Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    ona25
    Nie mialam jodu, nie mialam naswietlania. Moze lekarze maja jeszcze inne sposoby badania "raka" o ktorych nie wiesz? Moze podczas badan histopat. wyciagaja jakies wnioski? Nie jestem lekarzem tylko nauczycielem i wypowiadam sie co mi sie przytrafilo. Co mi lekarze mowili i czego sie od nich dowiedzialam. Wiec chyba nie zawsze jest jod i naswietlanie bo mnie to ominelo. A lecze sie tez w Gliwicach. Moim zdaniem wlasnie to, ze kazdy przypadek jest inny decyduje o dalszym leczeniu. Oczywiscie, istnieja jakies standardy leczenia, ale na pewno sa wyjatki.
  • 13 lat temu
    wiem ze kazdy przypadek jest inny ale leczy sie je tak samo albo jodem albo naswietleniami
    pierwsze dwa rodzaje raka (brodawkowaty i pecherzykowaty) lecza jodem a dwa nastepne naswietleniami :)

nie chce zeby to brzmialo jakbym sie wymandrzala ale tak wlasnie bylam poinformowana przez swoich lekarzy :)

• 13 lat temu
    Paulina1983

Mam pytanie mowisz ze twoj rak nie jest jodochwytny ? a skad lekarze to wiedza jesli Ci go nie podali ? to ze rak nie jest jodochwytny wie sie dopiero po jego podaniu. lekarze podaja jod i jak widza ze rak na niego nie reaguje lecza pacjenta naswietleniami :) nigdy tak nie zostawiaja pacjenta bez zadnego leczenia :/

ja mialam takiego samego raka jak wisniamama i jod podali mi miesiac po operacji. po to zeby sprawdzic czy rak jeszcze gdzies jest (wlasnie po to podaja jod bo on wedruje do raka i wtedy lekarze widza to na monitorze i wiedza gdzie pacjent ma przerzut ) a jak u Ciebie sprawdzili ze nie bylo nigdzie przerzutow jesli nie mialas jodu ? mialas jakies inne badania ?

nie chcialam zabrzmiec chamsko ale wlasnie tak mowil dla mnie lekarz. i tak wlasnie bylam leczona i wszystkie osoby ktore znam po raku tarczycy.

Pozdrawiam :)
  • 13 lat temu
    ten rak jest jodochwytny bo mialam tego samego :) a pozatym jak nie jod to sa jeszcze naswietlenia a u mnie niestety juz skonczyli leczenie co mnie bardzooooo dziwi
  • 13 lat temu
    wisniamama- moze Twoj rak nie jest jodochytny? Jod na niego nie podziala? Sa takie przypadki, jestem tego najlepszym przykladem. U mnie byly 2 operacje, po zadnej nie mialam jodu, wiec nie wpadaj w panike, tylko spokojnie skonsultuj sie z lekarzami w Polsce i poczekaj spkojnie na ich opinie. Najlepeij nie czytaj nic po necie bo mozna nabawic sie dopiero choroby. Minal ponad rok od mojej drugiej operacji, nie bylo jodu i odpukac wszystko jest dobrze. Wiec spokojnie, i sluchaj lekarzy. Bedzie dobrze:))) Kzdy przypadek jest inny, widac nie zawsze jest jod.
  • 13 lat temu
    Czesc wam dzieki za otuche , wlasnie dzisiaj wyslam wszystkie papiery do Polski i teraz bede czekac na jaks odp. Moj wujek zkontaktuje sie z jakims specjalista w pl . A co do lekarzy w irlandii .... no wlasnie nie wiem jak mam to pszyjac bo... to co oni mowia kopletnie mi sie ni podoba a z drugiej strony podnioslo mnie to na duchu .Tylko ze oni nie powiedzieli mi ze nie wyzuca tej drugiej polowki ale ze mam sie zastanowic w tej chwili nie widza zagrozenia . mam wizyte na usg w styczniu i pobrali mi krew tylko, tego dnia jak tam bylam i w lutym mam nowa konsultacje .Powiedzieli mi tesz ze jak podejme wtedy taka decyzje to oni mi zrobia ta operacje . Wogule nie wiem co sie dzieje . Dziewczyny ile czasu czekalyscie na druga operacje od pierwszej i po ilu miesiacach lub tygodzniach terapia jodowa ? Zapewniaja mnie ze jusz go nie ma i wszystko jest czyste bez zadnych pszezutow i ze byl maly . Dziewczyny niew wiem co mam robic i myslec .A jezeli w Polsce terminy benda jescse gorsze niz tu ... nie wiem co mam myslec .Jeszcze cos powiedziala mi ze gdyby cos tam bylo podejzanego w tej drugiej polowce to by mi odrazu wycieli ja bez mojej wiedzy .Dziewczyny opiszcie jak u was to wygladalo pliss!
  • 13 lat temu
    WIśniamama przyjedź do Polski iskonsultuj swój przypadek albo skonfrontuj w Irlandii u drugiego lekarza proponowana terapie.
  • 13 lat temu
    dodam jeszcze ze ten lekarz ktory powiedzial Ci ze nie ma potrzeby podania jodu jest jakims kompletnym idiota !!!
    to tak jakby powiedzial- ze masz raka ale nie ma potrzeby zeby go leczyc !!!!!
    zawsze jest tak ze przy raku usuwa sie tarczyce a potem leczenie konczy sie podaniem jodu- zeby w razie jakby jakies komorki rakowe pozostaly to ten jod je niszczy !!!
  • 13 lat temu

http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3243129&start=5700

odezwij sie bo bardzo zainteresowala mnie Twoja sytuacja :)
  • 13 lat temu
    dodam jeszcze ze predzej czy pozniej lekarz bedzie kazal Ci usunac drugi plat (poprostu zawsze tak robia)
    jestem w szoku ze tak wlasnie zostalas potraktowana !!!
    wiem ze ludzie ktorzy maja usuwany tylko jeden plat musza odczekac chyba 3 do 4 miesiecy zeby usunac ten drugi.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat