Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witajcie
W niedziele odstawiam hormony ,ale najbardziej przeraza mnie ta dieta przed jodowaniem. . Jak czytam co mam wykluczyc z jedzenia to stoje w punktcie martwym tzn juz sama nie wiem co moge jesc. Moze wy mi podpowiecie jak to zrobic ,aby zachowac diete ,a nie głodowac?
-
anka244
Wypuklenie moze swiadczyc o bliznowcu,ale niekoniecznie.
Polecam na wlasnym przykladzie plastry silikonowe Sutricon rewelacja!Naklejam je jak tylko odpadl strupek i mam tylko lekko czerwona kreske,a jestem 1,5 miesiaca po operacji.W aptekach podobno kosztuja 150zl,ja zamowilam w aptece Gemini za 98zl,sa dlugie i szerokie przy takich malutkich bliznach po tarczycy starczaja na bardzo dlugo!Smaruje jeszcze na zmiane Dermatix,takze rewelacja,polecam!
-
anka244
Takie zgrubienie jest normalne, mnie też się takie robiło. Wcześniej już pisałam o tym, że ja używam takich specjalnych plastrów kinesiotaping. Na prawdę są rewelacyjne. Jak moja rehabilitantka zaczęła mi tą bliznę zaklejać, to bardzo szybko się zmniejszyła, zbladła i już nie ma takiego zgrubienia. Od czasu do czasu robię tylko przerwę, żeby skóra odpoczęła i smaruję wtedy albo Bio-Oil albo oliwką dla dzieci.
ewela12123
Będzie dobrze. Zanim się obejrzysz i będziesz miała to wszystko za sobą! :)
-
ona 26 to super jak będziesz miała e - maila to chętnie się z tą dziewczyną skontaktuje,właśnie z tego forum się dowiedziałam o tym że ten rak uaktywnia się w ciąży , bo ginekolog i endokrynolog stwierdzili że jestem ich pierwszym przypadkiem o dziwo w dość długiej karierze ,medycznej. Musi być dobrze bo od 3 tyg jestem szczęśliwą mamą długo wyczekiwanej kruszynki, i nie wyobrażam sobie jej nie wychować. Mam nadzieje, że wytną, podadzą jod i koniec i tak jak dziewczyny będę mogła pisać o pokonaniu choroby i wspierać inne które będą potrzebowały wsparcia.
-
ewela
juz napisalam do kariny z prosba o e-mail :) ja bylam leczona w usa ale leczenie wyglada dokladnie tak samo :) tylko ze jod podaja tutaj co 5 lat nawet diagnostyczny (ja jestem po leczeniu prawie 4 lata a jod mialam podany raz) - no i tuta po podaniu jodu nie trzymaja w szpitalu - idzie sie wziasc tabletke i wraca sie do domu gdzie trzeba miec tygodniowa kwarantanne - reszta niczym sie nie rozni :)
powiem Ci ze ten rak uaktywnia sie wlasnie najbardziej w czasie ciazy - dlatego mnustwo kobiet dowiaduje sie o nim wlasnie wtedy - znam sporo przypadkow gdzie kobieta nie mialam pojecia o guzach na tarczycy a dowiadywala sie o nich wlascie w ciazy - pamietaj ze ten rak jest uleczalny i na niego sie nie umiera :) kazdy z nasz przezywa szok ale zobaczysz wszystko bedzie dobrze
kasiab
gratuluje 7 latek :)
-
Dziewczyny mam jeszcze pytanie czy któraś z was miała może przerzuty na węzy? pytam bo od tygodnia boli mnie za uchem i trochę na szyi i fiksuje, że to przerzut a jestem dopiero przed konsultacją , z góry dzięki za jakieś info, pozdrawiam.
-
chciałabym was zapytać o ranę po usunięciu tarczycy. Jestem 2 miesiące po i smaruję ją maścią cepan, albo contratubex. Ale szew jest wypuklony, czy to normalne czy to już zrost się robi? jak wstaję rano z łóżka co ciągnie, pomasuję i przechodzi.
-
anka244
rudzielec ma na mysli napewno wole tarczycowe i one wlasnie moga byc ponizej mostka. Takie byly u mnie tez :)
-
rudzielec
tarczyca poniżej mostka? nie rozumiem...
Jak sie czułaś po odstawieniu hormonu? Ja jestem do niczego, wkroczyłam w 3 tydzień i nie mogę sie doczekać badań bo zwariuję. Cały czas ospała, opuchnięta, boli mnie coś w krzyżu, a dziś nie wiem skąd strasznie boli mnie podbrzusze (taki ból jak na okres który ma być dopiero za 2 tygodnie). nie wiem o co chodzi z tym bólem.
-
tami
musiałam odstawić 4 tygodnie przed przyjęciem jodu
anka244
scyntografia pokazała jakąś plamkę poniżej mostka, dlatego też dodatkowo zrobili mi TK szyi i klatki piersiowej ale na wynik muszę czekać do 24 lipca i dopiero będzie wiadomo, pani doktor powiedziała że może to być jeszcze kawałek tarczycy(bo być może była tak duża a przy operacji niestety nie była zauważalna) ale jestem dobrej myśli :) dostawałam 1 dawkę dużego jodu