Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    anka244
    Witam. Swoim skromnym zdaniem też radziłabym usunąc odrazu całą tarczycę, ja jestem własnie po dwóch operacjach i tą drugą zniosłam gorzej psychicznie, więc po co się narażać.... chociaż u mnie ze mam raka okazało sie dopiero po pierwszej więc to inny przypadek niż Twój, ale mimo wszystko popieram to co pisze ona26.

• 11 lat temu
    anka244
    na prywatną wizytę do endokrynologa nie musisz mieć żadnego skierowania, ale weź ze sobą wszystkie dotychczasowe badania i zrób sobie badanie TSH (na to może dać ci skierowanie lekarz rodzinny) i oznacz poziom ft3 i ft4 - te są płatne , ale endokrynolog będzie miała pogląd i więcej będzie mogła Ci coś powiedzieć.
    Ja teraz o ustalanie dawki mam zamiar chodzić do lekarza rodzinnego, przecież mam napisane w karcie wypisowej na jakim poziomie ma być utrzymany. W minionym tygodniu byłam u niej po leki i już dostałam od niej skierowanie na badanie TSH , które zrobię przed kolejną wizytą. Lekarz rodzinna bardziej mnie zna i więcej o mnie wie. Ma w karcie wysztko co dotyczy mojego zdrowia. Jeśli trzeba wyśle mnie na USG czy inne badania, czy każe iść do endo.
    A endokrynolog, która przyjeżdża raz w miesiącu i ma "wydzierżawione" biurko w przypadkowym gabinecie nic innego mi powie.
  • 11 lat temu
    Dziękuję Wam za odpowiedzi:) Kurcze, ja już sama nie wiem co mam robić :( nie mam żadnego endokrynologa bo miejsc na nowych pacjentów juz na ten rok nie ma (próbowałam zapisać się już w lutym) a nie wiem czy jak pojdę prywatnie do jakiegoś to czy mi da potrzebne skierowania itd. i tego sie boję, ze nie bedzie kto miał regulować moich hormonów po operacji.
  • 11 lat temu
    beata

nawet najmniejszy guzek moze byc rakiem wielkosc tu nie ma znaczenia - u mnie tez mniejszy guz byl rakiem a duze nie

anka
    wiesz co ja bym nalegala na usuniecie calej tarczycy -znam juz sporo przypadkow gdzie lekarze nie usuwali calej tarczycy a potem za jakis czas byla koniecznosc usuniecia reszty - dla mnie lekarz odrazu powiedziala ze jak rak to trzeba wywalic wszystko zeby rak nie mial gdzie wrocic - pozatym czulabym sie niepewnie chodzac z polowa tarczycy - nam ludziom forum przeciez tez moze odrosnac tarczyca ale lekarze na to nie pozwalaja (lekami- hormonami) wlasnie po to zeby to cholerstwo nie mialo miejsca na powrot - kurcze slysze teraz coraz czesciej o tym ze lekarze chca zostawic polowe taracycy :/ szczerze to ten pomysl mi sie nie podoba :/
    kiedys kolezance usuneli polowe tarczycy (tez miala malutkiego guza) ale z ciekawosci poszla do bardzo madrego starszego lekarza ktory jak tylko uslyszal ze to byl rak kazal jej usunac reszte tarczycy - I tak wlasnie zrobila - dzisiaj jest wszystko ok - ale po co czlowiek ma przechodzic przez to dwa razy skoro mozna wszystko zrobic odrazu

pytasz co Cie czeka po usunieciu calej tarczycy - takie samo zycie jak dotychczas tylko ze codziennie bedziesz musiala lykac malutka tabletke (na pusty rzoladek) nic pozatym sie nie zmieni :) na poczatku mozesz odczuwac zmeczenie lub nadpobudliwosc - ale to tylko wtedy jak lekarz bedzie dobierala Ci idealna dawke hormonow - ja jestem po usunieciu tarczycy juz prawie 4 lata i szczerze to nie czuje rzadnej roznicy :) na poczatku mialam uderzenia goraca ale to tak jak pisalam tylko jak mi dobierali leki - no i pocieszajace jest to ze te hormony nie sa chemiczne wiec nie niszcza organizmu (watroby) i nasz organizm nie ma pojecia ze hormone jest sztuczny - nie chce Ci nic kazac - ale ja na Twoim miejscu nie zastanawialabym sie ani sekundy - ale oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie :)
  • 11 lat temu
    anka244
    Trudno radzić, bo my tu nie jesteśmy lekarzami. Jednak standardowo przy raku tarczycy usuwany jest cały gruczoł. Po jej usunięciu będziesz musiała do końca życia brać hormon - tyroksynę. Codziennie rano na czczo tabletka. Można się przyzwyczaić. ;)
  • 11 lat temu
    Aniu? jeden taki mały guzek i rak???jak to???przepraszam za lakoniczne pytanie???
  • 11 lat temu
    Witam:) Mam 30 lat, i niestety raka brodawkowatego tarczycy. W środę 7 maja idę do szpitala na operację jednak mam pewien dylemat. Lekarz ktory ma mnie operować uważa że wystarczy usunąć tylko jeden płat a z tego co czytam to usuwana jest wowczas cała tarczyca. Mam guzek 4x5 mm więc mikrorak. Byłam na konsultacji w CO w Warszawie bo tu mieszkam) i według tego chirurga usunieta powinna być cała tarczyca. co radzicie? co mnie czeka po usunieciu calej tarczycy? wszystkie wyniki mam dobre, nie biorę żadnych leków. proszę o pomoc :)
  • 11 lat temu
    Witam, dziękuję za każde wyjaśnienia, zawsze to człowiek wie trochę więcej.
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    beata

dokladnie teraz wiecej ludzi musi badac sobie tarczyce - guzy lagodne tarczycy ma bardzoooooo duzo ludzi ale nie wie o tym bo kto bada sobie tarczyce - praktycznie nikt :/ ja przeciez sama chodzilam z guzami 8 lat i w tym czasie nie mialam ani jednego usg - tak samo bylo z moja mama - chodzila z guzami mnustwo lat - miala ich chyba z 17 !!! porozsiewaly sie juz nawet za tarczyce - poszla do lekarza bo musiala zalatwoc jakies tam badania - naszczescie u niej sa to guzy lagodne - lekarze rozbili je lekami
  • 11 lat temu
    Witajcie moje drogie panie i panowie (nieliczni :-)). Ostatnio nie bywam tu zbyt często, dlatego jeśli ktoś chce ze mna się skontaktować to proszę pisać bezpośrednio na maila rrt@poczta.onet.pl
    Widzę, że ostatnio wiele się tu rozmawia o terapii jodem 131, wiec serdecznie zapraszam na bloga: www.raktarczycy.blogspot.com gdyż własnie przed momentem wrzuciłem tam drugą część leczenia raka tarczycy izotopem jodu. Zachęcam do zostawiania pod notatką swoich komentarzy.
    Pozdrawiam cieplutko.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat