Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Krysiu ja sama nie będę się depilowała.Bo twarz depilowałam u kosmetyczki też woskiem strasznie mnie zabolało.Ale to był moment.Jak bym sama zaczeła robić to nie wiem co by było.Połowa wydepilowana a połowa by została.Rąk nie golę bo to jasne włoski a nogi to raz dwa i ogolone.Ja bardz często chodze w spodniach to mam nadzieje ,że się to uspokoi i będzie wycierało.Teraz idzie jesień to i na rękach może będą sie wycierać(moja cicha nadzieja).Krysiu a co bierzesz na wątrobę bo na płytki to napewno Enkorton.Dzięki Ci za podpowiedź ale sama to boję sie depilować Serdecznie pozdrawiam.
-
Do Ania57 ,droga Aniu jeżeli masz ciągle kłopoty z owłosieniem na rękach i na nogach to nie gól ich,bo będą ciągle odrastać.Ja mam przed sobą jeszcze 2chemie(nie wiem kiedy bo ciągle płytki krwi za małe,a próby wątrobowe za duże),ale już na głowie mam coś-bardziej to przypomina mech niż włosy ale jest gęste.Więc już na zapas przeprowadziłam wywiad ze znajomymi specjalistkami.Według nich najlepsze będzie wosk.Podgrzewacz do wosku,
paski i 10pojemników z woskiem kosztuje na allegro ok250-280zł.Wielkość zestawu zależy od ciebie ja mam sporo koleżanek.Z normalnymi włosami na nogach po depilacji woskiem jest spokój na ok.3-4tygodnie.
-
Witam serdecznie wszystkie panie.Jestem po 6-stej chemii,teraz bedzie tomograf.....i bardzo sie boje co dalej.od jakiegos czasu bardzo boli mnie pieta,martwie sie tym ,czy ktorejs zwas sie to przydarzylo/
-
Wlosy na głowie miałam początkowo bardzo kręcone,z czasem jednak przestały się tak mocno kręcić.Tak więc myślę,ze spokojnie możesz poczekać,wszystko wróci do normy.Tylko spokój.....
-
Dzięki Joasiu bardzo,pocieszyłaś mnie.Mam nadzieję ,że u mnie z czasem też się uspokoi.
-
droga Aniu mysle,ze po 6 miesiącach powinno się uspokoić.U mnie polineuropatia w stopach przeszła po 6 miesiącach.Włosy (wszędzie)rosły bujnie do roku,potem wszystko si wyciszyło.
-
Zrobiłam wszystkie hormony ,wszystko ok. według wieku .Endokrynolog stwierdziła ,że jednak te owłosienie jest od chemii.Powiedziała że niedługo powinno się uspokoic.A włosy nadal rosną na twarzy,a na nogach nigdy takich nie miałam,nawet rosną na zewnetrznej stronie rąk.Nogami sie nie przejmuje bo golę najgorzej te na twarzy.Po depilacjii twarzy odrastają ale jest ich trochę mniej.Ile czsu beda rosły jestem juz po 4 miesiącach od ostatniej chemii.Martwię się żeby cały czas nie rosły.
-
Masaż nie jest wskazany .Piling twarzy i ciała w niczym nie przeszkadza.Skóra jest dzięki temu odnowiona.
-
Lubię wszelkie ciekawostki ,dlatego wypróbowałam kilka różnych ''oryginalnych-chińskich'' wachlarzy i nie polecam tych plastikowo-koronkowych. Lepiej zapłacić 4zł więcej i kupić z cieniutkich drewnianych listewek.Ja mam niby to z drzewa sandałowego,wachluje super ale zapach ma niezbyt.jak to podsumowali moi synowie -wali chińskim sandałem,na szczęście z czasem ten zapach wietrzeje.
Może która z Was oriętuje się czy można podczas chemii robić sobie piling ciała,wiem że wszelkie masaże nie są wskazane,ale piling podczas kąpieli by mi się przydał tylko trochę się boję.
-
Teraz wszystko jasne- tarczyca.
Ona potrafi płatać figle.
Agasia