Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

15 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4840 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Nalu, ja też czekam na blog :) Ostatnio czytałam artykuł o problemach z refundacją Ponatynibu. Szlag by to trafił... Lecza nas starymi lekami, nowe są, ale ich nie dostaniemy. Co za chała straszna :/ Nawiasem mówiąc - uważam, że lektura naszego wątku powinna być obowiązkowa dla wszystkich studentów na hematologi :))) Strasznie dużo rzeczy tu piszemy o tej chorobie z punktu widzenia pacjenta, piszemy o strategiach leczenia wybranych przez naszych lekarzy. Normalnie - kopalnia wiedzy.. @Misiek2lucky - tak, zmęczenie przy imanitybie jest, mnie trzymało ok roku... Potem powoli zaczęłam nabierać chęci do życia... :)
  • 8 lat temu
    Trzeba być bystrzachą żeby poznać się na przewlekłej, nie każdy lekarz wykapuje a co dopiero student. nala123- kiedy zbierać pokrzywę, bo w zabetonowanym mieście nie ma i muszę wybrać się na moje kochane Kaszuby po nią no i jaką zbierać ;)
  • 8 lat temu
    Nala123 na ostatniej mojej wizycie u hematologa była grupa studentów medycyny bo to poradnia w szpitalu klinicznym oczywiście ich wiedza na temat przewlekłej słaba - sama im sterściłam co i jak a tu na maturze o chromoson pytają- masakra i trzymam kciuki za Patryka
  • 8 lat temu
    Mój syn dziś na maturze z rozszerzonej biologii miał min pytanie o chromosomie Filadelfia :/ :/ :/ i białaczce, strasznie trudne pytania!!! Tyle tematów a on akurat miał ten. Pytali o terapie genową. No kto wie czy imatynib jest terapią genową czy nie hahahahahaha
  • 8 lat temu
    Misiek - ja na początku brania imatynibu byłam potwornie zmęczona, mówili o mnie śpiąca królewna, Ale trwało to kilka miesięcy, potem już czułam się dobrze. No ale każdy reaguje inaczej. A jakie masz wyniki biochem? Potas? Magnez? Żelazo? Imatynib jest silnym lekiem, może coś Ci ucieka z organizmu.......
  • 8 lat temu
    Czy doznaliscie zmęczenia jako skutek uboczny imatynibu. Biorę już rok, oprócz tego że trochę mi się przytyło odczuwam niezwykle zmęczenie jak dla mnie. Ciągle jestem zmęczony i śpiący. Wyniki mam w normie. Nie mam sił nawet z treningów zrezygnowałem. Wstaje tylko po to żeby iść do pracy. O depresji nie ma mowy. To jakieś zmęczenie organizmu ale trwa to zbyt długo. Zastanawiam się czy to nie może być skutkiem brania chemii. Czy u Was coś się zmieniło w tym kierunku po rozpoczęciu tej chemii w tabletkach? I szkoda że nie ma powiadomienia o postach na tym forum. :-)
  • 8 lat temu
    Dziękuje Wam kochani!!! Jesteście kochani! Będę Was rozpieszczać ile wlezie <3 <3 <3 Będą sałatki i potrawy na zamówienie. A potem mam nadzieje, że we wrześniu się spotkamy i dokonacie oceny organoleptycznej!!!!!
  • 8 lat temu
    Ja też czekam na blog :-)
  • 8 lat temu
    Nala też nie mogę się doczekać twojego bloga.
  • 8 lat temu
    Dzięki kobitki za zainteresowanie moimi problemami.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat