Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
ona26 te wybuchy ciepła mam już miesiąc robi mi sie tak gorąco i słabo jakbym z jakieś sauny wyszła i tak kilka razy dziennie jutro jak bedzie otwarte pojde zbadać tsh napisze jakie mi wyniki wyjdą a tabl odstawiłam jakies 2 miesiące temu może dawka zaduża euthyroxu po 150 przez 5 dni i dwa dni 125 waże ok 51 kg hmm
Basia49 bedę robic badania z tabletką i pojdę popołudniu zobaczymy
-
kazdy inaczej interpretuje , brac czy nie brac? przed badaniem krwi. ja natomiast od samego poczatku robie tsh bez tabletki i powiedziano mi ze to nie ma znaczenia .Kazdy lekarz mowi co innego. W Gliwicach zadalam pytanie dot.tej kwestii i powiedziano mi ze to bez znaczenia. jesli zawsze robie badania bez tabletki to moge sie tego trzymac. Wiec czlowiek glupieje czytajac wypowiedzi.dodam ze powiedziano mi zebym robila badania w tym samym laboratorium co poprzednio. od stycznia zaczynam sie leczyc w Niemczech wlasnie tam sie przeprowadzam :)
-
-
i jestem pewna na 100% ze nie przekwitasz - pokojnie :)
-
basiunia
wiesz co ja mialam badane wszystkie hormony nie tylko tarczycy - jak mialam problem z okresem :/
wiesz co z tego co opisujesz masz sporo nadczynnosc - hormony tarczycy moga same od siebie sie rozregulowac :/ ja mam tak za kazdym razem na zmiane pory roku :/
opisujesz tez z masz wybuchy ciepla - oj kochana ja takie cos przechodzilam przez 3 tyg ! (codziennie po kielkanasie razy) mialam takie wybuchy ciepla w ciele ze czasami musialam ukucnac bo myslalam ze zemdleje :/
poszlam do mojej endo i odrazu bez badan powiedziala mi ze to spora nadczynnosc - i miala racje
pierwsze co to radze Tobie sprawdzic hormone tarczycy - moze poprostu hormonki Ci sie rozregulowaly - co jest normalne
a jesli to masz ok to idz do ginekologa - ona zaleci Ci badanie innych hormonow - ktore tez mogly sie rozregulowac
ale w takim wypadku jak opisujesz stawiam na hormony tarczycy
a powiedz mi jeszcze kiedy odstawilas tab anty ? po ich odstawieniu okres moze zaniknac na sporo czasu - albo na odwrot mozna miec go dosyc czesto
-
Czytałam też że przy nadczynności ma się takie zaniki miesiączki a niedoczynności długie obfite miesiączki wszystko mnie tak męczy że szok
-
Użytkownik @basiunia7 napisał:
ona26 ja tez zawsze robiłam badania na czczo bez tabletki to może temu miałam takie wynikiona26Tylko ja zawsze miałam miesiączzkę jak w zegarku a teraz po tym raku i wycięciu tarczycy nic nie jest dobrze hmm juz myslę że przekwitam miałaś takie wybuchy ciepła
-
basiunia
kochana i wydaje mi sie ze problemy z okresem nie sa u Ciebie przez tarczyce - odstawilas teraz tab anty a po nich wszystko szaleje - okres mozna miec rozregulowany nawet przez 8 miesiecy od odstawienia tab anty (tak powiedziala mi moja lekarz jak powiedzialam ze problem z okresem wrocil)
drugi powod to rozregulowane hormonki- ale nie tarczycy - idz go ginekologa niech Ci je sprawdzi
-
Pablo
moja lekarz zawsze przy zmianie dawki kaze sprawdzic za miesiac - mowi ze wtedy wszystko powinno sie juz wyrownac :)
no i masz racje - nie trzeba robic badan na czczo - a nawet nie powinno sie omijac tabletki
basniunia
kochana nawet nie wiesz jakie ja mialam problemy z okresem :/ juz w wieku 18 lat lekarz przepisala mi tab anty dla wyrownania okresu - no i tak je bralam przez 6 lat - potem po odstawieniu - problem zrobil sie jeszcze wiekszy !!!!!!!!! okres doslownie mialam co 5 dni a trawl 7 !!! (wyobrarzasz to sobie) lekarz nawet podejrzewala ze nie mam owulacji bo tak wszystko mam rozregulowane - teraz mam nadzieje ze po ciazy bedzie lepiej - chociaz watpie bo lekarz powiedziala ze prawdopodobnie mam jakis syndrome ktory rozregulowuje mi okres (jakies tam sygnaly sa zle przesylane do jajnikow i stad ten problem) pewnie po ciazy znowu wcisna mi jakies tab - chociaz jak okres bede miala troche zadziej niz co 5 dni chyba nawet nie bede ich brala
-
ona26 ja tez zawsze robiłam badania na czczo bez tabletki to może temu miałam takie wyniki
ona26
Tylko ja zawsze miałam miesiączzkę jak w zegarku a teraz po tym raku i wycięciu tarczycy nic nie jest dobrze hmm juz myslę że przekwitam miałaś takie wybuchy ciepła