Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"

14 lat temu
Witam! Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam. Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew. Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi! Małgorzata
3334 odpowiedzi:
  • 14 lat temu
    Rys Co taka cisza dziewczyny rozmawiajmy dalej Pozdrawiam.
  • 14 lat temu
    Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów, dziękuję Itais oraz Irenie za wyczerpującą odpowiedż.Ana
  • Do Itais. Witam. Na początku proszę wszystkich żeby zwracać się do mnie po imieniu. Tak mam wznowę chłoniaka, pierwszy raz byłam leczona w 2007 r radioterapią w teraz biorę chemię . W poniedziałek zaczynam 4 cykl i to będzie Mab Thera a we wtorek dwa pozostałe preparaty, Jeżeli będzie wszystko ok to we wtorek popołudniu idę do domu. Leczę się na oddz.hematologicznym w Chorzowie.
    Dziękuje za porady, zmienię trochę moja dietę. Pozdrawiam
  • 14 lat temu
    Rys Do Małgosi podaję adres . rys10@vp.pl
  • 14 lat temu
    Rys. dziewczyny mam do was prośbę ,kasujcie wypowiedzi starsze niż miesiąc bo nam się narobi dużo stron i trzeba będzie długo szukać.Pozdrawiam bardzo serdecznie.
  • Ana. Dostaję chemię w kroplówkach , trzy preparaty :Mab Thera, Endoxan,Viblastin a potem przez 5 dni encorton. Przez dwa tygodnie czuję się róznie , raz ból w kosciach, mrowienie rąk, ale cały czas osłabienie, i chyba emocjonalnie też sobie nie radzę. Podam Ci mój nr GG 617517 jeżeli miałabyś ochote kiedyś pogadać to zapraszam. Powodzenia.
    Cały czas piję sok z buraków, marchewki i jabłek robiony w domu , poza tym jem brokuły, szpinak, kapustę kiszona ale w niewielkich ilościach
  • 14 lat temu
    Rys, bardzo się cieszę, że jesteś z nami. Dziękuję za odpowiedz i słowa otuchy.ANA.
  • 14 lat temu
    Do Rysia, chciałam się odnieść do " buraka". Otóż owszem, nie wpływa on na liczbę leukocytów, ale ma ogromny wpływ przynajmniej na moją hemoglobinę i płytki kwi. Cały okres chemioterapii wynik mam w normie. Oprócz buraków, jem duże ilości zieleniny i Tobie też polecam , przekonasz się, że wyniki się poprawią. Pozdrawiam, ANA
  • 14 lat temu
    Rys Do any Następną wizytę mam 16 maja .Chemię miałem w tabletkach leukeran iencorton ,jest to jedna ze słabszych mniej robi spustoszenia w oganiżmie ale dłużej trwa leczenie.
    Do itais buraków nie muszę brać bo czerwone i hemoglobinę mam w normie.Nie pamiętam która z was pisała że z tą chorobą żyje się kilka lat Moja p.docent twierdzi że trzeba się oszczędzać i regularnie robić morfologię i bardzo ważne nie myśleć o chorobie to można dożyć setki-ja się do tego stosuję i dzięki Bogu żyję już z PBL 11 lat i jeszcze do emerytury pozostało mi 2,5 roku .Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco.
  • 14 lat temu
    Droga Ireno, jaką chemię bierzesz? Jakie masz skutki uboczne? Jak sobie z nimi radzisz? Jeżeli możesz, odpisz.Pozdrawiam .

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat