powiem narzeczony wystraszony haha
-
Ona,
moim zdaniem lepiej odstaw te tabletki teraz skoro i tak za 3 miesiące chciałaś to zrobić, bo łykać kolejne po których nie wiadomo jak się będziesz czuła to bez sensu.
Tak, można mieć problemy z oddychaniem. Może być też tak że problemy z płucami powodują podniesienie ciśnienia.
-
kasia
no wlasnie o to chodzi ze mojej lekarz nie bedzie na tej komisji haha ja nawet nie wiem co mam na niej mowic ! ona tez powiedziala to samo ze jak biore je tyle lat to moga podniesc mi cisnienie - ale ja bralam je temu ze mialam problem z okresem - I teraz jak zostalo mi 3 miesiace to oni odstawiaja takie szopki :/
moja lekarz ogolna powiedziala mi ze moje cisnienie nie jest na tyle wysokie zeby to leczyc
co do recept to lekarz wysyla je po rozmowie telefonicznej ale tylko przez rok - potem trzeba isc na wizyte inaczej lekarz nie wysle nowej recepty
kurde tak sie teraz zastanawiam czy moze juz teraz przerwac tabletki - bo po co znowu brac inne jak tylko 3 miesiace mialam zamiar je jeszcze brac
kobitki mam jeszcze pytanie - czy sadzicie ze od lekko podniesionego cisnienia mozna miec problem z oddychaniem
-
Ona,
wiesz powiem jako osoba pracująca w badaniach klinicznych (badanie leków stosowanego przez pacjentów): niektóre skutki uboczne występują dopiero po bardzo długim okresie stosowania danego leku, nawet po kilku czy kilkunastu latach! Czasami dane działanie niepożądane jest tak rzadkie, że ma je np.: 1 osoba na 10000 biorących. Słusznie lekarz robi, że chce się spotkać zanim wypisze receptę, no ale komisję zwoływać to jest absurd-jednak w USA jest inaczej niż u nas. A co jeśli naprawdę masz wysokie ciśnienie przez tabletki i będziesz je nadal brała to tylko sobie narobisz kłopotów, bo nadciśnienie jest bardzo groźne.
Wiesz co w PL było jeszcze do niedawna tak, że można byłoby zadzwonić do lekarza i zamówić receptę ale teraz trzeba się zjawić normalnie na wizytę. Dlaczego? bo ludzie nie widzieli się nawet po kilka lat z lekarzem i cały czas brali tę samą dawkę a powikłań po złym leczeniu było bardzo dużo.
Nie denerwuj się, tylko spokojnie idź 4.01 do niej. Ona na pewno nie robi tego złośliwie i nie che mieć Ciebie na sumieniu, że coś przeoczyła i że coś Ci się stało. Niech od razu da Ci skierowanie na badanie prób wątrobowych bo przy tak długim braniu tabletek anty bez przerwy wątroba lubi "szaleć".
A nie możesz zadzwonić/napisać do endo i powiedzieć jej że musisz zrobić przerwę w braniu tych tabl.?
-
ale jestem wsciekla ze az mi goracoooooo !!!! dzwonie sobie dzisiaj zeby lekarz wyslala mi nowa recepre na moje tab anty (zawsze tak robie) lekarz widzialam ostatnio ponad rok temu - a ona do mnie wyskakuje z tekstem ze mi ich nie przepisze !!!!!!!!! ze widzaiala ze bylam u lekarza I ze mam lekko podwyzszone cisnienie I ze to moze od tych tab anty !!!! a ja do niej ze jak to ? biore je tyle lat a ona ze mi raptem ich nie przepisze to co ja mam zrobic !!! nie moge se przeciez od tak ich przerwac (musze przed tym pogadac z endo) to ona do mnie ze wysle mi tabletki zebym miala do 4 stycznia I 4 mam stawic sie na rozmowe z komisja hahahahahahaha ktora zadecyduje czy moge brac tabletki - TO JAKAS PARANOJA !!!!! niemoglam uwierzyc w to co uslyszlalam !! cisnienie mam zawsze leciutko podwyrzszone co sie stresuje a ona mi z takim czyms wyskoczyla !!!! teraz to dopiero mam wysokie cisnienie !!!!!!!
mowilam jej ze chce je tylko na kolejne 3 miesiace I ze bralam je 5 lat (ze chce zajsc w ciaze) a ona ze komisja zadecyduje co dalej - nie wiem czy sie smiac czy plakac !!!!
obudzila sie po 5 latach idiotka jedna !!!!
-
kasia84
tak jak piszesz lekarze wiedza co robia :) powiem Ci ze ja jod mialam tylko raz (najmniejsza dawke z mozliwych) mialam 2010 roku po diagnozie - nastepna bedzie dopiero 2015 :) lekarz powiedziala ze nie ma potrzeby podawania jodu wczesniej :)
-
aga
najpierw ma sie operacje jesli ona potwierdzi ze to rak nastepnym krokiem bedzie podanie tabletki (jodu) po niej ma sie kwarantanne - niezblizanie sie do dzieci przez 12 rokiem zycia I kobiet w ciazy (wogole) a do osob starszych odleglosc musi byc 2 metrowa - nie powiem Ci niestety ile bedzie trwala kwarantanna - zalezy to od dawki jodu - ja mialam tydzien ale z tego co wiem wiekszosc ma 2 tyg - po wzieciu jodu idzie sie na bardanie (scyntografie) ktore wykazuje czy ma sie jakies przerzuty I resztki tarczycy ktore moga zostac po operacji (ja mialam resztke tarczycy) jesli ma sie przerzut lub resztke tarczycy jod ktory sie otrzymalo to zniszczy :) no I na tym konczy sie leczenie :)
-
kasia, dzieki za info. Ciekawe czemu dopiero po 3 latach mam to zrobic ... No coz - zapewne wiedza co robia :):)
-
aga,
Ona ma 100 % racji!!! Mi tez moj lekarz powtarzał że lekarze caly czas sie spierają czy tę zmianę w ogole nazywać rakiem :) A zatem sama widzisz- nie jest źle!! Ale rozumiem Cie dobrze. Ja dowiedzialam sie o raku jak bylam w 3 cim miesiacu ciązy. Nie zalamalam sie tylko dlatego ze powtarzalam sobie ze to moze zaszkodzic dziecku i nie mam wyjscia - musze sie ogarnąć! Pomoglo :)))
Wszystko będzie dobrze!!!Naprawde nie ma sie czym przejmowac!
-
Czy kwarantanna trwa długo? I czy jest ona zaraz po operacji czy dopiero po przesłaniu materiału z histopatologii?