Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    A u mnie zaraz mija rok od wycięcia całej tarczycy i węzłów gr. VI, i 8 miesięcy od jodowania. Wszystko poszło tak sprawnie jak tylko mogło, i jezeli ktos jest z Wrocławia i potrzebuje kontaktów na lekarzy b. godnych polecenia to pisać od razu:) mialam 3cm guza(rak brodawkowaty) wykrytego przez totalny przypadek, i jak się potem okazalo był juz we wszystkich wyciętych węzłach. ALE po tym roku funkcjonuje zupełnie normalnie i trzymam kciuki za wszystkich, ktorzy walczą z tym dziadostwem. Jak się czujecie dziewczyny?
  • 10 lat temu
    Ewela12123 ;) ;) ;) ;) ;) Wiesz, że trzymam kciuki i jestem myślami z Tobą! Babcia da sobie rade z malutką i Ty też dasz radę...no z pomocą męża ;) a po wszystkim przy kawce będziemy z uśmiechem wspominać nasze operacje !
  • 10 lat temu
    ewela12123 Witaj, Nie martw się, to nie jest skomplikowany zabieg. Lekarze okreslaja go jako "czysty" ;) Ja przyszlam do szpitala we wtorek, w srode byla operacja a w piatek po poludniu wyszlam do domu. Wapno mi spadlo ale to normalne, dostalam kroplowki i tabletki do brania w domu. Nie boj sie, wszystko bedzie ok :) nie taki diabel straszny :)
  • 10 lat temu
    Witam dawno mnie tu nie było. Jutro mam wyznaczony termin na przyjęcie do IO w Gliwicach. Pewnie we wtorek czeka mnie operacja wycięcia tarczycy- rak brodawkowaty. Dziewczyny okropnie się boję, tym bardziej, że muszę zostawić malutkie dziecko:( Trzymajcie dziewczyny kciuki za powodzenie, mam nadzieję, że nie wytną mi węzłów bocznych i nie spadnie wapno bo chce prędziutko wrócić do domu. Dam znać jak będę już po wszystkim. Pozdrawiam.
  • 10 lat temu
    Iziax I dobrze zrobiłaś, czasem trzeba zarezerwować czas tylko dla siebie i się relaksować :)
  • 10 lat temu
    wiktoria11 wczoraj zrobilam sobie wieczorek spa w domu. W sobote umowilam sie na wypad ze znajomymi :) Wygadalam sie mojej dobrej kolezance ze wszystkiego, jest mi duzo lzej szczegolnie ze lekarze powiedzieli ze bedzie ok ;) Dziękuję za troskę :*
  • 10 lat temu
    Iziax No widzisz, nie ma co od razu wpadać w panikę. ;) Trzymam kciuki za kolejną cytologię! ;)
  • 10 lat temu
    Dziś byłam w szpitalu, mieli pobrać wycinki jednak pani doktor stwierdzila ze to zbyteczne, wytlumaczyla mi jak duzy to ma wplyw na moje narzady rodne i ze moj organizm sam sobie z tym poradzi. Poki co cytologia za pol roku i kontrola ginekologiczna. Lekarze mowili ze czasem po prostu tak jest nawet jesli nie zmieniamy partnera a mlody organizm taki jak moj (23l.) Sam sobie z tym poradzi :) i cytologia za pol roku powinna byc juz w normie :)
  • 10 lat temu
    Iziax Twój wynik cytologii jeszcze o niczym nie przesądza. Wierz mi, bo sama to przechodziłam w zeszłym roku. Też mi wyszła III grupa, a zawsze miałam I. To był szok. A jeśli chodzi o kolposkopię, to polega na tym, że ginekolog pod mikroskopem określa dokładne miejsce do późniejszego pobrania wycinków. Ja z opisem tego badania pojechałam do szpitala i tam wyznaczyli mi termin zabiegu. Sam zabieg to chwila, jakieś 10 minut i w tym samym dniu wychodzi się do domu. U mnie wynik był ok, więc kamień spadł mi z serca. Oczywiście trzeba być cały czas pod kontrolą i częściej robić cytologię. Obecnie jestem już po kontrolnej kolposkopii. Ginekolog powiedział, że póki co, to mam zapomnieć o tym na min. pół roku i skupić się na walce z nowotworem tarczycy. Tak więc głowa do góry! :)
  • 10 lat temu
    Ponad 2 lata temu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat